Ansvarlig utgiver Norsk Byggebransje, Ellen Øiesvold Palsén og Marie Christine Sanner, prosjektleder og ansvarlig for VB Skolen i VB gruppe. Foto: Ingeborg-nettverket
Sist oppdatert: 08-12-2024 Norsk Byggebransje

Et mål uten en plan er en illusjon

Nordnorske Entreprenørers Service Organisasjon SA (NESO) er den største organisasjonen for byggebransjen i Nord-Norge og Trøndelag, og den største frittstående næringslivsorganisasjonen i landsdelen.

Til årets høstmøte i oktober, inviterte de Ingeborg-nettverket til å dele sine erfaringer når tema var mangfold og rekruttering.

Norsk Byggebransje er strategisk partner til nettverket, og vår ansvarlige utgiver Ellen Øiesvold Palsén sitter i styret.

Hun representerte nettverket i Lofoten sammen med Marie Christine Sanner, til daglig prosjektleder og ansvarlig for VB Skolen i VB gruppe.

Marianne Steffensen Kielland, kommunikasjonssjef i NESO har skrevet en fin sak etter besøket, som vi har fått tillatelse til å dele.

Vi ønsker NESO lykke til med mangfoldsarbeidet, rekruttering og lanseringen av eget mentorprogram.

Hvordan skal vi få flere kvinner til å velge byggebransjen? Ingeborg-nettverket, som jobber for kvinner i rørbransjen, delte sine erfaringer på høstmøtet.

Nettverket, som er oppkalt etter Norges første kvinnelige rørleggermester Ingeborg Markussen, har over 1 000 medlemmer fra hele landet.

Foreningen som ble etablert i 2016 er åpen for alle kvinner med tilknytning til bransjen, og setter fokus på mangfold, inkludering og kjønnsbalanse.

Foto: Ingeborg-nettverket

- Vi jobber for å fremme rørbransjen som arbeidsplass og for å øke kvinneandelen i alle posisjoner.

- Gjennom vårt nettverk skaper vi også møteplasser både for kompetanseheving, erfaringsutvikling og personlig utvikling, forklarte Ellen Øiesvold Palsén, som representerte nettverket på scenen sammen med Marie Christine Sanner.

- Målet når vi gjennom å samle de modige lederne som tør tenke og gjøre noe nytt, samtidig som vi må ansvarliggjøre dem. Rekruttering er et lederansvar, sier Øiesvold Palsén.

Sanner har i foreningen ansvaret for Ingeborg-nettverkets årlige inspirasjonsdag, mens Øiesvold Palsén er partneransvarlig og jobber opp mot bedriftene og aktørene i bransjen. Alt arbeidet i nettverket er basert på frivillighet.

- Det beste er at det vi holder på med faktisk virker, sier Sanner, og trekker frem følgende faktorer som har vært viktig for nettverket:

  • Å få på plass og synliggjøre gode rollemodeller, som viser frem at de er stolte av yrket sitt og liker jobben sin.
  • Skape positivt engasjement i bransjen.
  • Lokale og regionale aktiviteter – arenaer hvor kvinner i bransjen kan møtes på tvers av roller (utførende, administrative funksjoner, ledere).
  • Gode partnere – heiagjengen, som er grunnen til at nettverket kan eksistere. De bidrar også med å sette i gang konkrete tiltak i sine egne organisasjoner.
  • Frivillighet. Det er frivillig arbeid fra mange som gjør at nettverket har lyktes.
  • Ansvarliggjøring av ledere i forhold til rekruttering - rekruttering starter fra toppen og må forankres nedover i organisasjonen.

Det siste punktet understreket nettverket overfor topplederne i salen, etter en opptelling av hvor mange som hadde kvinnelige håndverkere ansatt i sin bedrift.

- Hvem vi rekrutterer til bransjen er et lederansvar. Fire av topplederne her i salen har kvinnelige håndverkere. Det er med andre ikke mye som skal til for å få en forbedring!

- Det nytter ikke å ha et mål om å rekruttere flere kvinner, dersom man ikke har en plan. Et mål uten en plan er en illusjon, påpekte Øiesvold Palsén.

Få frem tallene

De mente en god start for NESOs medlemmer var å ta en titt på egne tall og statistikk.

- NESO har sett på hvor mange kvinner de har hatt gjennom sine skoleløp. Det er en god start. Å finne tallene internt i deres bedrifter er eneste måten å finne mulighetene til forbedring på, mente nettverkets representanter.

De påpekte også at de fleste lederne i bransjen er godt voksne menn, og at det for mange er komfortabelt å fortsette å jobbe med rekruttering på samme måte som man alltid har gjort.

Samtidig viste de flere eksempler på bedriftsledere de jobber med, som har vært villige til å ta tak og som har fått resultater.

- De har turt å se seg selv i speilet, spurt hvordan de kan bli bedre og inkludert sine medarbeidere i prosessen, sier Øiesvold Palsén.

Ansvarlige utgiver Norsk Byggebransje, Ellen Øiesvold Palsén og Marie Christine Sanner, prosjektleder og ansvarlig for VB Skolen i VB gruppe. Foto: Ingeborg-nettverket

Positive erfaringer

Undersøkelser nettverket har gjort hos sine partnere, viser at jo bedre kvinneandel man har i bedriften, desto lettere blir det å rekruttere flere kvinner - og menn.

- Utfordringen er ofte å få den første damen på plass.

- Når man ser at det allerede er kvinner i en bedrift, bidrar det i positiv retning for andre kvinner søker seg til bedriften, sier Øiesvold Palsén, og lister opp noen av fordelene med bedre kjønnsbalanse og mangfold deres partnere trekker frem:

- De ser at kvinner er mer nøye og opptatt av detaljer, noe som gir gode resultater. Arbeidsmiljøet blir bedre med mer kjønnsbalanse.

- Det blir litt mykere, mindre traust og tøft, og man blir flinkere til å hjelpe hverandre. Initiativ, innovasjon og resultat forbedres med mangfold, det avler også kreativitet, initiativ og fremdrift, sier hun.

- Nøkkelen til suksess er at man tør å stille spørsmål, lytte til de svarene man får, dele erfaringer og våge å bidra til at andre også skal gjøre det bra, legger Øiesvold Palsén til.

Synlighet og møtepunkter

Nettverket har et bevisst forhold til å løfte frem og synliggjøre gode kvinnelige rollemodeller for rørbransjen.

- Kan du se det, kan du være det. Det er viktig for de som kommer etter å se de som har gått foran, som har tatt steget, sier Sanner.

Som nettverk har det også vært viktig å skape arenaer hvor kvinner i bransjen har felles møtepunkt. 

- Erfaringsutveksling er viktig. Et tema i slike møtepunkter kan være arbeidsklær. Det er klart vi må ha arbeidsklær som passer. Det kan oppleves som små ting, men det er avgjørende, sier Øiesvold Palsén.

Nettverket arrangerer flere møtepunkter og aktiviteter og jobber med synlighet i både SoMe og
media.

- Vi har nettverkstreff gjennom hele landet, vi gjennomfører årlig en inspirasjonsdag og gullpartnersamling.

- Vi deler ut Ingeborg-prisen til en person, bedrift eller organisasjon som har utmerket seg i arbeidet med rekruttering og økt mangfold i rørbransjen, og vi har også et mentorprogram for kvinner i rørbransjen, forteller Sanner.

10 prosent

Ingeborg-nettverket har målbare tall på at fokus på mangfold og rekruttering i rørbransjen har virket. De siste 15 årene har de sett en utvikling hvor flere kvinner søker seg til bransjen.

- Vi ser at arbeidet vi har holdt på med gir resultater. Antallet kvinnelige rørleggerlærlinger har økt fra 18 i 2009 til 205 i 2024. Noe som betyr at hver tiende lærling nå er en kvinne, sier Sanner.

- Det er fortsatt en stor overvekt av gutter som søker seg til bransjen, men antallet kvinner som søker seg til rørbransjen er femdoblet siden 2005. Det er veldig gledelig å se, men vi har så vidt startet arbeidet, legger hun til.