-For meg var Norges Hyggeligste Håndverker en udelt positiv opplevelse, selv om jeg også har fått noen spydige kommentarer. Det ringer fortsatt mennesker som kaller meg “han derre hyggelige maleren”, det er bare artig. Kåringen har bare hatt positive følger for min del, sier Ole Marius Djupvik. Foto: Privat
Sist oppdatert: 06-05-2023
De kaller meg “youtube-malern”
Malermester Ole Marius Djupvik fra Bodø var finalist i Norges Hyggeligste Håndverker 2022. Den blide maleren med den smittende latteren gjorde inntrykk på flere enn oss.
-Jeg ble forelsket i malerfaget når jeg var på en utdanningsmesse på ungdomsskolen. Jeg så en kar som jobbet med gamle maleteknikker og malte årringer på en vanlig plate. Det var alt som skulle til.
-Jeg hadde sommerjobb på laget hos Byggmakker, hvor en av kundene våre insisterte på å kalle meg sjefen. Mannen heter Arnulf Bendiksen, en malermester og et velkjent navn for mange både i, og utenfor Bodø bys grenser.
-Jeg startet på grunnkurs tekniske byggfag og gikk VG1 maler, og byggtapetserer. Vi var bare 4-5 elever i klassen, dermed ble vi utplassert i praksis en dag pr uke alle sammen.
-Janteloven råder når man stikker hodet frem, jeg har noen konkurrenter som kaller meg “youtube-malern”, men misunnelse ligger i menneskets natur. Det får man tåle uten å legge mer vekt på det. Foto: Privat
-For meg var det ingen tvil om hvor jeg skulle begynne i lære, derfor bad jeg Arnulf Bendiksen om lærlingeplass i august 2000 og gikk to år i lære som ledet til svenneprøve.
-Svennebrevet ble fulgt opp av Mesterbrev og Modul A godkjent fra FFV (fagrådet for våtrom). Jeg opplever at kundene blir stadig mer bevisst på å sjekke at håndverkerne kan det de sier. Disse papirene er gull verdt.
-I 2016 startet jeg enkeltmannsforetak, som jeg gjorde om til AS i 2021. Jeg har selvfølgelig som alle andre vært spent på hvordan alt skulle gå gjennom korona og nedstengninger, men det har gått over all forventning.
Du ble nominert til Norges Hyggeligste Håndverker i fjor. Hva tenkte du da?
-Det var helt rått! Jeg er megastolt enda og skinner som ei sol bare jeg tenker på det. Veldig morsomt å få anerkjennelse for jobben man gjør og hvordan man møter kundene sine.
-For meg ble det en udelt positiv opplevelse, selv om jeg også har fått noen spydige kommentarer. Det ringer fortsatt mennesker som kaller meg “han derre hyggelige maleren”, det er bare artig. Kåringen har bare hatt positive følger for min del.
-På den andre siden har jeg liksom lagt listen, man kan ikke ha en dårlig dag på jobb etter å ha stilt opp i denne kåringen, ler han hjertelig.
-Jeg ble forelsket i malerfaget når jeg var på en utdanningsmesse på ungdomsskolen. Jeg så en kar som jobbet med gamle maleteknikker og malte årringer på en vanlig plate. Det var alt som skulle til. Foto: Privat
Du ble en av 21 finalister, av mer enn 3 000 nominerte håndverkere! Kan du beskrive den følelsen?
-Det er ganske rått, jeg følte at jeg hadde vunnet lengre før finalen var et faktum.
Les også: Livet må være fargerikt!
-Jeg må innrømme at konkurranseinstinktet ble vekket, jeg ville jo gjerne gå helt til topps. Følte at jeg maste på omgivelsene en periode, stem, stem, stem. Før jeg kom frem til at her skjer det mye mer rundt omkring kåringen enn jeg trodde på forhånd.
-Norges Hyggeligste går grundig til verks når de skal kåre kategori- og hovedvinner. Det var litt nervepirrende, men jeg har ikke så mye å skjule så det måtte gå godt.
-Det å komme til finalen på Gamle Logen i Oslo var stas, for en opplevelse. Jeg er oppvokst i en kristen sekt og er vant til å stå på scenen, men jeg må innrømme at jeg kjente litt på at scenen i Oslo var litt buet, for beina bar ikke helt som forventet.
Hva har kåringen betydd for deg i lokalmiljøet siden finalen?
-Det har gitt meg masse positiv oppmerksomhet, jeg har nok fått en kunde eller to ekstra takket være denne opplevelsen.
-Janteloven råder når man stikker hodet frem, jeg har noen konkurrenter som kaller meg “youtube-malern”, men misunnelse ligger i menneskets natur. Det får man tåle uten å legge mer vekt på det.
I april starter vi jakten på Norges hyggeligste håndverker 2023. Vil du anbefale håndverkere å stille opp i kåringen?
-Definitivt! Får du muligheten er det bare å stille opp. En ting er at det er positivt for en selv, men vi trenger mange tusen nye håndverkere i Norge og da må gode forbilder tørre å ta litt plass.
-Jeg mener vi har et felles ansvar for å stikke frem haka, skape blest om yrkesfag og øke synligheten rundt det vi jobber med slik at ungdom som skal velge hva de vil gjøre videre i livet, også kjenner til håndverksfagene.
-Håndverkere er ikke grå, triste, underbetalte mennesker, ler han. Vi er stolte fagpersoner med masse kunnskap og kompetanse. Sammen kan vi skape et positivt fortegn foran det vi holder på med.
Kan du selv tenke deg å stille opp en gang til?
-Ja selvfølgelig kunne jeg det, avslutter den trivelige Bodømaleren