
I AF Decom er det fire topptrente ansatte. Det er våre firbeinte kollegaer, nemlig søkshundene. Foto: AF Decom
Sist oppdatert: 15-02-2025 Annonsørinnhold
AF Decoms firbente spesialister
Blant AF Decoms ansatte finnes det fire unike medarbeidere – nemlig søkshundene.
Disse topptrente hundene spiller en avgjørende rolle i sikkerhetsarbeidet og deres hverdag er alt annet enn vanlig.

Foto: AF Decom
En arbeidsdag fylt med trening og oppdrag
For søkshundene er arbeidsdagen preget av varierte oppdrag, men også grundig fysisk og mental trening. De får fysioterapi og massasje for å holde seg i toppform.
. Vi trener hundene daglig for å sikre at de alltid er klare til innsats på kort varsel, forteller Peder Christiansen, hundefaglig ansvarlig i AF.
Sammen med Hanne Hofseth utgjør han hundeførerteamet i AF Decom.
Begge har bred erfaring med hunder fra ulike organisasjoner, og de jobber tett med søkshundene for å sikre at de opprettholder sitt høye ferdighetsnivå.

Hanne og Peder trener hundene hver dag. Foto: AF Decom
Spesialutvalgte arbeidshunder
AF Decoms søkshunder er 4, 5, 6 og 7 år gamle og av rasen belgisk fårehund (malinois), anerkjent som en av verdens mest allsidige arbeidshunder. Utvalget av disse spesifikke hundene har vært svært nøye.
- Vi kan lære mange hunder å søke, men det kreves en spesiell indre motivasjon og et sterkt ønske om belønning for at de skal bli virkelig dyktige, forklarer Peder.
I tillegg til søkeevner må hundene være trygge i ulike miljøer og i god fysisk form. Dette sikres gjennom et nøye planlagt treningsopplegg.
Eksperter på å finne eksplosiver
- Som alle hunder har også søkshundene grunnleggende behov for bevegelse og aktivitet for å holde seg i form, forklarer Hanne.
Men deres trening strekker seg langt utover det fysiske. Hundene spesialtrenes til å oppdage ulike typer eksplosiver, ofte dynamitt, i varierende omgivelser.
- Dynamitt lukter ikke alltid likt – faktorer som lagringstid og underlag påvirker lukten.
- Hundene må derfor kontinuerlig trenes i realistiske situasjoner for å kunne kjenne igjen variasjonene, sier Peder.
Treningsopplegget inkluderer nøye planlagte øvelser hvor eksplosiver legges ut i forkant, noen ganger flere uker før søket gjennomføres. Dette sikrer at hundene opprettholder den nødvendige motivasjonen til å søke.
- Under oppdrag vet vi aldri hvor mye eller hva vi finner.
- Derfor er det viktig at hundene får regelmessige bekreftelser på treningssøk, sier Hanne.
Lydighetstrening er også en essensiell del av arbeidet, da det skaper en solid relasjon mellom hund og fører. For å forebygge skader får hundene jevnlig fysioterapi, massasje og kiropraktisk behandling.
- Dette kan sammenlignes med service på en maskin – det er helt nødvendig for å holde hundene i toppform, forklarer Peder.
Viktig for sikkerheten på anleggsplasser
Bruken av søkshunder på anleggs- og byggeplasser bidrar til å redusere risikoen for alvorlige hendelser.
- Det å sørge for en trygg arbeidsplass og minimere risikoen for potensielt livstruende skader er en av de mest givende sidene ved jobben vår, sier Hanne og Peder.
Peder understreker viktigheten av å bruke søkshunder i områder der det har vært sprengning, eller hvor nye sprengninger skal utføres.
- Vi blir ofte tilkalt etter at det allerede er gjort funn. Da har man allerede tatt en risiko som kunne fått alvorlige konsekvenser, advarer han.

På Veiviseren bor søkshundene sammen med hunder som trenes til å bli fører- eller servicehunder. På bildet: Peder Christiansen, Camilla Langjordet (Veiviseren) og Hanne Hofseth. Foto: AF Decom
Samarbeid med Veiviseren
AF Decoms søkshunder holder til hos Veiviseren i Ås, et hundesenter eid av Norges Blindeforbund, hvor også fører- og servicehunder trenes.
- Det er flott å være en del av et aktivt hundemiljø. Hundene våre får daglig oppfølging og vi får ekstra hjelp når de bor her.
- Samtidig gir det en god treningseffekt for de fremtidige førerhundene å være rundt våre arbeidshunder, som er mer opptatt av oppgaveløsing enn kos, smiler Hanne.