– Batteriboksen skal gi forbrukerne en løsning for å ta hånd om batterier på en enkel og oppdragende måte. Den skal gjøre det lettere å håndtere forbruksbatterier som skal resirkuleres, sier René Depuis, oppfinner av batteriboksen og styremedlem i Whtif AS. Foto: Arnfinn Storsveen / Brannvernforeningen​​​​​​​
Sist oppdatert: 15-11-2023 Pressemelding 

Whtif batteriboks vant innovasjonspris

Hvordan kan nye ideer bidra til færre og mindre alvorlige branner? Det var spørsmålet Brannvernforeningen stilte seg ved utlysningen av Innovasjonsprisen. Nå er vinneren kåret.

- Batteriboksen er en verdig vinner fordi den setter fokus på brannfaren ved håndtering av batterier. Den gjør også håndteringen av batteriene enkel og trygg hos forbrukeren og frem til de ankommer gjenvinningsanlegget.

- Produktet har en positiv nytteverdi og vil øke brukeres bevissthet rundt håndtering av batterier, sier Lars Henrik Bøhler.

Han er styreleder i Brannvernforeningen, og medlem av juryen for Innovasjonsprisen. Premien er 500 000 kroner.

– Batteriboksen løser problemet med batterier på avveie, og konsekvensene av det, sier Bøhler.

I 2021 ble bare 65 prosent av løse batterier samlet inn på korrekt måte. Batterier på avveie representerer en brannfare på flere måter, blant annet i hjemmet og på gjenvinningsanlegg.

Teknologi for et bekymringsløst liv

Jobbet siden 2021

Selve ideen skriver seg fra 2021. Siden den gang har boksen endret seg i størrelse og utforming. Samtidig har designet på Batteriboksen hele veien hatt form av nettopp et batteri.

- Batteriboksen består av seks deler. Det er en blow-off-ventil, toppen, dispenser for klistremerker og en rull med disse, boksen og innsatsbagen, forklarer René Depuis. '

Han er oppfinner av batteriboksen, og styremedlem i Whtif AS, som utvikler produkt og konsept videre.

– Batteriboksen skal gi forbrukerne en løsning for å ta hånd om batterier på en enkel og oppdragende måte. Den skal gjøre det lettere å håndtere forbruksbatterier som skal resirkuleres, sier Depuis.

Whtif batteriboksen består av seks deler, og her er ulike utgaver av disse. Fra venstre; En innsatspose, selve boksen, en dispenser med og uten klistremerkerullen. Deretter følger en hvis utgave av lokket med blow-out-ventil, og en oransje utgave av det. Foto: Arnfinn Storsveen / Brannvernforeningen​​​​​​​

Brukerne av batteriboksen skal lett kunne hente ut et klistremerke fra rullen i toppen av boksen.

Denne skal de teipe polene på batterier med, slik at de ikke kommer i kontakt med hverandre. Deretter skal batteriene puttes i innsatsbagen, og boksen lukkes.

- Vi har til nå hatt tester hvor det har vært opp mot 1000 grader inne i selve boksen. Blow-off-ventilen slipper ut gassene, slik at det blir en kontrollert utblåsning som forhindrer at boksen kan eksplodere.

- Det er verdt å nevne at klistremerkene også har klart seg under forsøkene, sier Depuis.

Les også: 5 tips til en brann fri jul

Større konsept

Samtidig inngår selve batteriboksen som del av et konsept. Depuis har nemlig flere klare ideer for veien videre, som er basert rundt batteriboksen.

- Vi har tenkt at første klistremerke skal være en QR-kode. Den kan vise nyttig informasjon om hvordan du skal håndtere batterier, rett og slett noen batterivettregler, sier han.

– Batterivettregler er oppdragende. Med dette konseptet får ikke folk bare en boks, men også råd og vink for trygg bruk og etterbruk av batterier, sier Bøhler.

Koden kan også bli brukt til å lage et større opplegg for batteriretur.

- Når du skanner koden, kan du koble hele rullen til din bruker. Når du leverer batterier med disse klistremerkene, kan vi se at du har levert batterier til retur.

- Vi ser at det fortsatt er mange som sender inn kartonger til kartonglotteriet. Der blir det delt ut 1,6 millioner kroner i år, etter å ha pågått i mange år. Vi vil ha noe liknende for batterier.

- Kanskje også med en grasrotandel, der det er mulig å gi penger til for eksempel et idrettslag hvis du vinner, sier Depuis. Han ser for seg at dette kan finansieres med hjelp av miljøgebyret på batterier.

Tanken om et pantelotteri falt også i smak hos juryen.

– Det er en spennende tanke. Det er jo en gulrot enten det blir et lotteri eller panteordning. Uansett er det bra for både miljøet og bærekraft.

- Ved å få på plass en sånn ordning, vil også metallene kunne gjenbrukes. Det gjør det hele mer bærekraftig og miljøvennlig, sier Bøhler.

Håper på rask lansering

Juryen har et klart ønske om at vinnerbidraget kan komme raskt ut på markedet, presiserer Bøhler.

Depuis anslår at det vil være realistisk å få produktet på markedet i løpet av høsten 2024. Innen den tid skal produktet også gjennom testing ved et eksternt laboratorium, nemlig hos DBI i Danmark.

Depuis håper renovasjonsselskaper og kanskje også ulike næringer kan se nytten av batteriboksen, slik at de kjøper disse inn til sine kunder eller brukere. For flere av disse kan det nemlig være store beløp å spare på å få redusert andelen av løse batterier på avveie.

Åtte av ti branner i avfallsanlegg oppstod som følge av batterier som er kastet i feil avfall, kunne NRK melde tidligere i år.

Fikk du med deg: Norske husholdninger i snitt har 12 ladere!

Flere avfallsanlegg har som følge av dette fått langt høyere forsikringspremie, eller blir nektet forsikring.

Håpet til juryen og Whtif er at batteriboksen skal bidra til å løse dette problemet, i tillegg til å hindre store skader i hjemmet ved batteribranner.

Flere gode kandidater

Det sto mellom ni kandidater til slutt, kan Bøhler avsløre. Han sier også at juryen takker for alle de innsendte bidragene.

- Vi i juryen synes dette har vært en spennende prosess, med mange gode bidrag. Det lover godt for framtiden at det er så mange gode ideer og løsninger innen det brannforebyggende feltet, sier Bøhler.

Depuis har et klart råd til de andre som har deltatt.

- Ideen og løsningen kan være bra, selv om den ikke nådde til topps denne gangen. Behold troen på det du gjør! Det er mange ulike måter å skaffe finansiering for gode ideer og løsninger.

- Behold ideen, og ha brukertesting! Lag et produkt som kundene vil bruke. Ideer kan også bli gjenbrukt senere, det kan hende de blir mer gjennomførbare med ny teknologi og endrede priser i framtiden.

Norsk Byggebransje er opptatt av å ta samfunnsansvar. En viktig del av det, er å bidra til at relevant, interessant og viktig informasjon gjøres tilgjengelig for våre lesere. Denne artikkelen er publisert i samspill med Brannvernforeningen.