Nå kan han smykke seg med tittelen Norges hyggeligste håndverker 2024.
- Veien til byggfag og tømrer var helt naturlig. Fokus fagbrev fra første dag og jeg er skikkelig stolt av yrket mitt, forteller norges hyggeligste håndverker 2024, Fredrik Gundersen. Foto: Privat

Luksusjobb med uendelige muligheter

Interessen for treverk og verktøy ble vekket i snekkerboden sammen med far og oldefar, og det var aldri tvil om at Fredrick Gundersen skulle bli tømrer.

Nå kan han smykke seg med tittelen Norges hyggeligste håndverker 2024.

Les også: Disse gikk til topps i 2024

- Det er like stor luksus å få betalt under utdannelsen. Jeg kjøpte min første leilighet da jeg var 20 år, da hadde jeg også allerede investert i egen bil, forteller Gundersen. Foto: Privat

- Det var aldri noe alternativ, jeg liker å jobbe med hendene og er fascinert av treverk.

- Veien til byggfag og tømrer var helt naturlig. Fokus fagbrev fra første dag og jeg er skikkelig stolt av yrket mitt, forteller han.

- Jeg var faktisk så ivrig at en av lærerne mine sendte meg ut for å finne læreplass allerede første året, ler han. 

- Jeg har ADHD og sliter med å sitte stille. Læreren så at jeg behøvde å komme ut i jobb for ikke å miste interessen for faget. Det er jeg evig takknemlig for. 

- ADHD diagnosen ser jeg kun postitivt på, det har blitt min superkraft selv om det kan gå litt fort i svingene iblant, smiler Fredrick

- Tenk på alle de mulighetene som finnes! Istedenfor å bli tvunget inn i samme utdanningsløp som alle andre, fikk jeg kombinere praktisk læring på jobb med en dag på skolen hver uke.

- Det gjorde mitt utdanningsløp noe lengre, men det var det som passet for meg. 

Fikk du med deg: Tømrer med mange baller i luften

Nå kan han smykke seg med tittelen Norges hyggeligste håndverker 2024.
- Kåringen er en veldig viktig faktor i byggebransjen. Jeg vil anbefale alle som får muligheten til å stille opp, for seg selv, for faget og bedriften man jobber, sier Gundersen. Foto: Norsk Byggebransje

Lever drømmen

- Det er viktig for meg å vise alle muligheter som finnes med fagbrevet i hånden, for fagbrev må man ha! Som tømrer kan jeg bli byggmester, takstmann, jobbe innen salg, administrasjon eller HR for den del. 

- For meg er dette en luksusjobb med uendelige muligheter, for det åpner seg mange dører når man først har kommet inn i byggebransjen

- Det er like stor luksus å få betalt under utdannelsen. Jeg kjøpte min første leilighet da jeg var 20 år, da hadde jeg også allerede investert i egen bil. 

- Jeg tror at en årsak til at vi har for lite folk i byggebransjen er at yrkesfag får for lite fokus.

- Ungdom ikke får nok, eller god nok informasjon om alle de muligheter yrkesfag byr på. Det vil jeg bidra til å gjøre noe med.

- Om du er 18 eller 50 år, det er aldri for sent å ta et fagbrev!

Nå kan han smykke seg med tittelen Norges hyggeligste håndverker 2024.
- Det er viktig for meg å vise alle muligheter som finnes med fagbrevet i hånden, for fagbrev må man ha! Som tømrer kan jeg bli byggmester, takstmann, jobbe innen salg, administrasjon eller HR for den del, forteller Gundersen. Foto: Privat

Tok fagbrevet og startet egen bedrift

- Jeg startet egen bedrift relativt raskt etter at jeg hadde tatt fagbrev. Jeg drev i tre år før jeg valgte å gå inn i en annen bedrift. Det var gøy, men det er krevende å drive for seg selv. 

- Etterhvert ble jeg ansatt i BMP Drift AS. Vi er 12 ansatte i tømreravdelingen og 20 stk totalt med murmester, murere, tømrere og 4 lærlinger.  

- Jeg er prosjektleder og har ansvaret for lærlingene våre. Det er skikkelig stas å få bidra til å lære opp neste generasjons håndverkere. Det er positivt og lærerikt, jeg kan trygt si at vi lærer av hverandre. 

- Her er det plass til flere lærlinger, så det er bare å ta kontakt, smiler han.

Hvor godt kjente du Norges hyggeligste håndverker fra før av?

- Jeg kjente til kåringen, hadde sett innlegg på sosiale medier og hørt om det via bekjentskaper, men har aldri vært nominert tidligere. 

- Første nominasjonen kom og etter det ballet det på seg. Det var kjekt å bli nominert, man blir jo glad når mennesker og kunder setter pris på den man er og viser det gjennom å nominere deg.

- Det var veldig stort å få finaleplass, men jeg hadde egentlig ikke troen på at det skulle gå hele veien.

- Jeg spøkte med sjefen før jeg reiste til Oslo og sa at om jeg ikke vinner får vi gå for sinnasnekkeren heller, ler han hjertelig. 

Hvorfor er kåringen viktig?

- Den er veldig viktig på flere områder, først og fremst for å opplyse om fag og bransje. Her gjør både arrangør og alle sponsorene en strålende jobb.

- Her er det viktig at vi håndverkere som blir nominert også skjønner at dette er større enn dem selv. Vi må gjøre vårt og bidra til at bransjen skal bli ettertraktet som arbeidsplass.

- For meg personlig er det en ære å vinne, men denne prisen går ikke bare til meg, den går til alle i håndverksbransjen.

- Størst for meg er oppmerksomheten det medfører, fra bl.a dere i Norsk Byggebransje. Det gir meg enda større muligheter til å nå ut til ungdom både lokalt og nasjonalt.

- Jeg håper jeg kan bidra til å motivere kommende generasjoner til å gå inn i håndverksbransjen med ambisjoner og hevet hodet, med mål om å være med å bidra til at bransjen vokser med dyktige fagarbeidere.

-Norges hyggeligste håndverker er en gulrot for alle håndverkere.

- Det er den gjeveste prisen i håndverksbransjen, vår bransjes Amanda pris  

- Det er en ære å bli nominert og fryktelig morsomt å være med. Jeg opplever å ha fått et nytt nettverk med nye venner takket være kåringen. 
 
- Kåringen er en veldig viktig faktor i byggebransjen. Jeg vil anbefale alle som får muligheten til å stille opp, for seg selv, for faget og bedriften man jobber i.

- Jeg er veldig stolt over faget mitt og lover at denne tittelen skal brukes for alt det er verdt til å påvirke flere til å velge yrkesfag, avslutter Gundersen.