Previous
Next
-Eventyrlig har rullet på norske skjermer i åtte sesonger og har hatt kvinnelige håndverkere innen de fleste kategorier innom i ulike episoder, men Mari Helland blir den første damen seere får følge fast gjennom en hel sesong. Avbildet: Mari Stormark Helland og Øystein Røksund, daglig leder i Moster Elektro AS. Foto: Blåkläder / Privat
Sist oppdatert: 20-03-2023

Norges hyggeligste blir Norges første i Eventyrlig Oppussing!

Elektriker Mari Stormark Helland blir den første kvinnelige håndverker vi kan følge gjennom en hel sesong i TV3 satsingen Eventyrlig Oppussing. Sesong nummer ni i rekken går på luften til høsten.

Mange kjenner den engasjerte elektrikeren fra Montørjentene El & It Vestland, en ledergruppe etablert i 2012 gjennom Elektroarbeidernes fagforening Vestland.

Montørjentene jobber for likestilling og styrkede rettigheter for alle, rekruttering av kvinner til bransjen og for å sikre alle et godt og trygt arbeidsmiljø.'

Den dynamiske gjengen har engasjert kvinner i hele Norge, fra Kristiansand til Svalbard.

Henriette og Mari i Montørjentene. Foto: Privat 

Nettopp engasjementet i Montørjentene har vært avgjørende for hennes deltagelse i Eventyrlig Oppussing. Laila Therese Bergsnes, markedsansvarlig i Eventyrlig Oppussing forklarer:

-Eventyrlig har rullet på norske skjermer i åtte sesonger, vi har hatt kvinnelige håndverkere innen de fleste kategorier innom i ulike episoder, men Mari Helland blir den første damen som følger oss fast gjennom en hel sesong.

-Det at vi får med oss Mari som elektriker gjennom hele sesongen, vil være med på å skape gjenkjennelsesfaktoren rundt henne samt samspillet i teamet.

- Dette vil bidra til å skape en «rød tråd» fra program til program, hvor seerne får blitt kjent med Mari og måten hun jobber på.

-Vi har samarbeidet med Mads Clemmetsen de siste sesongene. Han er en utrolig positiv og energisk kar, som vi alle har blitt så glad i. Han har bidratt med mye både foran og bak kamera, med sitt vinnende vesen og glimt i øyet.

-Nettopp hans karismatiske væremåte har sikret han muligheter på mange plattformer og vi ønsker Mads alt det beste for fremtiden.

-Når vi diskuterte elektriker tipset vår sponsor Etman tipset oss om Montørjentene, det opplevde vi som veldig spennende. Når unike og kunnskapsrike kvinner i bransjen samles i en så flott organisasjon fortjener det å belyses.

-Produksjonen og teamet i Eventyrlig Oppussing vil bidra til å løfte håndverksfag, mangfold og muligheter. At vi da får med oss Norges Hyggeligste elektriker er gull verdt.

Mari og Henriette i Montørjentene. Foto: Privat

En TV produksjon som dette krever sitt av omgivelsene rundt hver håndverker. Er det enkelt å få gehør fra arbeidsgivere, kolleger og familie?

-Erfaringsmessig sitter vi igjen med bare hyggelige tilbakemeldinger, både fra håndverkere og arbeidsgivere. Sistnevnte opplever at en deltagelse i Eventyrlig Oppussing er svært positivt, for alle involverte.

-Det bygger en solid plattform videre for håndverkeren, men også for bedriften som ønsker å se sin ansatte lykkes i en sin utvikling! Det er nettopp når man først trer ut av komfortsonen, at magien skjer!

-Vi må hylle alle og enhver som ser potensialet i sine ansatte, og som legger forholdene til rette for at de kan delta, fortsetter Bergsnes.

Mari Stormark Helland, hva tenkte du når Eventyrlig Oppussing tok kontakt?

-Som en av administratorene for Montørjentenes sosiale medier var jeg en av de første som så meldingen fra Laila Bergsnes. Jeg tenkte at vi får høre hva hun har å si, for oss er dette først og fremst en tillitserklæring og en bekreftelse på at jobben vi gjør blir lagt merke til, sier Helland.

-Styremedlemmene i Montørjentene omfavner mange yrker innen elektro og gjenspeiler den bredden som finnes i yrket. Telekommunikasjonsmontør, elektrikere innen maritim industri og større prosjekter.

- Jeg er pr i dag den eneste huselektrikeren i styret, derfor ble det naturlig for oss at jeg var den som takket ja.

-Det er stort på så mange måter. Jeg fulgte en ungdomsdrøm når jeg valgte å utdanne meg til elektriker i en alder av 24 år, takket være god støtte fra min mann Joachim.

F.v Ole Rosén-Lystrup, Halvor Bakke og Torkel Gjerset. Foto: Eventyrlig Oppussing

-Når jeg ble nominert til Norges Hyggeligste Håndverker i 2022 valgte jeg å takke ja for å fronte fag, bransje og kvinner i bransjer.

-Gode heiarop og bred støtte fra kunder, kolleger og familie motiverte meg til å gå utenfor komfortsonen gang på gang.

-Det har gjort meg mer komfortabel med å stikke frem nesen, ikke for min egen skyld, men for å bidra til mangfold i elektrobransjen spesielt og håndverksfag generelt.

- Uten den erfaringen hadde det vært mye mer skummelt å takke ja til deltakelse i Eventyrlig Oppussing.

-Jeg tror oppriktig at vi må våge å vise hva vi holder på med om vi skal lykkes å tiltrekke flere ungdommer til yrker som skriker etter kompetanse. Min og andres erfaring viser også at vi fortsatt har en jobb å gjøre for å sikre like vilkår og et godt arbeidsmiljø, selv i 2023.

Henriette Thorsen, du er styremedlem i Montørjentene. Hva betyr det for dere at TV3 største program tar kontakt?

-Det betyr mye, det viser at det vi gjør blir lagt merke til og at det er verdt all tid vi legger ned. Det inspirerer til videre innsats.

Er Mari Stormark Helland rett kvinne for jobben?

-Uten tvil ja! Mari er en fagarbeider med kvalitet i fokus. Hun er flink til å finne løsninger, serviceminded overfor kundene og opptatt av at sluttproduktet skal ha høy standard. I tillegg til å være sterk faglig er hun også en god kollega.

-Mari er en person tar plass og krever plass, det er ikke alltid samfunnet er klar for. Hun står stødig og står på når det blåser, det er utrolig forbilledlig

F.v Ole Rosén-Lystrup, Torkel Gjerset og Halvor Bakke. Foto: Eventyrlig Oppussing

Hva håper dere at hennes medvirkning i Eventyrlig Oppussing skal bidra til?

-Vi håper det at flere kvinner og jenter ser at de ikke er alene. Selv om vi kan være ensomme i bedriften, finnes det mange kolleger i landet.

-Vi håper også det skal vise alle unge som skal velge yrkesretning at dette er et fag hvor det fint går an å være kvinne, avslutter Thorsen.

Mari Stormark Helland, Eventyrlig Oppussing er det mest sette programmet i TV3, hva tenker du før innspillingsstart?

-For det første tenker jeg at dette er direkte resultat av jobben vi gjør i Montørjentene, det gir masse motivasjon til oss alle sammen. Den støtten jeg har fått fra nettverket er merkbart viktig for meg.

- Håndverksyrket er generelt et lagspill og du er aldri bedre enn laget du jobber med.

-Det er stort å være «den første» damen gjennom en hel sesong. Jeg kjenner absolutt på ansvaret som ligger i det og er veldig takknemlig for muligheten. Ønsket om å gjøre en god jobb og et godt inntrykk er veldig stort.

-Men jeg legger ikke skjul på at dette har vært en berg-og-dalbane. Det er veldig stort å få tilliten, jeg har store sko å fylle når jeg tar over etter Mads Clemmetsen.

- Han er en dyktig elektriker med en vanvittig arbeidskapasitet som har imponert meg mer enn en gang.

-Skrekkblandet fryd beskriver det nok best, men akkurat nå er jeg rolig, trygg og gleder meg. Det er en jobb som skal gjøres, som er viktig for hver hytteeier og symbolsk viktig for mange flere enn meg.

Hadde ikke vært mulig uten

- Dette oppdraget innebærer at man er borte en del fra jobb. Man kan ikke stå alene, det er viktig å ha familie, kolleger og arbeidsgiveren i ryggen.

-Jeg er en engasjert dame med mange jern i ilden. Jeg er ærekjær 1både som person og elektriker, og spiller alltid med åpne kort.

-Etter mange år i en mannsdominert bransje, verdsetter jeg en åpen dialog og har lært meg å si ifra når noe ikke er greit.

-I prosessen med Eventyrlig Oppussing valgte jeg å søke ny jobb. Moster Elektro på Bømlo tok imot meg med åpne armer og våget å satse på meg til tross for en del fravær i oppstarten pga av programinnstillinger. Det er utrolig sprekt og generøst gjort!

Øystein Røksund, daglig leder i Moster Elektro AS. Du imponerer flere enn Mari Stormark Helland, når hun søkte jobbe hos dere var dere kjapt på ballen. Hva var det med Mari?

-Vi ønsker å vokse og ble veldig glad når Mari tok kontakt. For oss er det et mål å øke kvinneandelen i bedriften. Vi har fokus på helheten og et godt arbeidsmiljø, da trenger vi hverandre både, kvinner og menn.

-Moster Elektro ble startet som en enmannsbedrift i 2006 og har vokst sakte, men sikkert. I dag er vi 16 ansatte, satser på lærlinger og vil gjerne ha flere kvinner til yrket.

- Vi har hatt både kvinnelige og mannlige lærlinger tidligere, og gleder oss til å ta imot nye lærlinger til høsten.

-Vi er en bedrift som er størst på enebolig og service. På dette feltet har Mari både kunnskap og erfaring, det er også samme området som hun skal representere i TV serien.

-Deltakelse i Eventyrlig Oppussing er klart spennende, men det var ikke det avgjørende for oss når vi ansette henne. Jeg følte at vi traff hverandre godt, hun er en spennende person som utstråler mye livsglede og jeg er trygg på at hun blir et positiv tilskudd i bedriften.

-Elektroarbeidernes fagforening Vestland og Montørjentene heier veldig på Mari, og vi heier selvsagt med.

-Vi heier på damer i alle håndverksyrker, uten at vi forventer at Maris deltakelse vil ha revolusjonerende betydning for bedriften. Vi tenker at det er spennende for Mari og unner henne denne reisen, avslutter Røksund.

Hva forventer du av medvirkningen i Eventyrlig Oppussing?

-Jeg tror det kan være med å rette et positivt fokus på kvinnelige håndverkere, at vi kan utfordre fordommer og etablerte påstander som f.eks at håndverksyrkene er for fysisk krevende for kvinner.

-Jeg håper det skal bli positivt for lokalsamfunnet. Jeg er veldig stolt av nærområdet, både Fitjar på Stord som jeg kommer fra, og Bømlo. Mitt inntrykk er at det er flere kvinnelige elektrikere her enn mange andre steder i landet, så her er vi gode.

-Jeg er spent og nervøs, jeg skal jobbe med håndverkerne som har vært med i mange sesonger allerede. Det er mye informasjon og masse å ta inn.

-Til daglig jobber gjerne snekkere, malere, elektrikere og rørleggere til ulike tidspunkt i et prosjekt. Her skal mye skje på veldig kort tid og mange mennesker skal jobbe på samme plass, samtidig. Det blir spennende.

-En ting er sikkert, jeg hadde ikke stått her uten alle de fantastiske menneskene jeg har rundt meg, både nært og fjernt.

- Det at kvinner ikke skal være flinke til å støtte hverandre er også en gammel myte som vi må fjerne, jeg har aldri kjent på mer støtte fra kvinner i og utenfor bransjen over det ganske land som jeg har gjort de siste månedene. Jeg håper å gjøre samtlige stolt, avslutter Helland.

Vi som TV tittere ser håndverkerne i aksjon, men hvor mange mennesker er egentlig involvert i produksjonen?

-Vi er en hel stabel med veldig flinke folk, som står på og jobber for at hvert prosjekt skal ferdigstilles på en liten uke. En plass mellom 12-15 stk deltar i prosjektene, det er en heftig prosess som gjennomføres i svært koordinerte former.

-Det skal rives, ryddes, grunnes, males, snekres, syes, sparkles, ryddes, filmes osv….Det skjer veldig mye på særdeles kort tid.

-I tillegg har vi fantastiske samarbeidspartnere som har blitt en fast del av denne eventyrlige gjengen. Vi har ikke før blitt ferdige med innspilling av en sesong, før det kommer inn henvendelser fra nye aktører som ønsker seg inn.

Hva kan vi se fram til i kommende sesong?
-Det er bare å glede seg! Vi har nok en gang funnet noen særdeles spennende objekter, i nydelige omgivelser langs hele vår vakre kyst. Spesielt spennende er at det er en type objekter som vi IKKE har gjort før, avslutter Bergsnes.