Fra venstre: Kjetil Grue, prosjektsjef Consto AS, Geir-Henning Wintervoll, CEO Finnfjord AS og Henrik Vågen, prosjektsjef Siva. Foto: Svia, Ill: Arkitekt Øystein Thommesen
Sist oppdatert: 29-08-2024 Pressemelding 

Siva og Consto bygger for bærekraftig vekst ved Finnfjord

Siva - Selskapet for industrivekst har signert en totalentreprisekontrakt med Consto AS om bygging av nytt administrasjonsbygg, lager og verksted ved Finnfjord AS sitt smelteverk på Finnsnes i Senja kommune.

Prosjektet skal bidra til at industriselskapet når sitt mål om å bli verdens første utslippsfrie ferrosilisiumverk.

Kontrakten har en verdi på 137 millioner kroner. Nybygget får et areal på cirka 4700 kvadratmeter, og er en utvidelse av det eksisterende servicebygget som Siva bygget tilbake i 2012.

Bygget skal følge strenge miljøkrav fra EU og oppfylle standardene og retningslinjene til medlemsorganisasjonen Grønn byggallianse, som Siva har sluttet seg til.

Det sikrer at både energieffektivitet og miljøhensyn ivaretas gjennom hele byggeprosessen. 

Bidrag til samfunn og miljø 

Finnfjord AS er en viktig del av norsk industri. Denne investeringen viser hvordan eiendomsverktøyet til Siva kan bidra med kapital og kompetanse for å sikre bærekraftig vekst og verdiskaping med lokale og nasjonale ringvirkninger, sier Steinar Jørstad, direktør for eierskap og eiendom i Siva. 

Han viser til at Finnfjord har en ambisiøs målsetting om å bli verdens første utslippsfrie ferrosilisiumverk, og at utvidelsen er avgjørende for en ytterligere satsing på grønn teknologi og karbonfangst gjennom algeproduksjon.

Sistnevnte er et prosjekt som er klart for industriell oppskalering, og mikroalgene brukes allerede som fôr i fiskeindustrien. 

Allerede på startstreken 

Det er Consto AS som skal stå for byggingen. Selskapet har over flere år samarbeidet godt med Siva om andre prosjekter, samt den pågående byggingen av Forskningsparken Tromsø.

Prosjektet i Finnfjord har i løpet av det siste året blitt utviklet i samspill mellom Siva, Finnfjord AS og Consto.  Utviklingen har blitt ledet av byggherres prosjektleder Kjell Håvard Nilsen fra Byggherrerådgiveren AS. 

- Vi er veldig takknemlige for tilliten Siva nok en gang viser oss. Dette er et spennende industriprosjekt med teknisk avanserte installasjoner, og vi har dedikert ressurser med solid kompetanse, erfaring og innsikt for å møte Siva og Finnfjord sine behov.

- Vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid med svært profesjonelle partnere, sier prosjektsjef Kjetil Grue i Consto. 

Grunnarbeidene starter umiddelbart. Forventet ferdigstillelse er i desember 2025. 

Avgjørende samarbeid 

Finnfjord AS er allerede verdens mest energieffektive ferrosilisiumverk. Utvidelsen av anlegget er et viktig skritt mot ytterligere innovasjon og vekst, ifølge administrerende direktør Geir-Henning Wintervoll i Finnfjord AS. 

- Dette prosjektet er avgjørende for vår fremtidige utvikling.

- Gjennom samarbeid med Siva og Consto kan vi fortsette å forbedre vår produksjonseffektivitet og miljøprofil, samtidig som vi bidrar til økt sysselsetting og verdiskaping i regionen. 

Siva - Selskapet for industrivekst

Siva er et statsforetak som bidrar til å sikre bærekraftig industriell verdiskaping og produksjon i hele Norge. Det gjøres med en unik kombinasjon av ulike virkemidler, som blant annet investeringer i eiendom og industriparker.

På den måten kan Siva tilby attraktive industribygg for etablering av bærekraftig produksjon, i tett samspill med industrien, kommuner, det øvrige virkemiddelapparatet og annen offentlig og privat kapital. 

Finnfjord AS 

Finnfjord er et familieeid smelteverk som produserer ferrosilisium, silika og kraft fra overskuddsvarme. Anlegget sysselsetter 145 årsverk, og har en omsetning på omtrent 1,5 mrd. kr. Selskapet har etablert et eget selskap og salgskontor i Madrid for internasjonal distribusjon av sine produkter.

Finnfjord er et av landets største punktutslipp for CO2 og svovel, men er også verdens største og mest energieffektive ferrosilisumsverk, med visjon om å bli verdens første utslippsfrie aktør i sin bransje.