- Å ta mesterbrev er veldig lærerikt både innen bedriftsledelse, markedsføring og prosjektledelse. Man blir bedre rustet for faget og kan ta på seg mer ansvar, og større oppgaver, sier rørleggermester Therese Jørgensen. Foto: Bademiljø Vestmar Rør AS
Sist oppdatert: 06-06-2024 Bransjeprat 

Mesterbrevet er et kvalitetstegn

Therese Jørgensen er rørleggermester i Kragerø hvor hun driver Bademiljø Vestmar Rør AS, sammen med ektemannen. Hun anbefaler alle jenter som ikke vet hva de skal utdanne seg til å ta en titt på rørleggeryrket.

Har du selv alltid visst at du ville bli rørlegger?

- Nei, det har jeg ikke. Min far er rørlegger og har drevet firma sammen med en kollega så lenge jeg kan huske.

- Han inviterte meg forsiktig til å være med på jobb, men har gjentatt mange ganger at han ikke ville presse meg til å følge i hans fotspor.

- Jeg svevde nok i samme villfarelse som mange andre og tenkte at det mye “drittarbeid”, ler hun, men det er svært lite av det.

- Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre etter ungdomsskolen og vi fikk knapt vite noe om yrkesfag på skolen, så jeg fulgte strømmen, og valgte studiespesialisering.

- Jeg studerte en periode på universitetet i Kristiansand og prøvde meg i ulike yrker, barnehage, klesbutikker, seilinstruktør m.m.

- Det vil jeg anbefale andre å gjøre når man er usikker, for meg ble det raskt klart at jeg er mer praktiker enn teoretiker.

- Jeg startet som ekstrahjelp i bedriften og ble med pappa ut på oppdrag. Jeg ble positivt overrasket, for jobben som rørlegger var både interessant, utfordrende og morsom.

- Pappa ble veldig stolt da jeg valgte å bli voksenlærling i bedriften. De har alltid hatt 1-2 lærlinger så de visste godt hva de gjorde.

Utdanningsløp

- Med studiespesialisering i bagasjen fikk jeg godskrevet seks måneder og fikk dermed en læretid på fire år. Jeg tok svennebrev i 2019 og fortsatte å jobbe i bedriften som min far startet.

- Vi er 10 stykker totalt, men jeg er enn så lenge den eneste kvinnelige rørleggermesteren.

- I 2021 tok min mann og jeg over bedriften. Det var naturlig for oss og en fin mulighet for vår familie. Han har økonomisk utdannelse og er daglig leder, mens jeg er rørleggermester og prosjektleder.

- Vi har en gutt på 4 år og om få uker kommer vårt andre barn. Jeg jobber enda, men har gitt opp å være ute på jobb som rørlegger ettersom magen gjør det utfordrende å komme inn under kjøkkenbenken, ler hun.

Bademiljø Vestmar Rør teamet foran bedriftens lokaler i Kragerø. Foto: Bademiljø Vestmar Rør AS

Mesterbrev synonymt med kvalitet og seriøsitet

-I forbindelse med at vi tok over bedriften ønsket jeg å ta mesterbrev. Først og fremst fordi jeg ville lære mer om det å drive en bedrift med alt det det innebærer.

- Med mesterbrevet har jeg en beskyttet tittel, rørleggermester.

- Det er ingenting jeg har behov for å flagge, men jeg er selvsagt stolt av at bedriften kan bruke mestermerket.

- I tillegg bygger mesterbrevet tillit overfor kundene som et stempel på kvalitet og seriøsitet.

Hvorfor valgte du blimester.com?

- Jeg var usikker på hvilket mester-kurs jeg skulle gå for og ville sikre meg at jeg valgte en seriøs leverandør. Derfor tok jeg kontakt med bransjeforeningen vår, Rørentreprenørene Norge.

- De er en av ni bransjeforeninger som står bak blimester.com nettopp fordi kurstilbudet tar hensyn til hvert fags ulike behov.

- Studiet var veldig bra og effektivt. De har veldig flinke forelesere både i fellesfag og rørfag.

- Gjennomføringen var lettvint ved siden av 100% jobb, jeg lærte mye nytt og kan ikke si at jeg savnet noe som helst.

- Som småbarnsmamma satt jeg spesielt stor pris på at det enkelt å velge mellom fysisk oppmøte eller nettbasert deltakelse. Jeg var med på noen få felles samlinger i starten og kunne gjennomføre resten på nett.

- Jeg gjennomførte på 1,5 år. Følte at jeg la ned mye tid og energi så det var en veldig deilig følelse, og få bekreftelsen på at man hadde gjort en god jobb.

Hva er fordelen med mesterbrev?

- Personlig er jeg selvsagt stolt, men det handler mer om bedriften. Rørentreprenørene i Norge er - såvidt jeg vet - den eneste bransjeforeningen som stiller krav om mesterbrev hos alle sine medlemsbedrifter. Det betyr noe.

- For Bademiljø Vestmar Rør AS er mesterbrevet et seriøsitetsstempel som mange av våre kunder legger merke til og verdsetter. Jeg tror og håper definitivt at det kan gjøre utslaget når folk velger sin rørlegger.

Vil du anbefale flere rørleggere og håndverkere å bli mester?

- Absolutt! Det er veldig lærerikt både innen bedriftsledelse, markedsføring og prosjektledelse. Man blir bedre rustet for faget og kan ta på seg mer ansvar, og større oppgaver.

- Da jeg tok mesterbrevet var vi kun to damer blant mange menn. Om jeg kan bidra til at flere kvinner ser potensial i å investere i seg selv og sin karriere vil det gjøre meg stolt.

- Vi har en aktiv og fremoverlent bransjeorganisasjon i Rørentreprenørene som bl.a står bak rekrutteringsprosjektet Bli Rørlegger.

- I tillegg har vi Ingeborg-nettverket som jobber for flere kvinner i rørbransjen. Jeg har vært medlem siden jeg ble lærling.

- Selv om jeg ikke er blant de mest aktive, er det en trygghet å vite at kvinner løfter og heier på andre kvinner, min oppfordring vil gå spesielt til dem: Ta mesterbrev! avslutter Jørgensen.