Ruta Entreprenør har valgt å rette fokus på mental helse med sin "Bry seg-uka", hvor de ønsker å skape en hyggelig og inkluderende atmosfære rundt lunchbordet. Foto: Ruta Entreprenør
Sist oppdatert: 12-10-2024
Bak den harde fasaden
10. oktober ble verdensdagen for psykisk helse markert, en dag som minner oss om hvor viktig mental velvære er. I bygg- og anleggsbransjen, med overvekt av mannlige ansatte og en maskulin kultur, er dagen spesielt viktig.
Mange av oss er opplært til at “store gutter gråter ikke”, men i dag vet vi at dette ikke stemmer.
Gamle myter sitter dypt og kan i mange tilfeller resultere i at mange sliter med psykiske utfordringer i stillhet, uten å søke hjelp.
Det må vi alle gjøre vårt for å få en slutt på.
Arbeidsmiljøet i bygg- og anlegg kan være krevende, med lange dager, fysisk arbeid og tidspress.
Derfor er det avgjørende å skape en kultur hvor også psykisk helse prioriteres og hvor ansatte føler seg trygge nok til å dele sine erfaringer, og utfordringer.
I bygg- og anleggsbransjen er det vanlig at ansatte møter både fysiske og psykiske belastninger. Stress, usikkerhet og høye krav kan påvirke helsen negativt, noe som understreker behovet for et støttende arbeidsmiljø.
En kultur preget av åpenhet kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske helseutfordringer og gi ansatte verktøyene de trenger for å håndtere presset i hverdagen.
Det er også viktig å etablere rutiner for å ivareta ansattes velvære. Selv enkle tilltak som felles lunsje og enkle sosiale aktiviteter noen ganger i måneden kan gjøre underverk.
Foto: Ruta Entreprenør
Ruta med egen "Bry seg-uka"
Ruta Entreprenør har valgt å rette fokus på mental helse med sin "Bry seg-uka", hvor de ønsker å skape en hyggelig og inkluderende atmosfære rundt lunchbordet.
- Med hjelp av sponsorer og samarbeidspartnere blir det tilrettelagt for ekstra gode lunsjer på alle prosjektlokasjoner, brakkerigger og kontorer, med fokus på gode samtaler og hyggelige øyeblikk for alle ansatte, sier Therese Mariann Hansen - HMS-leder og fagleder helse i Ruta Entreprenør
- Aktiviteter som dette skaper ikke bare en hyggelig atmosfære, men oppfordrer også til uformelle samtaler som kan være helsefremmende.
- I hverdagen har vi et samarbeid med bedriftshelsetjeneste som tilbyr individuelt tilpasset støtte for ansatte som trenger det, inkludert vurderinger hos helsepersonell, psykiatrisk oppfølging, og eventuelle henvisninger videre.
- Dette tilbudet er dekket av Ruta og er ment å bidra til å forebygge yrkesrelatert sykefravær. Vi ser på hver situasjon individuelt for å gi best mulig støtte.
- For å styrke fellesskapet tilbyr vi også sosiale aktiviteter utenfor arbeidstid, som cageball, padel, golf, løpegruppe, quizkvelder og fotballkvelder mm.
- Det er viktig for oss å ha arenaer hvor vi kan møtes utenfor jobb og våre prosjekter er opptatt av å legge til rette for felles middager, og sosiale sammenkomster for å bygge sterke relasjoner.
- I en bedrift med cirka 180 ansatte, er det viktig å skape et miljø hvor man kan snakke om både de gode og de vanskelige dagene.
- Dette vil bidra til å bygge tillit og fellesskap, og gi ansatte verktøyene de trenger for å navigere gjennom livets utfordringer, avslutter Hansen.
Foto: Ruta Entreprenør
Sammen står man sterkere
Når ansatte samles for å dele erfaringer og bygge relasjoner, reduseres følelsen av isolasjon og man får muligheten til å lære av hverandre.
Samarbeid med bedriftshelsetjenester er også essensielt. Tilgang til individuell støtte, som vurderinger av helsepersonell og psykiatrisk oppfølging, gir ansatte trygghet i at hjelp er tilgjengelig når det trengs.
Dette kan være avgjørende for å forebygge langtidsfravær og sikre at de ansatte kan fortsette å bidra til virksomheten med god mental helse.
Å fremme en kultur for åpenhet og støtte handler ikke bare om å tilby ressurser, men også om å vise empati og forståelse for hverandres situasjoner.
Gjennom felles aktiviteter og en helhetlig tilnærming til mental helse, kan byggebransjen bli et sted hvor alle ansatte føler seg sett, hørt og verdsatt.
La oss bruke Verdensdagen for psykisk helse som en mulighet til å styrke fellesskapet og skape et mer inkluderende arbeidsmiljø.
Norsk byggebransje applauderer Ruta Entreprenør for deres arbeid med å fremme psykisk helse og velvære blant ansatte.
Deres initiativ under "Bry seg-uka" setter en standard som vi oppfordrer alle andre bedrifter til å følge etter.
Å skape et støttende miljø hvor man kan snakke åpent om psykiske utfordringer er ikke bare en fordel for de ansatte, men også for organisasjonen som helhet.
Fem tips for mer åpenhet om psykisk helse og velvære:
- Felles lunsjer og sosiale aktiviteter: Legg til rette for regelmessige sammenkomster hvor ansatte kan knytte bånd og dele erfaringer.
- Åpenhetskultur: Oppfordre ledere til å være åpne om sine egne utfordringer. Dette kan inspirere ansatte til å dele sine erfaringer.
- Tilgang til ressurser: Sørg for at ansatte har lett tilgang til bedriftshelsetjenester og støttetilbud.
- Informasjonskampanjer: Arranger workshops eller seminarer om psykisk helse og del informasjon om hvordan man kan ta vare på sin egen mentale velvære.
- Anonym tilbakemelding: Opprett kanaler for anonym tilbakemelding, slik at ansatte kan dele sine tanker om arbeidsmiljøet uten frykt for represalier.
Ved å implementere disse enkle tiltakene kan alle bedrifter, store som små, bidra til å skape et mer åpent og støttende arbeidsmiljø. La oss sammen gjøre en forskjell for psykisk helse i byggebransjen!