Kim Robert Lisø, konsernsjef i GK. Foto. Nicolas Tourrenc GK Gruppen
Sist oppdatert. 16.05.2025 Pressemelding

GK kutter kostnader og vinner oppdrag

GK opprettholder et høyt aktivitetsnivå i årets første kvartal og driftsinntektene økte.

Markedsforholdene er fortsatt krevende, men GK har vunnet flere spennende serviceoppdrag, blant annet for Forsvaret, som er med på å sikre en god ordrereserve.

Stor evne og vilje til å levere

- Vi er fornøyde med resultatene vi har oppnådd i første kvartal.

- Til tross for utfordrende markedsforhold har våre medarbeidere vist stor evne og vilje til å levere verdi til våre kunder.

- Vi hadde med oss en solid ordrereserve inn i 2025, og produksjon på flere store prosjekter, særlig i Norge, er med på å sikre et fortsatt høyt aktivitetsnivå i alle divisjoner, sier konsernsjef Kim Robert Lisø.

Spesialisten på tak, fasade og blikkenslagerarbeid

Nøkkeltall for 1. kvartal 2025:

  • Driftsinntekter: NOK 1 669 millioner, en økning på 2,8 prosent sammenliknet med samme periode i 2024 (NOK 1 622 millioner)
  • Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA): NOK 28 millioner (NOK 31 millioner)
  • Resultat før skatt (EBT): NOK 11 millioner (NOK 13 millioner)
  • Ordrereserve: For GK totalt sett var per 31. mars NOK 2 785 millioner (NOK 3 895 millioner)
  • H1-verdi: 7,25 (7,65 per 4. kvartal 2024).

Færre ulykker

Antallet alvorlige ulykker fortsetter å gå ned, og den positive trenden fra 2024 fortsetter i første kvartal.

Det ble totalt rapportert ni ulykker med fravær i kvartalet, og H1-verdien faller videre til 7,25.

Akkumulert de siste 12 måneder har vi hatt 38 fraværsulykker totalt, dette er ni færre fraværsulykker sammenlignet med utgangen av første kvartal 2024.

Antallet fraværsdager som følge av ulykker fortsetter også å falle og samlet F-verdi ender på 36,62, godt under bransjegjennomsnittet.

- Vi har gjennom hele det siste året hatt særlig fokus på rapportering av risikoobservasjoner og uønskede hendelser.

- Det er gledelig å se at dette gir effekt og bidrar til at det gode forebyggende arbeidet resulterer i færre ulykker, påpeker Lisø.  

Fortsatt usikkert marked

- Markedet viser tegn til bedring, men utsatte rentenedsettelser og fortsatt geopolitisk uro gir usikkerhet og vi ser at særlig private investeringer i både bolig og næring skyves ut i tid.

- Det er geografiske forskjeller og i enkelte regioner er konkurransen hard med sterkt prispress, og tilhørende redusert lønnsomhet.

- Vi arbeider bevisst og målrettet med kostnads- og kapasitetstilpasninger (inklusive permitteringer enkelte steder) og bearbeiding av markedet for å sikre gode ordre- og produksjonsreserver, sier Lisø.

Vi tar vare på dine verdier

Ny konsernmodell

GK opplever fortsatt sterk interesse for energieffektiviseringstiltak og stadig flere kunder ønsker bistand til både energikartlegginger og er villige til å gjøre investeringer som gir lavere energikostnader på både kort og lang sikt.

GK innførte ved starten av året en ny konsernmodell der den operative virksomheten er organisert i fem divisjoner, hvorav divisjonene Entreprise, Service og Byggautomasjon ligger i den norske delen av GK.

Entreprise: God aktivitet, drevet av store prosjekter

Divisjon Entreprise hadde god aktivitet i kvartalet og det er særlig prosjektene Livsvitenskapsbygget og Yggdrasil som trekker opp volumet i hhv. region Stor-Oslo og region Vest.

Ordreinngangen i kvartalet var god. Kunder og prosjekter med høy bærekraftsprofil prioriteres og entreprisevirksomheten har i løpet av kvartalet sikret seg flere nye kontrakter som skal sertifiseres etter BREEAM-standarden.

Service: Vinner nye oppdrag

Servicedivisjonen hadde en nedgang i aktivitetsnivået i første kvartal sammenliknet med samme periode i 2024, men har vunnet flere viktige rammeavtaler og oppdrag som gir gode utsikter til å levere på et høyere nivå fremover.

Divisjonen har hatt utfordringer knyttet til høyt sykefravær og lav timeutlasting, men leverer likevel et betydelig bedre resultat enn i første kvartal i 2024.

Byggautomasjon: Solid ordrereserve

Divisjon Byggautomasjon øker sine inntekter og leverer et godt resultat på samme nivå som etter første kvartal i fjor. Den høye aktiviteten er særlig drevet av store prosjekter som Regjeringskvartalet og Vikingtidsmuseet.

Ordrereserve og ordreinngang er på solide nivåer.

Kravene til mer effektiv eiendomsdrift og energieffektivisering av næringsbygg har gjort at etterspørselen etter byggautomasjon har økt kraftig. Divisjonen opprettholder derfor ambisjonen om å doble antall ansatte de neste fire årene.

Sverige: Legger grunnlaget for fremtidig vekst

Den svenske virksomheten har hatt en svak start på året, men mye skyldes engangsposter knyttet til den pågående restruktureringen.

Det er gjennomført en bevisst neddragning av aktiviteter, særlig i region sydvest og det jobbes med å tilpasse kostnadsbasen til nytt aktivitetsnivå. Den underliggende driften i regionen er i bedring.

Det svenske markedet begynner å vise tendenser til noe høyere aktivitet i entreprisemarkedet og GK har vunnet flere spennende prosjekt i kvartalet og det er god ordreinngang på flere steder.

Fokuset er fortsatt å stabilisere og ruste organisasjonen og virksomheten og skape forutsetninger for å møte markedets behov og skape fremtidig vekst.

Danmark: God fart i servicemarkedet

I den danske delen av virksomheten er både inntekter og resultat bedre enn i samme periode i fjor.

Det er særlig den danske servicevirksomheten som fortsetter å vokse og har vunnet flere spennende oppdrag i kvartalet.

Entreprisemarkedet i Danmark er fortsatt preget av usikkerhet, men vi ser nå økt bevegelse i særlig rehabiliteringsoppdrag etter den danske regjeringens korona-pakke for rehabilitering av boliger.

Utvalgte høydepunkter fra kvartalet

  • GK har inngått en rammeavtale med Forsvarsbygg for elektrotjenester på forsvarssektorens bygg i Troms. Avtalen har en potensiell samlet verdi på rundt 250 millioner kroner og strekker seg over to år, med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år. Avtalen kommer i tillegg til 13 rammeavtaler for byggautomasjon og ventilasjon med en potensiell verdi på inntil 600 millioner kroner, inngått med Forsvarsbygg tidligere i år.
     
  • GK har vunnet en flerfaglig kontrakt som innebærer rehabilitering av radaranlegget til Forsvaret på Himmeltind i Vestvågøy kommune. Kontrakten mellom GK og hovedentreprenør Repstad Anlegg AS har en samlet verdi på over 100 millioner kroner.
     
  • GK i Sverige har vunnet en ventilasjonsentreprise for In3prenör i Uppsala, for utviklingen av en ny trikkestasjon som skal støtte offentlig transport mellom Uppsala sentralstasjon og den nye Uppsala Södra jernbanestasjon.
     
  • NorSea Vestbase i Kristiansund har investert i en ny digital driftstjeneste fra GK som skal redusere energiforbruket og effektivisere driften. GK har i mange år hatt serviceavtale med NorSea på rundt 50 av deres bygg. Den nye avtalen er en reforhandling av den eksisterende serviceavtalen og inkluderer tjenesten smart digital driftsstøtte, i tillegg til vanlig service. 
     
  • GK inngikk tre nye rammeavtaler for ventilasjon og kulde med Helse Sør-Øst RHF sine helseforetak. Avtalene har en potensiell samlet verdi på 26 millioner kroner og strekker seg over to år, med mulighet for forlengelse i ytterligere to år.
     
  • GK ønsker å bidra til at det utdannes flere automatikere i byggenæringen og har i vår blant annet hatt en målrettet informasjonskampanje på TikTok opp mot søknadsfristen for å søke utdanningsprogram for videregående skole. Søketallene for 2025 vist er tydelig økning i antall søkere til yrkesfag og ved flere sentrale skoler var det en klar økning i antall søkere til automasjonsfaget.
     
  • GK signerte et opprop for forutsigbare klimakrav i byggteknisk forskrift (TEK). Oppropet var et initiativ fra Futurebuilt, Grønn Byggallianse og Skift for å vise at byggenæringen ønsker krav om maksimale klimagassutslipp i TEK for alle nye bygg.