Previous
Next
ELFOB kåret Linn Helen L. Johansen, ansatt hos Ingeniør Ivar Pettersen AS til Årets lærling 2021. Fv. Faglig leder Vegard Tandberg, Ing. Pettersen, årets lærling Linn Helen L. Johansen, Ole Bye og Frank Guneriussen fra ELFOB. Foto: Kristin E. Kittelsen / Ingeniør Ivar Pettersen AS
Sist oppdatert: 22-02-2021

Gå for det - Følg drømmen din!

– Jeg ble ferdig med fagprøven i november 2021 og jobber nå fulltid som servicemontør for Ingeniør Ivar Pettersen AS.

I starten var jeg veldig usikker på hva jeg skulle utdanne meg til, noe jeg vet mange er når de skal velge hvor de skal starte utdanningsløpet sitt, sier Linn Helen Langvad Johansen (20), og legger til:

– Pappaen min er også elektriker, og jeg var så heldig å få være med ham på jobb.

-Han har lært meg mye av det jeg kan i dag, og mye av kunnskapen fikk jeg allerede fra ung alder. I tillegg har jeg en bror som er elektriker, så begge to har vært til stor hjelp for å få meg dit jeg er nå.

Hun forteller at elektrolinjen består av til sammen 4,5 år, hvorav 2 år på videregående skole og 2,5 år i en bedrift hvor man går på rest teori på skole innimellom samt følger en plan fra opplæringskontoret som stater andre året.

Du gjennomgår to eksamener: En skriftlig som tas når man er ferdig med 2 år i bedrift, og selve fagprøven som avvikles et halvt år senere.

Har du noe på hjertet? Redaksjonen i Norsk Byggebransje vil gjerne høre din mening om bransjen, utdanning, arbeidsliv, politikk, utfordringer og muligheter.  Vi inviterer deg til å sende oss debattinnlegg, kronikker, kommentarer og leserbrev. 
Vi vil gjerne høre dine meninger om bransjen, utdanning, arbeidsliv, politikk, utfordringer og muligheter. Vi inviterer deg til å sende oss debattinnlegg, kronikker og leserbrev. Ordet er ditt...

– På videregående har du første året hvor du prøver mye og i hovedsak ser hva du kan lære og synes er interessant og morsomt.

-Andre året er det flere linjer og mer spesifikt hva man går for videre på de ulike linjene. Jeg gikk begge årene mine på Åssiden videregående skole i Drammen.

-Det er totalt rundt 40 lærlinger i firmaet, og disse er spredt utover avdelingene til Ingeniør Ivar Pettersen AS i Drammen, Vikersund, Oslo, Moss og Sandefjord.

– Det synes jeg er ekstremt bra! Vi trenger lærlinger innen mange ulike deler av yrke for å holde det ved like. Elektro er et yrke som ikke kommer til å bli borte, og som har en viktig funksjon for at samfunnet vårt skal forbedre seg, sier Linn Helen.

-Noe av det beste med yrket er at det er så mange forskjellige jobber og arbeidsoppgaver hele tiden, samtidig som arbeidet er fysisk, mener 20-åringen.

-Innimellom kan du være på en byggeplass over lengre tid hvor du fikser en stor elektrisk jobb, mens du andre ganger kan bli satt til mindre jobber hvor du må finne ut hva feilen er.

– Dette gjør at du ikke bare må ha variert og bred kunnskap om jobben, men også noen ganger kunne tenke på feil som ikke er helt vanlige, og komme frem til løsninger og en god måte å fikse det på.

Teknisk totalentreprenør som skaper smarte og bærekraftige bygg hvor folk trives

Hun kunne ønske videregående skole hadde fått mer hjelp og støtte til å være «up to date» når det kommer til utstyr, og hva som er av jobber når det gjelder det teoretiske.

– Jeg opplevde at vi brukte mye av montør håndboken, men jeg forsto veldig lite av hva læreren forsøkte å forklare da vi skulle gjøre oppgaver eller lese oss opp på tabeller.

– Om det skyldtes at jeg ikke hadde forståelsen enda, eller om det var en vanskelig måte læreren underviste på vet jeg ikke, men jeg lærte det i rest teorien.

-Der blir man også satt opp for å bruke mer moderne utstyr, og se oppgaver fysisk, ved siden av oppgaven på papir.

Pandemien har foreløpig satt en effektiv stopper for at Linn Helen har fått delta på en seremoni for å motta selve fagbrevet fysisk, men det håper hun snart å få anledning til.

– Jeg ønsker å fortsette som service elektriker/montør, men etterhvert kan jeg tenke meg å være lærer for elektrofag på videregående.

-Jeg har det så moro nå med å måtte kunne tenke utenfor boksen, finne bra løsninger og ha varierte arbeidsdager, og kunne ikke ha tenkt meg noe nytt yrke eller en annen jobb. Jeg føler meg heldig som fikk full stilling etter å ha avlagt fagprøven.

Til ungdom som vurderer yrkesfag har Linn Helen en klar oppfordring:
– Gå for det! Prøv litt forskjellig, følg drømmene dine og ikke føl deg presset til å vite hva du ønsker å gjøre med livet ditt med en gang.

-Du skal stå i yrket i mange år fremover og da er det så viktig at det er noe du virkelig liker og trives med.

Elfob er Elfagenes Opplæringskontor Buskerud, godkjent opplæringskontor i elektrofagene i fylkene Viken, Vestfold-Telemark og Innlandet

I dag har ELFOB ca. 150 medlemsbedrifter og administrerer nærmere 400 lærekontrakter i 6 elektrofag. Les mer