- Endelig er EU og kommet til enighet om energiregler. I vedtaket, som Norge slutter seg til, kreves en reduksjon av energiforbruket i boliger på hele 16 % innen 2030, sier Kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen. Foto: Mesterhus
Sist oppdatert: 08-05-2024 Pressemelding 

Mesterhus krever radikale endringer i mandatet til ENOVA

Mesterhus kommer, som en av landets aktører innen renovering og ENØK, med råd om radikale endringer av mandatet til ENOVA.

- Endelig er EU og kommet til enighet om energiregler. I vedtaket, som Norge slutter seg til, kreves en reduksjon av energiforbruket i boliger på hele 16 % innen 2030.

- For å få til dette vil det måtte investeres enorme summer både fra norske boligeiere og fra det offentlige og det må skje raskt, sier kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen. 

Fiskarhedenvillan - Minihus og småhus

- I dag fungerer ENOVA som en slags Innovasjon Norge for energiøkonomisering.

- Det fremstår tydelig som om ENOVA fremdeles er veldig hektet på solceller og ny teknologi, fremfor langsiktige tiltak som å redusere energibehovet i norske boliger, forteller Jespersen.

Mesterhus henviser til ENOVAS egne statistikker. I 2023 ga ENOVA støtte til over 10 000 solcelleanlegg.

- Dette er selvsagt veldig bra, men like imponerende er det ikke at det bare er gitt støtte til ca. 600 prosjekt for oppgradering av bygningskroppen.

- Den siste kategorien er en samlepost for etterisolering av vegg, loft og skifte av vinduer. Dette er tiltak som vil redusere strømforbruket vesentlig, sier Karl Arne og avslutter:

- Her må det en endring til. Enova må få endret sitt mandat til også å støtte energioppgradering med velkjente og robuste metoder slik at det monner.

- Dette er kostbare prosjekter og da holder det ikke å gi 6-7 %.

Vedlagt ligger høringsuttalelsen fra Mesterhus til Klima- og miljødepartementet «Innspill til ny styringsavtale med Enova».