Stadig økende interesse for BREEAM-NOR
Interessen for BREEAM-NOR vokser i markedet, både blant ulike typer prosjekter og geografisk sett. Foto: Pixabay

Et godt grønt år for bransjen   

Det grønne skiftet har de senere årene ridd som en bølge over norsk bygg- og eiendomsbransje. Langt fra alle aktører har vært like positive til endringene, men ettersom både boligkjøpere og leietakere blir mer opptatt av miljø og energieffektivitet, har man sett både store og små aktører komme om bord. 

Målene med det grønne skiftet er ambisiøse, og alt fra energibruk, klimagassutslipp under produksjon og bygging, samt knutepunktutvikling og miljøvennlig materialvalg, med mer, er kommet under lupen. Alt dette gjøres for å kunne oppnå økt verdiskaping og mindre miljøpåkjenninger gjennom byggeprosessen og byggets levetid. 

Les også: Skanska med nytt BREEAM sertifisert bygg

Som en av landets største og viktigste næringer, har bygg- og eiendomsbransjen et spesielt ansvar for å ta miljø og bærekraft på alvor. Det ansvaret er det flere og flere aktører som vist at de er villige til å ta. Det ser man blant annet når det kommer til antall bedrifter som har signert Eiendomssektorens veikart mot 2050, som er utviklet av Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom. Innen 2019 er over, har mer enn 50 større boligutviklere og eiendomsselskaper signert de 10 strakstiltakene. 

Økende interesse for BREEAM-NOR
Viel Sørensen, leder for sertifisering i Grønn Byggallianse, kan fortelle Norsk Byggebransje at de også merker økt interesse for BREEAM-NOR-sertifisering. Siden Norge fikk sine egne tilpassede BREEAM-krav tilbake i 2015, har antall sertifiserte bygg økt kraftig.

-Interessen for BREEAM-NOR vokser i markedet, både blant ulike typer prosjekter og geografisk sett. Antallet BREEAM-NOR-sertifiseringer vokser jevnt, og signalene i markedet tyder på at økningen vil fortsette. Antall registrerte boligprosjekter øker mest, men i 2019 ble også det første industriprosjektet sertifisert. I tillegg ser vi at BREEAM-NOR-prosjekter brer seg over hele landet, utdyper Sørensen.

I dag er det registrert over 300 BREEAM-NOR-prosjekter i Norge, hvorav rundt 121 allerede har mottatt sine sertifisering. Av disse, har tre bygg; Fornebu S, (KLP Eiendom) og Entra Eiendom-prosjektene Powerhouse Brattørkaia og Powerhouse Kjørbo oppnådd høyeste sertifiseringen; BREEAM-NOR OUTSTANDING. 

Fikk du med deg: J.B. Ugland Eiendom forplikter seg til å bygge og drifte grønt

KLP Eiendom og Entra Eiendom står også begge bak flere BREEAM-NOR EXCELLENT-prosjekter. Den samme høye sertifiseringen har også utbyggere som Oslo S Utvikling AS, Höegh Eiendom AS, Møller Eiendom AS, Backer AS, Aspelin Ramm Eiendom AS og Skanska oppnådd. 

Nye arbeidsmetoder 
Det er mange krav som må oppfylles for at et prosjekt skal kunne oppnå BREEAM-NOR-sertifisering og en rekke byggherrer kan finne prosessen veldig krevende, men ifølge Sørensen får de for det meste positive tilbakemeldinger.

Les også: Norconsult med BREEAM Outstanding på rehabilitering

-BREEAM er tydelig på at alt skal være godt dokumentert om man skal få miljøpoeng i et byggeprosjekt. For en del aktører betyr det å endre måten de jobber på, noe som kan være utfordrende, særlig hvis det er det første BREEAM-prosjektet. I ettertid sier imidlertid de fleste at det har vært en styrke for prosjektet å jobbe såpass systematisk med tiltakene, forteller Sørensen.

Sterk økning også for Bygg21
Mange har tatt til ordet for at bransjen aldri vil kunne gjennomføre et fullverdig grønt skifte uten at også den norske stat kom på banen. Gjennom Bygg21 gjør de nettopp det. Bygg21 er et samarbeid mellom bygg- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter, hvor målet er å realisere bygg- og eiendomsnæringens potensiale innenfor produktivitet og bærekraft.

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), har Bygg21 utarbeidet strategien «Sammen bygger vi fremtiden», hvor 400 aktører fra bygg- og eiendomsnæringen, statlige myndigheter, forsknings- og utdanningssektoren og andre sentrale aktører har kommet med innspill. I tillegg har de utviklet veilederen «Steg for steg», som skal hjelpe bransjen med å jobbe enda smartere. 

Over 400 bedrifter har forpliktet seg 
Gjennom «Signatur for en effektiv bygge- og eiendomsnæring» har 433 bedrifter og organisasjoner så langt forpliktet seg til å støtte opp om Bygg21s beste praksis for en bærekraftig, produktiv og kostnadseffektiv næring

Fikk du med deg: Fredensborg Bolig skal bygge grønt

Et spennende 2020
Det er ikke tvil om at det grønne skiftet for alvor har fått fotfeste i Norge. En samlet bransje har gjennom 2019 bevist at de både kan og ønsker å fokusere på miljø og bærekraft. Der de store aktørene i flere år har gått foran som gode eksempler, kommer nå også de mindre etter. Overvekten av små og mellomstore bedrifter Norsk Byggebransje har hatt gleden av å snakke med i løpet av året, kan alle fortelle om ulike tiltak som er gjennomført og nye investeringer som står på trappene i årene som kommer. 

2019 har vært et fantastisk år for det grønne skiftet og Norsk Byggebransje gleder seg til å følge utviklingen i 2020.