-I Vestfold er 10% av alle lærlinger kvinner og de er sabla gode! Jeg er ikke så opptatt av likestilling på alle nivå, vi skal ikke ta fra mannfolkene jobben deres, sier Elin Moer Brænne. Foto: RørNorge
Sist oppdatert: 05-12-2022

Ikke rekrutter damer for damers skyld

Elin Moer Brænne er Rørleggermester, Leder av Rørnorge og opplæringskontoret i Vestfold.

Ifølge Eli H. Heyerdahl Eide som er leder i Ingeborg-nettverket er du flink og synlig, med et brennende
engasjement for faget og rekruttering av jenter.

Hva gjorde at du ble rørlegger?

-Jeg var blåruss på 80-tallet og visste ikke hva jeg ville jobbe med. Mamma var sykepleier og pappa andre generasjons rørlegger. Så jeg gikk til rådgiveren på skolen og spurte: Hva i all verden skal jeg bli?

-Svaret jeg fikk var at jeg burde jobbe i bank eller bli sykepleier.

-Det var helt skivebom for min del. Det endte med at jeg flyttet fra Tønsberg til Bærum, jobbet et par år med bilglass, til jeg fant ut at jeg vil gå i pappas fotspor.

-Jeg ringte Werner og Winther i Oslo en onsdag og påfølgende mandag startet jeg som voksenlærling. Masse praksis, 6 uker skole og mer praksis gjennom det som da var en fireårig utdanning.

Teknisk totalentreprenør som skaper smarte og bærekraftige bygg hvor folk trives

-Min sjef den gang, Per Hansen syntes det var morsomt at damer ønsket seg til bransjen og ansatte vel alle kvinner som tok kontakt, ler hun.

-På det meste var vi syv kvinnelige lærlinger/rørleggere i bedriften, iallefall fem av dem jobber fortsatt i rørleggerfaget.

-Etter hvert flyttet jeg hjem for å ta over familiebedriften, men kom frem til at 16 timers arbeidsdager året rundt ikke var en bra kombinasjon med familie og små barn.

-Så jeg takket ja til jobb på yrkesskolen, tok lærerutdannelse på kveldstid og utdannet fremtidens rørleggere i 13 år.

-I 2011 fikk jeg en henvendelse fra Opplæringskontoret, det hørtes så gøy ut at jeg måtte takke ja og
her har jeg vært siden.

-Jeg kommer fra et lite sted og er en voksen dame, det er gøy å konstatere at alle rørleggerne jeg treffer har jeg enten hatt som elev eller lærling.

-Selv blir jeg et år eldre for hvert år som går, mens lærlingene mine er konstant 17 år - de holder meg ung, ler hun.

Svenneprøveutdelingen nov 22 fylkeskommunen. F.v Eskil Frøystein, John Inge Frantzen, Elin Moer Brænne, Tom Erik Christensen og Sondre Wetterstad. Foto Kristin Brænne

Vi skal utfylle og utfordre hverandre

-I Vestfold er 10% av alle lærlinger kvinner og de er sabla gode! Jeg er ikke så opptatt av likestilling på alle nivå, vi skal ikke ta fra mannfolkene jobben deres.

-Vi skal være likestilt der vi kan og vil, utover det skal vi utfylle og utfordre hverandre, ikke konkurrere.

-Satt på spissen tenker jeg at der guttene kan ha mer fysisk styrke, har jentene evnen til å tenke nytt og finne løsninger.

-Her har vi mange muligheter til innovasjon og utvikling, både av mennesker, fag og bransje.

-De vi rekrutterer til å bli rørleggere må passe til å jobbe som rørleggere, uansett om det er kvinner eller menn. Samtidig kan vi ikke stikke under en stol at damer som velger vår bransje må tåle litt, tørre å si ifra, våge å være synlige og være bevisst at de går foran.

-Selv om vi har kommet et godt stykke på veien, fått ned «kjekkasfaktoren» og pusset litt på kantene til mannfolka har vi fortsatt en vei å gå.

-Det gledelige i dag er at mange mannfolk synes det er supert med kvinnelige kolleger og arbeidsmiljøet påvirkes i positiv retning.

-Det blir naturlig et yngre miljø der kvinner og menn i kommende generasjoner er vant til å jobbe side ved side.

-Fag og bransje utvikles, det er fortsatt et fysisk yrke, men man trenger ikke å være bodybuilder i en arbeidsdag full av tekniske hjelpemidler og verktøy. Det handler om å bruke hodet.

Hva skulle du ønske at bransjen ble mer bevisst på i dag?

-Damer skal ikke særbehandles, men de skal kjenne seg like velkommen og inkludert som sine mannlige kolleger. Skulder til skulder skal vi lære det samme og bli flotte, selvstendige og likeverdige kolleger.

Hva har Ingeborg-Nettverket og primus motor Eli H. Heyerdahl Eide betydd for deg, faget og bransjen?

-Alt, Eli er en ildsjel med en ekstrem energi. Hun er utradisjonell i måten hun jobber på og hun er uredd. Når hun tenner på en ide, får hun med seg selv de største skeptikerne på toget.

-Det gjelder både Ingeborg-Nettverket og podcasten Bare Rør.

-Jeg vet om rørleggere som ikke jobber mellom 8 og 9 på mandags morgen for da skal man høre på podden. Jeg har også møtt mennesker som avslører at deres største drøm er å møte Eli, smiler hun.

-Hun har gjort en kjempejobb og takket være henne har Ingeborg-Nettverket blitt synlig på alle nivåer i bransjen og i media.

-Alle støtter opp og ingen tør å plukke henne på nesen lengre.

-Hun tar tak i det hun synes er viktig og riktig, hun har mot til å ta plass som en synlig figur som gjør at vi får blest rundt kvinner i yrket.

-Eli er en håndfull, veldig spennende dame som er en viktig faktor i vår hverdag. Det er ringvirkningene av hennes arbeid vi lever av i mange henseende.

-Hun er rett og slett en inspirasjon, avslutter Brænne.

Norsk Byggebransje er opptatt av mangfold, kjønnsbalanse og økt kvinneandelen i byggenæringen. En viktig del av det, er å bidra til at relevant, interessant og viktig informasjon gjøres tilgjengelig for våre lesere. I 2022 takket vi ja til å bli strategisk partner i Ingeborg-nettverket. Sammen vil vi gå foran, inspirere og engasjere såvel rørbransjen som byggenæringen.