Fasader med solcellepaneler og grønne plantesystemer har mange fordeler, men med økt bruk av slike systemer er det imidlertid avgjørende å ivareta brannsikkerheten. Foto: RISE
Sist oppdatert: 24-01-2025 Pressemelding 

Grønne fasader og solceller: Ny rapport om brannsikkerhet

En ny studie fra RISE Fire Research, finansiert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), gir viktig innsikt i brannsikkerheten for fasader med solcellepaneler og grønne plantesystemer.

Målet var å avdekke hvilke faktorer som påvirker risikoen for brann og hvordan slike fasader kan utformes for å redusere brannfaren.

Fasader med solcellepaneler og grønne plantesystemer har mange fordeler

Solcellepaneler bidrar til produksjon av fornybar energi, mens grønne plantesystemer kan redusere energiforbruk, fange CO₂, dempe støy og luftforurensning, håndtere overvann og skape mer attraktive bymiljøer.

Med økt bruk av slike systemer er det imidlertid avgjørende å ivareta brannsikkerheten.

Solceller

Forsøkene viser at risikoen for brannutvikling påvirkes av:

  • Avstanden mellom solcellemodulen og veggen
  • Materialvalg i solcellemodulene
  • Brennbarhet i hulrommet bak modulene

Kort avstand (6 cm) og moduler med én glasside og eksponert plastbakside ga den kraftigste brannintensiteten.

Å øke avstanden mellom vegg og modul eller bruke tosidig glass reduserte risikoen betydelig.

Grønne plantesystemer

Brannsikkerheten varierer med systemtype og materialvalg. Forsøkene viste at brennbare plantesystemer kan føre til nedfall av brennende deler og dråper, noe som kan hindre slokking, evakuering og føre til brannspredning.

Ubrennbare plantesystemer reduserte temperaturen på veggen, men brann i plantene kan likevel føre til intense, kortvarige flammer.

Studien peker også på utfordringer med testing og klassifisering, spesielt for levende plantesystemer som endrer egenskaper over tid.

Forskningsrapport kan lastes ned her.