Previous
Next
-Jeg visste hva en en blikkenslager var, men jeg har fått en mye større respekt for faget etter at jeg begynte i lære. Hver dag byr på nye utfordringer, variasjoner og finurlige løsninger, forteller Sebastian Wessman. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 28-02-2023 Bransjeprat 

Skal du bli noe må du gå studiespesialisering!

-Det var beskjeden jeg fikk på ungdomsskolen, forteller Sebastian Wessman, voksenlæring i blikkenslagerfaget hos Topp Tak AS i Horten.

-Hadde vi fått mer informasjon om yrkesfag hadde jeg aldri valgt som jeg gjorde den gang. Det skulle absolutt vært delt mer kunnskap om alle yrkesfag, for mulighetene er så uendelig mange fler enn mange vet.

Vi i Norsk Byggebransje etterlyste en blikkenslagerlærling gjennom våre sosiale medier. Det innlegget snappet sjefen Charles opp og sa: dette passer deg Sebastian.

-Jeg havnet her nærmest med en tilfeldighet. Planen min var å bli fotballstjerne, derfor valgte jeg idrettslinje før jeg tok førstegangstjenesten i 2018.

-Når jeg ble ferdig året etter hadde jeg egentlig ikke så mange planer og takket ja til stillingen som lagersjef på Montér i Horten, hvor jeg hadde vært ekstrahjelp i noen år.

-Sjefen, Lars Petter som tipset meg om dere, har jeg spilt fotball med i mange år. Han var innom Montér butikken og vi vekslet noen ord.

Scanmark Service AS| skreddersydde løsninger på garasjeporter som matcher ditt hus og miljø

-Samme kveld ringte han meg og sa: Har du tenkt å bli værende der, eller skal du komme til oss, bli blikkenslager og få deg et fagbrev?

-Selvsagt takket jeg ja. Etter 6 år på Montér visste jeg at jeg ville bli håndverker, men som mange andre tenkte jeg bare snekker fordi jeg ikke visste nok om mulighetene innen håndverksbransjen.

-Jeg visste hva en en blikkenslager var, men jeg har fått en mye større respekt for faget etter at jeg begynte i lære. Hver dag byr på nye utfordringer, variasjoner og finurlige løsninger.

Jeg har ikke angret en dag!
-Den gang var vi alle i et større firma lokalt, men Charles og Lars Petter bestemte seg for å si opp og starte eget firma. Da var det min tur å si i fra. Dere har fått meg inn i faget, da får dere jaggu ta meg med. Å slik ble det, ler han godt.

-Vi satset med begge beina og til tider har det gått litt over stokk og stein, men jeg er veldig glad for å ha fått være med å bygge et firma fra start - som ansatt.

-Firma ble etablert sommeren 2021. Siden da har vi ansatt en til med mesterbrev, fått inn en til lærling og to taktekkere, i tillegg har vi en brannmann som jobber som hjelpearbeider når han kan. Jobb finnes det nok av så her er det bare å stå på.

BLIKKENSLAGER ERLING JOHNSEN AS

Hvordan er ditt utdanningsløp?

-I utgangspunktet er blikkenslager et 4 årig utdanningsløp som voksenlærling. Siden jeg hadde studiespesialisering fra før, slapp jeg å ta fellesfagene på nytt og fikk godskrevet 3 måneder pr år for den teoretiske biten. I tillegg fikk jeg godskrevet 3 måneder for relevant yrkeserfaring.

-Dermed gikk jeg rett inn i lære og har vært i full jobb frem til januar i år. Fra januar til mai er det skole hver mandag, som leder til en tverrfaglig slutteksamen sist i mai. Resten av uken jobber jeg.

-På skolen er det først teori, deretter blir det noen uker på verkstedet for å lære i praksis. Dette i regi
av opplæringskontoret Vestfold og Telemark, i samarbeid med opplæringskontoret i Buskerud.

-Siden opplæringskontorene samarbeider er vi 15-16 blikkenslager lærlinger som møtes en gang i uken. 2 av dem er jenter, det synes jeg er kjempe kult!

-Fagprøven for en blikkenslager tas i båndteknikk og ventilasjonskomponenter. Det handler om gamle teknikker som ikke er veldig utbredt i dagens byggebransje, men det er morsomt å lære også disse teknikkene.

Vi har en gammel kjenning i Horten, Norges hyggeligste håndverker 2020, Alexander Nygaard- Andersen. Kjenner du til dem?

-NA Bygg jobber vi en del med. Vi har gjort flere takjobber, sveiset takpapp, laget piper og luftehatter,
takrenner, gradrenner og vindusbeslag.

-Jeg bruker å si at en snekker kan male, men han gidder ikke. Da ringer han maleren, men en snekker kan ikke lage piper, så da må han ringe blikkenslageren, ler han godt.

-Vi trives med å jobbe sammen med NA Bygg, jeg får skryte litt ekstra av Katarina Solend. Hun er en av flere dyktige kvinnelige håndverkere som viser arbeidsdagen sin i sosiale medier og bidrar til at flere damer velger yrkesfag.

-Blikkenslager og andre håndverksyrker er fysisk krevende, men det er samtidig gratis trening. Det passer like godt for kvinner som menn, og jeg håper det kommer flere damer også til vårt yrke.

Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak i eksisterende og prosjekterte bygninger.

Hva er den største overraskelsen med blikkenslagerfaget?

-Det må være hvor mye frihet en blikkenslager har. Man er en ganske autoritær håndverker med fagkompetanse som andre faggrupper lytter til, iallefall de fleste.

- Som håndverksbransjens gullsmeder kommer vi inn å sikrer prikken over i’en i prosjektene, sier han stolt.

-Det er et utfordrende yrke, arbeidsdagen byr stadig på noe nytt. Selv om vi f.eks jobber med piper flere dager på rad er ingen arbeidsoppgave den andre lik.

Vil du anbefale blikkenslageryrket til flere?

-Absolutt! Hadde jeg visst mer om yrket tidligere, hadde jeg søkt meg denne veien selv. Nå ser jeg frem til å ta fagbrevet i desember og fortsette i Topp Tak, avslutter Wessman.