-Jeg har alltid vært interessert i CNC maskiner og sett de muligheter digitaliseringen gir oss. Når jeg stod ute i 20 minusgrader og jobbet med en kontursag fikk jeg nok. Dette må kunne gjøres lettere med maskin. Foto: Lillehammer Laserdesign
Sist oppdatert: 22-09-2022
Far og sønn investerte 1 million i hobby
-Pappa Per Øyvind Furuheim jobbet i Norcem i Kjøpsvik i 30 år, så turnusarbeid har jeg fått inn med morsmelken, ler Stian Andre Furuheim.
-Etter noen år på grusverk begynte faderen å kjøre dumper i Hæhre Entreprenør i 2012.
-For meg startet det i militæret, jeg jobbet turnus 6 uker på og 3 uker fri. I friperiodene fikk vi mulighet til å ta diverse kurs gjennom Forsvaret. Jeg valgte å ta maskinførerbevis, noe jeg aldri har angret på.
-Jeg har kjørt maskin siden den gang i ulike bedrifter, til jeg begynte som dumpersjåfør i Hæhre i mars 2016.
-Pappa Per har alltid vært interessert i foto og håndverk, selv har jeg vært kreativ med de materialer jeg har hatt tilgjengelig siden jeg var guttunge.
-Med felles interesser har vi brukt mye av fritiden til å kreere for oss selv og på oppdrag av andre.
Investert 1 million i hobbyen
-Jeg har alltid vært interessert i CNC maskiner og sett de muligheter digitaliseringen gir oss. Når jeg stod ute i 20 minusgrader og jobbet med en kontursag fikk jeg nok. Dette må kunne gjøres lettere med maskin.
-Jeg ringte til Gustavsen i Mjøndalen og vi kjøpte vår første CNC maskin i 2013. Den kjører flater på 30x30 cm og var en kostbar investering for oss den gang.
-Det gav blod på tann, samtidig som vi raskt fikk behov for å kunne produsere på større flater. Vi bestilte ny maskin året etter med arbeidsområde på 600x1000 mm.
-Dette er en CNC-maskin med pinnefres som både skjærer og graverer.
-Etterhvert så vi muligheter i en laserstyrt maskin som gir oss muligheter til å levere svært detaljrike produkter. En CO2 laser som fungerer etter samme prinsipp som en CNC maskin.
-Resultatet er en stråle som er tynn som et hårstrå, som kan kutte og gravere i opptil 15 mm kryssfiner og 35 mm akrylplast. Samtidig utvider vi arbeidsområde til 900x1300 mm.
-Så falt vi for fristelsen og bestilte ny maskin i 2021, ler han hjertelig. Vi ville kunne gjøre det samme i stål. Det finnes mange flinke folk rundt om i verden og jeg fikk mange gode råd fra spesialister som har gått veien før.
-Hva bør man investere i, hvilke tilleggsprodukter er verdt å betale for, hva trengs for ulike materialer osv.
Foto: Lillehammer Laserdesign
-Dermed bestilte vi vår fiber laser med autofokus og diverse kult tilleggsutstyr, som kan jobbe på større flater og med flere materialer.
-Dette er svært avanserte maskiner som har tatt veldig lang tid å lære seg å bruke og enda er enn ikke utlært. Heldigvis har vi fått svært god veiledning fra vår leverandør hele veien, så vi det har godt over all forventning.
Lillehammer Laserdesign AS så dagens lys i 2021
-Med intense arbeidsperioder trenger vi noe å henge fingrene i under våre friperioder. Selv om mye foregår maskinelt er det fortsatt mye håndarbeid. Vi må gjøre et godt forarbeid, følge med underveis og justere kurs når det trengs, før etterarbeid og finpuss.
-Det er bare fantasien som setter grenser, enda har vi ikke fått en forespørsel vi ikke har kunne levere på, fortsetter en entusiastisk Stian André
-Vi kan hjelpe både privatpersoner og bedrifter innen industri, bygg- og anleggsbransjen m.fl. Byggherrer, entreprenører, arkitekter og blikkenslagere, vi tar utfordringer på strak arm.
-Vi produserer skilt fra smått til stort. Det kan være husnummer, husnavn eller skilt med bedriftsnavn og/eller logo.
-Deler til maskiner kan vi også hjelpe med. Vi hjalp f.eks en leverandør av takstoler med deler til deres spikerplateoppretter som var gått ut av produksjon.
-Anleggsbransjen kan vi hjelpe med skilt til maskiner og tilbehør, slik at skuffer til hver maskin er merket med skilt som blir sveiset på skuffene. Det gjør det adskillig lettere å holde kontroll og oversikt.
-Vi må stadig teste egne grenser, siste prosjektet var å lage en miniatyr av Eiffeltårnet i stål. Mye jobb, men utrolig morsomt.
Foto: Lillehammer Laserdesign
-I prinsippet skal vi kunne gjenskape et hvert bygg, under forutsetning av det finnes detaljerte filer vi kan ta utgangspunkt i.
-Så kommer spesialoppdrag som til dere i Norsk Byggebransje. Første oppdraget var å gravere i termokrus, logo + navn på mottakeren. Før vi nå fikk produsere ildsteder til vinnerne av Norges Hyggeligste Håndverker.
-Utfordringer all ære, de morsomste oppdragene er masseproduksjon. F.eks de som leverer en fil og bestiller 5 000 deler i 3 mm stål. Der er vi virkelig konkurransedyktige, både på pris og leveringstid.
-Det burde kanskje være en selvfølge, men det er forskjell på å levere en eller 100 stykker av et produkt. Grunnarbeidet må gjøres uansett antall, dermed kan vi ikke produsere et skilt du finner på Jula, Nille eller Clas Ohlsson for 30 kroner til samme pris.
Egen import
-Vi kan påta oss oppdrag i tre, plast, akrylplast, aluminium og stål. Stålet importerer vi selv, takket være gode leverandører og vilkår er vi særdeles konkurransedyktige på pris. Siste leveransen vi tok i mot var på 3 tonn stål.
Drømmer du om å parkere dumperen for godt?
-Det skal mye til før jeg forlater Hæhre Entreprenør, bedre arbeidsgiver skal man lete lenge etter. For oss to er det en stor fordel å jobbe turnus slik vi gjør, så vi er alltid klar for nye oppdrag og utfordringer, avslutter Furuheim.