Reduserer utslipp av klimagasser: Et forbud mot fossil gass til oppvarming på byggeplasser kan kutte utslipp tilsvarende CO2 fra 15 000–20 000 fossilbiler i året. Bilde fra boligbygging på Helsfyr i Oslo. | Kjersti D. Moxness, Miljødirektoratet.
Sist oppdatert: 17-05-2024 Pressemelding
Fossil gass til byggevarme kan bli forbudt
Miljødirektoratet sender på høring et forslag om forbud mot bruk av fossil gass til oppvarming på byggeplasser.
- For å nå klimamålene må det gjennomføres tiltak i alle samfunnssektorer, og utfasing av fossil gass til byggevarme ser ut til å være en ganske lettvint løsning, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Finnes klimavennlige alternativer
Oppføring og rehabilitering av bygg krever ofte oppvarming til for eksempel herding av betong, frostsikring, tørking, fjerning av fukt og klargjøring for malearbeider.
Bruk av fossil gass til byggevarme gir årlige utslipp på 30–40 000 tonn CO2. Dette tilsvarer årlige utslipp fra 15 000–20 000 fossilbiler.
- Utredningen til Miljødirektoratet viser at det finnes mer klimavennlige alternativer til fossil gass til byggevarme, som elektrisitet, fjernvarme, varmepumper og ulike former for bioenergi.
- Den ekstra kostnaden ved å ta disse i bruk vil utgjøre en svært liten del av totalkostnadene for bygget, sier miljødirektør Hambro.
Anmodningsvedtaket som er bakgrunnen for oppdraget, foreslår iverksetting i 2025. I høringen blir forbudet foreslått å tre i kraft fra 1. juli 2025, alternativt fra 1. januar 2026.
Ønske fra Stortinget
Bakgrunnen for forslaget er at Stortinget i 2023 ba regjeringen utrede og fremme forslag om forbud mot bruk av fossil gass i byggevarme, med mål om at forbudet skal tre i kraft i 2025.
Forslaget er også omtalt i regjeringens klimastatus og -plan. Klima- og miljødepartementet ga Miljødirektoratet oppdraget med å utrede konsekvensene av forbudet og formulere forslag til forskriftsendring.
I arbeidet har Miljødirektoratet fått innspill fra Norges vassdrags- og energidirektorat og Reguleringsmyndigheten for energi.
Forslaget omfatter ikke bruk av fossil gass til oppvarming av bygninger, eller bruk av gass til oppvarming på anleggsplasser for andre konstruksjoner som broer og vei.
Høringsfristen er 16. august.
Ett av mange tiltak
Bygg- og anleggsvirksomhet, inkludert anleggsmaskiner og veitransport, fører til utslipp av 2,1–2,2 millioner tonn CO2 årlig.
Dette tilsvarer 4,5 prosent av klimagassutslippene i Norge. Bruk av fossil gass til byggevarme utgjør en liten del av dette, men forslaget er ett av mange grep som vil redusere de samlede utslippene fra sektoren.
Klimatiltak i Norge - kunnskapsgrunnlag 2024
Ulike klimatiltak er satt i verk de siste årene, og Miljødirektoratet jobber med flere oppdrag om virkemidler for å redusere utslippene fra bygge- og anleggsplasser.