Previous
Next
Eiwa AS ble etablert i begynnelsen av 2020 av Daniel Kolstø Eik og Knut Erik Waage. Selskapet hadde overskudd allerede første driftsår og har ansatt en rekke nye rørleggere. Foto: Eiwa AS
Sist oppdatert: 06-03-2023 Bransjeprat 

Kjønnskvotering, nei takk!

1. april 2020 ble rørleggerbedriften Eiwa AS etablert på Karmsund, like utenfor Haugesund. Bedriften har siden hatt en eventyrlig reise. Vi tok en prat med daglig leder Daniel Eik.

Nå er vi nysgjerrig, bare dager etter at Norge stengte ned på grunn av korona pandemien og de aller fleste var grepet av stundens alvor valgte dere å starte nytt firma. Hva i all dager?

-Det tenkte ikke vi på der og da, ler den blide rørleggermesteren.

-Vi jobbet i GK Rør når de la ned sin avdeling i Haugesund, som en av flere avdelinger rundt om i landet. Da stod vi der, en god gjeng dyktige arbeider uten arbeid. Uten lang betenkningstid valgte Knut Erik Waage og jeg å etablere ny bedrift, og invitere med oss 3 kolleger.

-Jeg må si at vi har stor respekt for dem som våget å følge med oss i en tid hvor alt var så usikkert. Norge stengte ned og vi måtte gjøre alt fra hjemmekontor, ler han.

-Vi kjøpte ut verktøy og varelager fra GK Rør, helt udramatisk. Vi hadde full forståelse for valget de gjorde og vi har fortsatt samarbeidet med GK Norge lokalt. Vi sitter til og med i samme lokaler.

-Største utfordringen var at vi etablerte ny bedrift i et området med mange store og tradisjonsrike rørleggerbedrifter, flere av dem har drevet i generasjoner.

Team Eiwa under rosa sløyfe aksjonen 2022. Foto Eiwa AS

Oppskriften på suksess
-Vi visste at om vi skulle lykkes måtte vi få ut navnet vårt og vi måtte bruke nettverk, og kontakter for alt det var verdt.

-Sosiale medier ble vår redning. Istedenfor å dele kampanjer eller konkurrere på pris på produkter valgte vi heller å vise fram hvem vi er og hva vi gjør. Vi ville dele vår historie fra start, inkludere kunder og omgivelser i hverdagen vår.

-Jeg tror på mennesker og tror at flere med meg liker å se ekte, og ærlige hverdagsglimt. At vi gjør et godt stykke arbeid og løser samfunnsnyttige oppgaver med stolthet engasjerer mennesker.

-Utover det bestemte vi oss for at vi skal ha det gøy på jobb fra første dag! Vi skal ikke være en firkantet arbeidsgiver som sitter fast i gamle, etablerte rammer. Alle skal være inkludert og alle skal kjenne seg viktig, og delaktig i bedriften.

-Derfor ble alle avgjørelser fra logo, til hvilke oppdrag vi ville ta og til hvilket mobilabonnement vi skulle gå for tatt i fellesskap mellom oss fem.

Bedriften har lyktes

Allerede i 2021 ble Eiwa AS kåret til Årets Ringvirkningerbedrift 2021, i region Sør-Vest.

I juryens begrunnelse leser man: Selskapet Eiwa AS ble etablert i begynnelsen av 2020 av Daniel Kolstø Eik og Knut Erik Waage. Selskapet hadde overskudd allerede første driftsår og har ansatt mange nye rørleggere, samt sikret seg flere store kontrakter på Haugalandet.

Eiwa AS fikk flere nominasjoner, og noe av det som ble trukket frem, er at bedriften har unikt god service og hjerte for faget.

Fem mann har blitt 18 kolleger, fordelt på seks kvinner og 12 menn. Av disse er fem lærlinger.

-Vi har hatt en markant vekst. En stor del av årsaken tror jeg er at vi har valgt å være til stede og tilgjengelig for våre kunder 24/7.

-Personlig klarer jeg ikke å si nei til noe, det er veldig lite gunstig iblant, ler han hjertelig.

-Vi jobbet hardt for å nå ut til alle. Henvendelsene kom, og jeg sa bare ja. Rørleggerne var helt fortvilet innimellom, men vi stod på, fant løsninger og sørget for at jobben ble gjort.

-Vi fikk stor tillit fra våre kunder, vi signerte raskt avtaler med store eiendomsforvaltere som bruker oss fortsatt. Det at vi stiller opp på hasteoppdrag 7 dager i uken bidrar til trygghet både for dem og oss.

-Allerede sommeren 2020 fikk vi en rammeavtale med Haugesund kommune, 14 000 vannmålere skal byttes ut over en periode på 4 år. Det gav oss troen på at vi var blitt en synlig aktør i markedet.

-Deretter kom spørsmålet internt, hvem har du tenkt at skal ringe og koordinere besøk hos 14 000 husstander? Da gikk det opp for meg hvor stort oppdraget egentlig var, og vi forstod raskt at vi måtte ansatte flere.

-Hell i uhell, min kone jobbet i reiselivsbransjen hvor hele markedet gikk dukken under korona. Det ble kjempe business for vår del, for hun er perfekt i rollen som servicekoordinator.

-Vi begynte å søke rørleggere midt under pandemien, men hvem våger å gå fra en fast jobb i en etablert bedrift og søke seg til et nystartet firma?

-Det gikk litt tregt i begynnelsen, men takket være vår aktivitet i sosiale medier oppfattet mennesker at vi har det kjekt på jobb. Nettopp det har ført til at rørleggere søker seg til oss.

Strategisk satsning på kvinner?

-Nei det der vil jeg ikke ha noe av. Kjønnskvotering gidder vi ikke å drive med. Jeg kan heller ikke si at vi har hatt en strategi om å ansette kvinner. De som skal jobbe med oss må ha noe mellom ørene, ha lidenskap for faget og ønske om å drive service!

Foto Eiwa AS

-Det handler om personlighet, ikke kjønn!

-Første kvinnelige søker var Lisa på 17 år. Hun kom hjem etter et år som utvekslingsstudent i USA, pappa er mekaniker og broren elektriker. Hun ville teste et fysisk yrke og vi ga henne muligheten.

-Flott jente, som jobbet hos oss i to måneder, tok tre uker ferie og brukte sommeren på å finne ut at hun ikke ville bli rørlegger, ler han hjertelig. Men hun er hjertelig velkommen tilbake når som helst.

-Første lærling inn i bedriften ble dermed Ruben, han tar svenneprøven rett etter påske i år. (2023)

-Så dukket Andrea opp. Hun hadde snakket med en venninne som fortalte at det var kult å jobbe med rør. Hun jobbet da som sykepleier og var godt etablert med hus, mann og barn.

-Hun valgte å teste rørbransjen mens hun hadde mammapermisjon. Det synes vi var både tøft og modig gjort. Siden valgte hun å starte som voksenlærling hos oss. Jeg vil at hun skal overta min jobb en dag i fremtiden, men enn så lenge er vi litt uenige på det punktet, smiler han.

-Selv om vi oppfordrer kvinner til å søke når vi utlyser stillingen, er det personlighet, lysten til å lære og viljen til å gjøre jobben som avgjør hvem vi ansetter.

-Samtidig ser jeg det som positivt at vi har flere kvinner i arbeidsstyrken, jeg tror det kan være mer krevende om man er den eneste damen på jobb.

I 2022 ble EIWA AS nominert som Årets Lærebedrift for andre år på rad.

-Når vi søkte etter voksenlærling sist fikk vi 9 søkere, 7 av dem var kvinner. Vi intervjuet flere, stod igjen med to kandidater i siste runde og klarte ikke å bestemme oss for en av dem. Dermed ansette vi begge to.

-Når det kommer til kjønnsbalanse og mangfold har vi gått lysår framover de siste 10-15 årene, både i rørbransjen og byggebransjen. Personlig ser jeg frem til at kjønn overhodet ikke er et tema.

-Kvinner og menn, seksuelle preferanser eller etnisitet spiller ingen rolle! Det som betyr noe er at du vil jobbe og lære, stå på for bedriften, og bidra til et godt arbeidsmiljø.

Hva er ambisjonene deres videre?

-Vi vil fortsette å gå foran. Vi er og skal fortsatt være spenstige på å teste nye produkter, bærekraftige løsninger og være seriøse rådgivere for våre kunder.

-Det råder en usikkerhet i bransjen, både i proff- og privatmarkedet, men ingenting konkret. Jeg frykter at vi lar oss påvirke av utenforstående krefter fremfor å feie for egen dør.

-Egentlig klarer jeg ikke å se noe negativt. Vår bransje er godt rustet for det grønne skiftet og vi er i en sterk posisjon i forhold til omstillingen til fornybar energi.

-Vi har utdannelse og kompetanse i bransjen som gjør oss godt rustet til å svare på de utfordringer
som måtte dukke opp, avslutter Eik.