Det røffe, røde huset i Hausmanns gate har vunnet landets gjeveste arkitekturpris. Foto: Gitte Paulsbo
Sist oppdatert: 23-02-2023 Pressemelding

Vega Scene er tildelt DOGA-merket for arkitektur!

Mer bærekraftig utnyttelse av en trang og belastet tomt skal du lete lenge etter, heter det i begrunnelse for den ærefulle prisen.

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi. 22. februar ble det klart at kulturhuset Vega Scene fikk denne prisen.

- Det er stor stas å få denne høythengende anerkjennelsen for film- og teaterhuset «vårt».

-Gjennom et tett og godt samspill med utbygger hadde vi ambisjoner om å skape et vennlig og bærekraftig kulturbygg, tilpasset bylivet i Hausmannsgate.  

-DOGA-merket er en tydelig bekreftelse på at vi har lykkes med dette, sier Lise Haaland Eriksen, Asplan Viaks divisjonsdirektør for Arkitektur og Bygg.

Vega Scene mottok også Oslo bys arkitekturpris i 2019

Det ujålete kulturhuset som ble et hjem

Det ujålete kulturhuset med sitt blå-grønne tak har i løpet av sin korte fartstid rukket å bli et landemerke i byen.

- Film- og teaterhuset Vega Scene har markert seg kraftig siden åpningen i 2018 – i bybildet, i kulturlivet og i folks bevissthet, slår juryen fast.

Og det var nettopp dette som var ideologien til ildsjelene som tok initiativ til konseptet.

- Drømmen om en uavhengig kino og friteaterscene går over 20 år tilbake i tid og er drevet fram av ildsjeler med et ønske om å skape et hjem for film- og teaterinteresserte i Oslo.

-Den endelige bygningen er resultatet av et godt tverrfaglig samarbeid i Asplan Viak, entusiastiske og kompetente brukere og en interessert og ambisiøs byggherre, sier Odd Øverdahl, seniorarkitekt hos Asplan Viak og en av ildsjelene.

Vegas suksess viser framfor alt at høy arkitektonisk kvalitet er mulig innenfor stramme rammer hvis våre fag får handlingsrom til å finne nye og overraskende løsninger.

-Vi er veldig glade og stolte av tildelingen. Dette er et prosjekt hvor vi har fått anledning til å utforske og realisere idéer om byutvikling, arkitektur og urban økologi og vi ser på prisen som en stor annerkjennelse av vårt arbeid, sier Odd Øverdahl.