Bjørnar Valstad på plass som daglig leder
Bjørnar Valstad er i gang som ny daglig leder i WorldSkills Norway, mens avtroppende daglig leder Elisabeth Lange ser frem til en aktiv pensjonstilværelse. Foto: WorldSkills Norway
Sist oppdatet: 04-12-2020

Takker for seg etter 18 år

Denne uken hadde Bjørnar Valstad, sin første arbeidsdag som ny daglig leder i WorldSkills Norway, mens Elisabeth Lange, trådte inn i pensjonistenes rekker etter å ha ledet organisasjonen i 18 år.

– Å heve statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning gjennom aktiviteter som inspirerer og motiverer ungdom til å nå yrkeskompetanse i verdensklasse trigger både konkurranseutøveren og veilederrollen i meg, sier Bjørnar Valstad, i en melding. 

Valstad kommer fra stilling som avdelingsleder på Kuben videregående skole i Oslo, hvor han har ledet elektroavdelingen. Før det jobbet han som generalsekretær i Norges Orienteringsforbund og daglig leder i Nelfo Oslo & Omegn.

Nå skal han ta over stafettpinnen og stå i fremste rekke for å fremme yrkesfag som ny daglig leder i WorldSkills Norway.

Malermester Knædal AS | Alt av malign, gul og tapet
Stensetting AS -  markedets største utvalg i natur- og betongstein

– Selv om jeg har gledet meg til å gå løs på denne nye jobben, så må jeg innrømme at det er en rar tid å starte opp på. Korona-situasjonen har jo gjort at vi har måttet avlyse EM i yrkesfag i Østerrike tidligere i høst og det er fortsatt usikkert hvordan situasjonen blir utover i 2021, men vi skal gjøre vårt ytterste i å holde aktiviteten oppe, blant annet gjennom å satse på digitale kampanjer for å fremme yrkesfag og behovet for flere lærebedrifter og læreplasser.

Han benytter også anledningen til å si noen ord om avtroppende daglig leder og den jobben hun har gjort:

– Det blir jo litt som det gamle uttrykket «å hoppe etter Wirkola» dette her. Elisabeth har gjort en fantastisk jobb for Worldskills som jeg har dyp respekt for. Hun sitter på veldig mye kunnskap og erfaring etter mange år, og jeg går derfor til stillingen med ydmykhet og respekt.

-Jeg vil på alle vis takke Elisabeth for en fantastisk innsats for Worldskills Norway. Selv om hun skal få nyte pensjonstilværelsen, håper jeg at vi får lov til å bruke hennes erfaringer også litt fremover slik at vi ikke mister for mye på veien videre.

Styreleder med hilsen til påtroppende og avtroppende  
Også styreleder i WorldSkills Norway Trude Tinnlund sender en hilsen til Bjørnar og Elisabeth på denne dagen:

– Vi ønsker Bjørnar Valstad velkommen som ny daglig leder i WorldSkills. Han vil med sin kompetanse og ledererfaring kunne lede arbeidet med å videreutvikle WorldSkills Norway i henhold til mål og strategier fastsatt av styret. Vi gleder vi oss til samarbeidet og veien videre for organisasjonen. 

– Samtidig vil jeg på vegne av hele styret og medlemmene i WorldSkills Norway få takke for den jobben som Elisabeth Lange har gjort for organisasjonen. Organisasjonen fyller 30 år i år, og Elisabeth har altså frontet organisasjonen i de 18 siste årene som sekretariatsleder.

-Interessen for yrkeskonkurranser har løsnet for alvor i Norge de seneste årene, og dette er et gjennombrudd som kommer som følge av WorldSkills Norway sin tålmodige innsats over mange år.

-I tillegg har WorldSkills Norway bygget seg opp en posisjon som et nav på det yrkesfaglige feltet, og har i både 2018 og nå i 2020 fått i oppgave fra regjeringen å lede nasjonale kampanjer for å fremme yrkesfag og det å bli lærebedrift. Det er en stor tillitserklæring.

HRP - Prosjektledelse fra A til Å

Det er mange gode minner
– Det høres fortsatt litt rart ut for meg å skulle gå av med pensjon, for jeg føler meg jo fortsatt veldig ung. Men samtidig jeg ser frem til en aktiv pensjonstilværelse, sier Elisabeth Lange på sin siste arbeidsdag.

Hun har jobbet som daglig leder av WorldSkills Norway siden 2002. Først på deltid, så i 100% fra 2009. Det er mange gode minner:

– Det er mye man kan trekke frem som høydepunkter i en slik jobb. Det å jobbe med de beste ungdommene i landet er jo gull verdt bare det. Men jeg må innrømme at av høydepunkter så vil jeg måtte trekke frem de mesterskapene hvor våre utøvere tok medaljer, sier hun og utdyper:

– Jeg kan godt huske Yrkes-VM i London i 2011 da lagleder Tor Wessel og jeg satt på bakrommet og gråt av glede da vi gikk igjennom resultatlistene før de ble offisielle.  Det samme under Yrkes-EM i Budapest i 2018, da Benedikte Sterner, Vidar Strande og jeg fikk resultatene på vei til arenaen, vi  danset og hylte av glede.

Elisabeth Lange trekker også frem kampanjen «Yrkesfagenes år 2018» som WorldSkills Norway fikk i oppdrag å lede fra regjeringen:

– Det vi fikk til gjennom det året er kanskje det jeg er mest stolt over å ha vært med på. Dessuten var det utrolig artig å få Kristin Halvorsen som hedersambassadør da hun var kunnskapsminister. Hun bidro mye og stilte opp på "alt"!

Nå venter en aktiv pensjonstilværelse på Elisabeth, som sier det ikke er uten et visst vemod at hun lukket et stort kapittel i sitt liv:

–De som kjenner meg vet at dette har vært en jobb som jeg har lagt mye tid og krefter ned i. Jeg vil savne WorldSkills-familien og alle de flotte menneskene jeg har fått gleden av å samarbeide med.

-Samtidig føles det riktig å overlate roret til nye krefter og jeg ønsker Bjørnar lykke til som ny daglig leder. Jeg kommer til å følge godt med fra sidelinjen.

– Jeg vil også rette en stor takk alle skillserne der ute, organisasjonene, bransjene og forbundene og deres innsatsvillige folk, ekspertene, utøverne, representantene for fylkeskommunene, opplæringskontorene, skolene og ikke minst bedriftene. Tusen takk for et supert samarbeid.