– Hvis vi på tilsyn avdekker at noen fremdeles ikke gjør det de skal for å hindre at de ansatte blir utsatt for smitte, vil vi raskere enn i en normalsituasjon ta i bruk tvangsmulkt og stans som pressmiddel, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. Foto: Arbeidstilsynet
Sist oppdatert: 24-11-2020

Korte frister og strenge reaksjoner ved smittevern-brudd 

Arbeidstilsynet melder at deres inspektører nå skal ut og kontrollere at smittevernet ivaretas på norske arbeidsplasser, for å begrense smittespredningen.

Bedrifter som bryter regelverket må regne med korte frister og strenge reaksjoner ved brudd på regelverket om smittevern. Hvilke plikter arbeidsgiver har for å forebygge smitte kan du lese nederst i saken. 

– Smittevern i forbindelse med den pågående koronapandemien vil fra nå av bli kontrollert i alle våre planlagte tilsyn, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. – Fiskeindustrien, verft, bilpleie og bygg og anlegg er blant bransjene som peker seg ut med høy risiko for importsmitte, og som vi nå vil prioritere, sier Vollheim. 

Det var Arbeids- og sosialdepartementet og statsminister Erna Solberg som nylig ga Arbeidstilsynet i oppdrag å prioritere kontroll med arbeidsgivernes ivaretakelse av smittevern. Oppdraget kom som en følge av at smitten av koronaviruset har økt betydelig den siste tiden, og at det er behov for en betydelig innsats for å bremse spredningen. 

El Tavler AS - Jordal Amfi

Dette vil bli kontrollert
Arbeidsgiverne som nå blir kontrollert, vil få spørsmål om de har kartlagt og risikovurdert faren for spredning av koronaviruset, og om de har utarbeidet plan for og/eller iverksatt tiltak for å fjerne eller redusere risiko for spredning av koronaviruset.

I tillegg vil Arbeidstilsynet kontrollere om innkvarteringen er forsvarlig med tanke på smittevern i de virksomheter hvor dette er relevant, for eksempel i fiskeindustrien, verft, bilpleie og bygg og anlegg. 

– Alle arbeidsgivere må sørge for at de ansattes smittevern er ivaretatt. Dette er viktig både for den enkelte arbeidstaker, og for å hindre ytterligere smittespredning i Norge, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. 

Korte frister og strenge reaksjoner
Arbeidstilsynet har siden i sommer kontrollert virksomhetenes etterlevelse av Covid-19 forskriften i over 300 tilsyn, hvorav de fleste i overnatting og servering. Lovbrudd vi har avdekket har til nå ført til 121 vedtak om pålegg, og sju av disse har blitt fulgt opp med tvangsmulkt fordi pålegg ikke har blitt etterkommet innen fastsatte frister.

Direktør Trude Vollheim er tydelig på at de som bryter regelverket om smittevern vil få korte frister for å sette i gang de tiltakene som er nødvendige for at tilsynene skal ha den ønskede effekten når det gjelder å hindre smittespredning. 

– Hvis vi på tilsyn avdekker at arbeidsgivere fremdeles ikke gjør det de skal for å hindre at de ansatte blir utsatt for smitte, vil vi gi pålegg med svært korte frister, og raskere enn i en normalsituasjon ta i bruk tvangsmulkt og stans dersom frister ikke overholdes.

-Der det ikke er iverksatt tiltak for å hindre smitte av arbeidstakere, kan vi stanse umiddelbart på grunn av overhengende fare for arbeidstakernes liv og helse, sier Vollheim. 

Et bredt utvalg av tjenester innen renhold på østlandet

Vil bruke ulike former for tilsyn
For å hindre at tilsynene bidrar til økt smittespredning, i de tilfellene det er risiko for dette, vil Arbeidstilsynet kombinere fysiske tilsyn med tilsyn ved bruk av video (fjerntilsyn). Vi vil også skriftlig oppsøke virksomheter og be om dokumentasjon som viser hvilke risikovurderinger som er gjennomført og at konkrete smitteforebyggende tiltak beskrives.  

– Det er i utgangpunktet kommunene som fører tilsyn med brudd på smittevernsbestemmelsene. Slik smittetrykket er akkurat nå har de utfordringer med å følge opp, og har behov for avlastning.

-Arbeidstilsynet vil derfor bistå med tilsyn som vi mener vil bidra til økt oppmerksomhet om at godt smittevern på arbeidsplassene bidrar til forvarsvarlig arbeidsmiljø for arbeidstakerne, sier Vollheim.

Om arbeidsgivers plikt til å forebygge smitte: 

  • For å forebygge smitte av koronavirus (covid-19) er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en kartlegging av mulig smittefare. Det er særlig viktig på arbeidsplasser der man er i kontakt med mange mennesker.
  • Som arbeidsgiver må du tenke gjennom risikoen og iverksette tiltak hvis de ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen eller selv utgjøre en smittefare.
  • For at arbeidstakerne skal vite hva og hvordan de skal forholde seg når det gjelder smittevern er det viktig at arbeidsgivere har skriftlige rutiner som er gjort kjent og er lett tilgjengelige.
  • Alle arbeidsgivere må vurdere om de har ansatte eller innleid personale som kan komme i en smittesituasjon.  Dette gjelder også i de tilfeller arbeidsgiver sørger for overnattingsted for arbeidstakerne
  • Mer informasjon på arbeidstilsynet.no: Koronavirus – tiltak i arbeidslivet