Arbeidet med andre generasjon eurokoder skjer i flere trinn, og delene ferdigstilles fortløpende fram mot 2027. Foto: Unsplash
Sist oppdatert: 23-01-2025 Pressemelding 

Neste generasjon eurokoder er på vei 

En ny generasjon av eurokodene er under utvikling og ferdigstilles fram mot 2027. I Norge vil de nye eurokodene med tilhørende nasjonale tillegg bli publisert samlet i starten av 2028.

Fram til dette vil den nåværende generasjonen eurokoder fortsatt være gjeldende standard. 

Arbeidet med andre generasjon eurokoder skjer i flere trinn, og delene ferdigstilles fortløpende fram mot 2027.

Standard Norge har, i likhet med andre europeiske standardiseringsorganisasjoner, valgt å utgi alle delene samlet, komplett med nasjonale tillegg (NA). Dette er besluttet etter grundige vurderinger og dialog med bransjen. 

Tilgjengelige førstandarder av andre generasjon 

For å gjøre innholdet i de nye eurokodene kjent for bransjen, vil deler av andre generasjon eurokoder være tilgjengelig som såkalte Norsk Førstandard (SN-EN) fram til 2028.

Disse førstandardene er informasjonsprodukter og erstatter ikke de nåværende eurokodene. 

Første generasjon eurokoder og deres nasjonale tillegg forblir gjeldende fram til den samlede publiseringen av andre generasjon i 2028. Når de nye standardene utgis, vil første generasjon trekkes tilbake. 

Forbereder bransjen for framtiden 

Ved å tilgjengeliggjøre førstandardene allerede nå, gir Standard Norge bransjen mulighet til å forberede seg på overgangen til andre generasjon eurokoder.

Dette sikrer en jevn overgang og gir aktørene tid til å bli kjent med de oppdaterte kravene før den offisielle lanseringen i 2028. 

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Om eurokoder

Eurokoder er et sett av europeiske standarder for prosjektering av byggverk og anlegg, utviklet for å sikre sikkerhet, funksjonalitet og holdbarhet i konstruksjoner.

De er utarbeidet av Den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN) og brukes på tvers av Europa for å harmonisere byggtekniske retningslinjer.

Eurokodene dekker ulike konstruksjonsmaterialer og fagområder, inkludert betong, stål, tre, mur, geoteknikk og jordskjelvprosjektering.

De er delt inn i ti hovedområder, fra grunnlag for prosjektering (NS-EN 1990) til spesifikke standarder som omhandler laster på konstruksjoner (NS-EN 1991) og materialspesifikasjoner.

Hovedformålet med Eurokoder er å sikre robuste og trygge konstruksjoner samtidig som de muliggjør samarbeid mellom ingeniører og arkitekter på tvers av landegrenser.

Standardene tillater også nasjonale tilpasninger gjennom egne tillegg for å reflektere lokale forhold som klima og materialtilgjengelighet.

I Norge er eurokodene implementert i byggestandarder og brukes som grunnlag for dimensjonering og analyse av byggverk.

De gir en felles plattform som fremmer sikkerhet, effektivitet og innovasjon i byggebransjen. Eurokodene er dermed avgjørende for å bygge fremtidens konstruksjoner