I 2023 ble 873 000 kvadratmeter bygningsareal registrert og gjennomgått. Resultatet viste at gårdeiere kunne ha spart 840 millioner kroner dersom de hadde gjennomført enkle og tilnærmet gratis energisparetiltak. Ill: Grønn Byggallianse
Sist oppdatert: 03-10-2024 Pressemelding 

Bli med i jakten på energityver!

14. oktober går startskuddet for Grønn Byggallianse sin kampanje “Fang energityven”. Målet med kampanjen er å kutte unødig strømforbruk og spare driftskostnader i næringsbygg og offentlige bygg over hele landet.

- Hvert år avslører kampanjen at det finnes skjulte energityver i bygg over hele landet. Heldigvis er det lett å avdekke tyvene, sier Mie Fuglseth, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Hva er en energityv?

Typiske energityver er energikrevende kilder som står på i bygg når det ikke er folk i bygget:

  • Ventilasjonsanlegg som går
  • Lys som står på
  • Reklameskilt
  • PC-skjermer som ikke er avslått
  • Varme eller kjøling som står på unødvendig

Ved å fange energityver og kutte utilsiktet energibruk i den daglige driften får man både ned forbruket og kostnadene på kort sikt uten at det går ut over komforten.

- Det gjelder å finne de enkle tiltakene som gjør at du kan spare mye strøm med relativt liten innsats. Ofte koster det lite eller ingenting å kaste ut de energityvene som stjeler kilowattimer, sier Fuglseth.

Oppfordrer både næringsliv og offentlige aktører til å delta

I 2023 ble 873 000 kvadratmeter bygningsareal registrert og gjennomgått. Resultatet viste at gårdeiere kunne ha spart 840 millioner kroner dersom de hadde gjennomført enkle og tilnærmet gratis energisparetiltak.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

I år håper Grønn Byggallianse at enda flere blir med på kampanjen:

- Fang energityven er en gyllen mulighet til å få tatt en helsesjekk av forbruket i egne bygg – og kampanjen er gratis og åpen for alle.

- Energieffektivisering er summen av mange små og store beslutninger, derfor oppfordrer vi både privat næringsliv, kommuner og offentlige aktører over hele landet til å delta, avslutter Fuglseth.

Kampanjen starter 14. oktober og varer én uke. Les mer på fangenergityven.info

Resultatene presenteres på Grønn driftskonferanse 12. november