Helen & Hard er nominert tre ganger. Her representert ved Samling – biblioteket i Sand, Nord-Odal
Helen & Hard har all grunn til å være stolt av sine tre nominasjoner. Deriblant for deres Samling – biblioteket i Sand, Nord-Odal. Foto: Sindre Ellingsen
Sist oppdatert: 02-02-2021

Tolv norske byggverk nominert til Mies van der Rohe-prisen 

EUs arkitekturpris Mies van der Rohe Award, ble første gang utdelt i 1988 og ble i 2001 etablert som EUs offisielle pris for fremragende samtidsarkitektur. Prisen er oppkalt etter den verdensberømte tysk-amerikanske arkitekten Mies van der Rohe (1886–1969), som anses som en av pionerene innen av moderne arkitektur.

Nå er de 449 utvalgte prosjektene til EUs arkitekturpris er offentliggjort og i følge Arkitektnytt, er tolv av dem norske.

449 arbeider fra 279 byer og steder i 41 land er nominert til 2022 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, som deles ut i april. Vinneren av den prestisjetunge prisen mottar 60 000 euro og en skulptur formet etter Mies van der Rohes berømte paviljong i Barcelona.

Nominasjonslisten utgjør også en spennende innsikt i hva som rører seg i europeisk arkitektur, som denne gangen omfatter arbeider fra Armenia, Moldova and Tunisia.  

For første gang siden 2003 er enkelthus blitt den største kategorien blant de utplukkede prosjektene med over 18 prosent, etterfulgt av fellesboliger (14,87 prosent) og utdanningsbygg (14, 01 prosent). Kulturbygg faller nedover listen og havner på rundt 11 prosent denne gangen.

De tolv norske nominerte er: