Grunnstenen til det samiske nasjonalteateret Beaivváš og samisk videregående skole og reindriftsskole ble mandag lagt ned av kunnskapsminister Tonje Brenna og sametingspresident Silje K. Muotka.
Sametingspresident Silje K. Muotka og kunnskapsminister Tonje Brenna legger ned grunnsteinen mandag 19. september. Foto: Statsbygg
Sist oppdatert: 20-09-2022

Grunnsten lagt ned i Kautokeino

Grunnstenen til det samiske nasjonalteateret Beaivváš og samisk videregående skole og reindriftsskole ble mandag lagt ned av kunnskapsminister Tonje Brenna og sametingspresident Silje K. Muotka.

– Jeg er veldig glad for at vi har lagt ned grunnsteinen til samisk videregående og reindriftsskole og det samiske nasjonalteatret Beaivváš i dag, sier kunnskapsminister Tonje Brenna:

– Dette kommer til å bli et flott bygg, som skal fylles med liv, læring og kunst.

-Det vil ha stor betydning både for elevene som skal gå her og publikum som skal se forestillingene, men også for lokalbefolkningen, det samiske språket og den samiske kulturen. Det er stas å markere starten på dette i Kautokeino i dag.

– Med denne grunnsteinsnedleggelsen legger vi vårt håp i at dette lokalet skaper et trygt og godt hjem for skaperkraften og for kunnskapsutviklingen.

-Begge disse dimensjonene er avgjørende for det samiske samfunnet. Her skal kulturen blomstre og fremtiden bygges, sier sametingspresident Silje Karine Muotka, i en melding.

Teknologi for et bekymringsløst liv

Miljøvennlig nybygg
I 1988 ble Statens reindriftskole slått sammen Den samiske videregående skole. Fem år senere fikk Beaivváš status som en av Norges fire nasjonale teaterinstitusjoner.

– Siden den gang har teatret og skolen har hatt stor betydning for samisk kultur og utdanning, men begge institusjonene har lenge hatt behov for nye lokaler, sier sektordirektør Magnus Hallaråker i Statsbygg.

Når det nå skal samlokaliseres er nærheten til og respekten for naturen fellesnevner. Nybygget skal føye seg og fremstå som en del av naturen i form og materialitet.

– Vi er også stolte over at nybygget i Kautokeino blir miljøvenning, der det blant annet skal benyttes nesten 20 tonn med resirkulert plast, påpeker Hallaråker.

Byggeprosjektet er på 7000 kvadratmeter og har en prislapp på 484 millioner kroner.

Det var i 2018 Statsbygg fikk i oppdrag av Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet å starte avklaringsfasen for samlokaliseringen av skolen og teateret. I 2020 var det oppstart for gjennomføring av forprosjektet, og i august 2021 ble kontrakten med Econor signert.

Arkitekter er Snøhetta, 70 grader N og kunstner og arkitekt Joar Nango. Planlagt ferdigstillelse er mai 2024.