-Jeg har igrunn vært heldig gjennom hele min karriere, med tanke på at jeg har fått jobbet for ledere som har sett meg, heiet på meg, ønsket meg lykke til når jeg har fått nye jobbtilbud og som har løftet, og hjulpet meg videre, sier Eli H. Heyerdahl Eide, Fagsjef i Rørentreprenørene Norge og leder av Ingeborg-Nettverket. Foto: Rørnorge
Sist oppdatert 01-12-2022
Håndverk, kvinner og samarbeid
To stolte, kvinnelige håndverkere med felles lidenskap for yrkesfag, byggenæringen og Nord Norge fant hverandre gjennom sosiale medier for mange år siden.
Nå tar vi steget videre og formaliserer samarbeidet mellom Ingeborg-Nettverket og Norsk Byggebransje.
Det må starte med en bransjeprat med Eli H. Heyerdahl Eide er Fagsjef i Rørentreprenørene Norge og leder av Ingeborg-Nettverket.
-Allerede som bitteliten jente sa jeg at jeg skulle bli rørlegger som pappaen min. Han var forut sin tid og så ingen utfordringer med det, svaret var enkelt: Klart du kan!
Som sagt så gjort. Heyerdahl Eide ble første kvinne på rørleggerlinja i Drammen, tok læretiden hos pappa og gikk videre til teknisk fagskole i Grimstad.
-Det var det kuleste jeg kunne gjøre, med det perspektivet jeg hadde da, ler hun. Jeg har aldri vært redd for å skille meg ut og har sjelden tenkt at det er noe jeg ikke kan få til...
-Jeg fikk jobb som rådgivende ingeniør etter fagskolen, ble kastet ut på dypt vann og fikk kava meg i land, gang på gang. Veldig morsomt og lærerikt, med en bratt lærekurve som var med å forme meg.
Det er en stolthet i hvert et bygg jeg har vært med å bidra til
-Det å beherske et håndverk er stort. Den stoltheten man kjenner med å forme, lage, planlegge, bygge og vite at det du har utført kan andre nyte godt av i lang tid.
-Jeg kan kjenne den stoltheten langt inn i hjerterota hver gang jeg passerer et av byggene jeg har vært med på, det er ubeskrivelig.
-Det som gjør meg ydmyk i ettertid er at jeg har fått lov å jobbe med og lære av så masse flinke, rause folk. Først nå skjønner jeg hvor ung jeg måtte virke for dem da jeg var nyutdannet, det skjønte jeg ikke den gang.
-Jeg har igrunn vært heldig gjennom hele min karriere, men tanke på at jeg har fått jobbet for ledere som har sett meg, heiet på meg, ønsket meg lykke til når jeg har fått nye jobbtilbud og som har løftet, og hjulpet meg videre.
-Rundt om årtusenskiftet jobbet jeg i NVS, som innkjøpssjef (i dag Assemblin) Det var en morsom og krevende jobb, men jeg syntes det var vanskelig å «strekke til».
-Jeg hadde konstant dårlig samvittighet som mamma, kone, ansatt og kollega. Jeg bestemte meg for å si opp.
-Tenk deg å da bli møtt av en sjef som sier:
-Det er vel jeg som avgjør om du gjør en god jobb! Hvorfor ikke ta deg av våre lærlinger istedenfor å slutte å jobbe? Sørg for at vi får utdannet dyktige rørleggere.
-I det øyeblikket vektes nok for alvor mitt engasjement for nettopp kommende generasjoners rørleggere.
-Det var utrolig gøy, jeg fikk t.o.m prøve meg som lærer på yrkesskolen. Uten å fornærme noen lærere, tror jeg oppriktig at det er viktig at de som underviser også sørger for å være relevante og følge med, slik at ungdommene opplever at det de lærer er anvendbart når de er ute i bedrift.
Fra praktisk jobb til opplæring og leder av bransjeforening
-Spørsmålet kom overraskende, Vi trenger noen som kan lede bransjeforeningen og ta ansvar for rørleggerne på opplæringskontoret i Buskerud, kan du tenke deg det?
-Selvsagt måtte jeg takke ja til utfordringen. Du kan tro jeg fikk en varm velkomst, alle kjente pappan min så dattera til Eiden - hun fikk raskt innpass.
-Fra oppstarten min i Buskerud gikk vi fra 8 rørleggerlærlinger til over 100 når jeg sluttet.
-En utrolig reise som jeg er veldig stolt over å ha vært med på, men så dukket stillingen som fagsjef i Rørentreprenørene opp og nysgjerrigheten tok overhånd på nytt, ler hun.
-Eli Heyerdahl Eide er ei utrolig flott dame, det er godt at det finnes ildsjeler som henne!
Det sier Elise Thue-Nilsen, Norges andre kvinnelige rørlegger, som var ferdig utdannet bare noen måneder etter Ingeborg Markussen, som Ingeborg nettverket er oppkalt etter.
-Som Eli gikk jeg i min fars fotspor og ble rørlegger. Selv tok jeg først ingeniør- og økonomisk utdannelse før jeg gjennomførte læretiden og tok svennebrev.
- Det var litt absurd å skulle undervise gutta i teori, samtidig som jeg selv gikk i lære, ler hun. En utrolig morsom tid, og jeg har alltid kjent meg velkommen i bransjen, selv om jeg var eneste jenta.
-Det høres kanskje merkelig ut for andre, men jeg var mye mer stolt av svennebrevet enn ingeniørutdannelsen.
-Jeg ble etterhvert valgt inn i landsstyret i VVS teknisk og fikk som særoppgave å rekruttere flere kvinner til bransjen. Det var slett ingen enkel oppgave, så jeg har stor respekt for den jobben Eli har gjort for rørbransjen.
-At hun tok skrittet med å opprette Ingeborg nettverket er det beste som kunne ha skjedd rørbransjen.
-Eli oppmuntrer, utfordrer, engasjerer og får med seg både kvinner og menn. Fagkunnskap og kompetanse i høysete, kvinner som heier på kvinner og bransjefolk som ser at jenter trengs overalt, ved siden av gutta. Det er nettopp kombinasjonen som blir så bra, avslutter Thue-Nilsen
-Blant mange flotte søkere med mye mer utdannelse enn meg var det lett å få mindreverdighetskomplekser, men jeg har hørt at takket være min varierte bakgrunn.
-Med håndverket i bunn i tillegg til god kjennskap til bransjen, kurs og jevnlig påfyll av kompetanse gjennom karrieren, fikk jeg jobben.
-Kontinuerlig påfyll av kompetanse er viktig og moro. Jeg tilegner meg fortsatt kunnskap på fritiden, i 2020 fullførte jeg en executive master i ledelse på BI.
Brennende engasjement for rør
-Jeg hadde ikke trodd det skulle være så gøy å jobbe i en bransjeforening! Det er klart at jeg har et spesielt engasjement for rør i både hjerte og sjel, det høres sikkert ikke klokt ut for noen som ikke har vært der selv, men slik er det.
-Jeg liker å si at jeg driver med omsorgsarbeid, for mennesker, fag og bransje.
-Som kvinne blir du veldig synlig, på godt og vondt, men jeg er hardhudet, født inn en mannsdominert bransje, omgitt av håndverksmenn fra barnsben av.
Ingeborg nettverket ble et brekkpunkt i livet
-Utgangspunktet for nettverket var ren frustrasjon over mannfolk som sa mye rart. En journalist i Rørfaget intervjuet en bransjekollega og stilte spørsmålet: Hva med kvinner og rekruttering av kvinner til rørbransjen?
-Svaret hans fikk provoserte meg så inderlig. Det kan vi ikke engasjere oss i, vi kan ikke spesialtilpasse bransjen vår for jenter. De får gjerne komme, men de får ta det de får.
-Under samme periode falt uttalelser fra mannlige ledere i bransjen og bransjeforeninger at det var hyggelig med flere damer i byggenæringen, men at det ikke fantes økonomi til å rekruttere kvinner.
-Jeg kjente at dette kan jeg ikke være med på! Journalisten gjorde oss en tjeneste når han løftet holdningene til overflaten, selv tenke jeg bare:
-Dette handler ikke om penger, det handler om hva vi sier, hvem som sier det og hvordan vi tenker. Her må noe gjøres.
Endringer må til, hvor begynner vi?
-Våren 2016 var jeg i min venninne Ragna Fongaards begravelse. Det var trist, men også en oppvåkning og påminnelse. Der traff jeg en flere kvinner som Ragna satt i styret med i ODA Nettverk, et nettverk som jobber for å øke kvinneandelen i IT bransjen.
-Der og da tok jeg avgjørelsen, jeg måtte realisere et nettverk for kvinner i rørbransjen, slik som Ragna og jeg hadde snakket om i mange år!
-Leder av ODA nettverket var da Anne Gretland, en merittert og anerkjent leder i IT bransjen. Hun introduserte meg for mennesker, ga meg gode råd, nevnte meg og Ingeborg-nettverk i mange sammenhenger og da begynte hjulene begynte å snurre.
-Spesielt Anne Gretland har delt raust av sine erfaringer med meg, og har lært meg at sharing is caring. Det har blitt en leveregel.
-Utgangspunktet for Ingeborg nettverket var ren frustrasjon over mannfolk som sa mye rart. En journalist i Rørfaget intervjuet en bransjekollega og stilte spørsmålet: Hva med kvinner og rekruttering av kvinner til rørbransjen? -Svaret hans fikk provoserte meg så inderlig, sier Eli H. Heyerdahl Eide. Foto: Rørnorge
Mangfold er stikkord.
-Jeg visste at vi måtte tenke nytt, ikke «bare» inkludere unge, nyutdannede kvinnelige rørleggere. Kvinner bidrar i alle ledd av byggenæringen og påvirker de mennene de jobber sammen med.
-Dersom vi skulle lykkes måtte vi få mannfolkene i bransjen til å innse at rekruttering av kvinner ikke bare er smart, men helt avgjørende, både for fag, bedrifter og bransjen.
-Når vi startet Ingeborg-nettverk var tanken at vi måtte få med oss kvinner som hadde posisjoner i rørbransjen, og som visste noe om hvordan vi kunne gå frem. De som var med i starten var:
- Line Ekroll Dyb, leder i NRA (den gang Norsk Rørallianse nå Konekta)
- Inger Nerdrum, dengang direktør i Comfort Kjeden, nå salgsdirektør i Norsk Wavin
- Iselin Abell Nilsen, rørlegger, fagskoleingeniør, energiingeniør og anleggsleder i AF Gruppen
- Marit Tøn, rørlegger, industrirørlegger, fagskoleingeniør og da avdelingsleder i Rørentreprenørene Norge i Buskerud
- Anette Ramstad, journalist og den gang ansatt i RørNorge
-Det hele begynte med at jeg måtte overbevise egen bransje. I dag kan jeg med stolthet si at det var Rørentreprenørene Norge som først tok tak i kvinners rolle i rørbransjen.
-Vi ble møtt med mye tull og latterliggjøring, men det at kvinner har en naturlig plass i bransjen var og er viktigst for oss.
-Heldigvis er Rørnorge medlem av BNL, hvor Jon Sandnes var direktør de første årene etter oppstarten av Ingeborg-nettverket.
-Han er en klok mann som er lett å snakke med. Sandnes har selv døtre og jeg tror ikke han hadde tenkt over hvordan det var å være kvinne i byggenæringen før vi tok kontakt,– og da tok han raskt grep.
-Jeg må også nevne Morten Grongstad i AF Gruppen. Han var den første mannen jeg hørte som snakket høyt om at vi trenger flere kvinner i byggebransjen.
-Skal vi lykkes med å skape mangfold og kjønnsbalanse i bransjen, og byggenæringen må vi gjøre felles løft. Vi har kommet lang, men vi har fortsatt en vei å gå, spesielt med rekruttering til bransjen.
-Uten Ingeborg nettverket er jeg sikker på at hadde vi aldri hadde vært der hvor vi er i dag, med synlige kvinner i alle roller og tidenes høyeste søkertall til rørfaget, hvor vi ser at både det totale antall søkere og andelen jenter har økt betraktelig.
-Vi jobber med å finne rollemodeller som påvirker andre kvinner til å velge yrket, men som også påvirker bedriftseiere og ledere til å gi flere kvinner muligheten.
-Ikke for at de er kvinner, men fordi de er dyktige fagfolk som kan jobben sin.
Hva er du mest stolt av at Ingeborg Nettverket har fått til så langt?
-Det varmer hjertet mitt at så mange kvinner har blitt kjent med andre kvinner i bransjen takket være nettverket.
-Omtalen av bransjen har blitt bedre, bedriftene har blitt flinkere til å også omtale og vise at det er kvinner i bedriften. Ikke for at de er gallionsfigurer, men fordi de er en naturlig del av organisasjonen.
-Rørbransjen har vist seg mye mer endringsvillig enn jeg hadde forventet. Holdningene har blitt bedre og flere bidrar til positiv spredning av nye tanker.
-Det vi har gjort for rør kan lett kopieres til andre yrkesfag. Jeg har møtt så mange rause, flotte mennesker som har hjulpet oss på veien og vi står klare til å dele både tips og erfaringer.
Byggenæringen gjenspeiler fortsatt ikke at vi lever i et likestilt samfunn, det er fortsatt eksotisk at en kvinne er rørlegger. Vi er på rett vei, men vi har fortsatt et godt stykke igjen, avslutter Heyerdahl Eide.
Norsk Byggebransje er opptatt av mangfold, kjønnsbalanse og økt kvinneandelen i byggenæringen. En viktig del av det, er å bidra til at relevant, interessant og viktig informasjon gjøres tilgjengelig for våre lesere. I 2022 takket vi ja til å bli strategisk partner i Ingeborg-nettverket. Sammen vil vi gå foran, inspirere og engasjere såvel rørbransjen som byggenæringen.