-Hvem som helst kan starte opp, for murer er ikke en beskyttet tittel. Det er bare å gi pris på en jobb og gå i gang. Går det galt, slår du firma konkurs, blir kvitt problemet og kan starte opp nytt firma. Foto: Privat
Sist oppdatert: 10-05-2021
Bransjen har en jobb å gjøre
Therese E. Anderson, trebarnsmoren fra Randaberg ble kåret til Norges Hyggeligste Murer i 2019. Hvorfor mureryrket?
-Det ligger i genene, svarer hun tvert, med en trillende latter. Jeg er veldig inspirert av min bestemor som er en skikkelig “handywomen”. Hun har alltid et prosjekt på gang og har pusset opp hele sitt liv. Min bestefar kom alltid hjem til noe nytt når han hadde vært ute på jobb.
-Mamma og pappa kjøpte et gammelt hus når jeg ble født, så store deler av oppveksten min var preget av oppussing. De var fantastiske, jeg fikk alltid lov å være med.
-Gjenbruk var fokus fra jeg og mine søsken var små, for alt materiell som skulle hives fikk vi overta. Det ble bygd mer enn en trehytte for å si det slik.
-Jeg ble nok mer revet med enn mine søsken og siktet meg tidlig inn på å bli tømrer. Når jeg kom inn på yrkesfag skulle vi innom 5 elementer i løpet av 1 år. Betong, mur, tømmer, stillas og arkitekt. Støp, mur, flis og fuging gjorde at jeg falt for murerfaget og endret kurs.
-Det var et fantastisk år med fokus på å lære, prøve, feile og lære mer. Veldig synd at de endret skolesystemet etter det, for nå er det over 20 fag som skal “læres” på 1 år. Det sier seg selv at man knapt rekker å skrape på overflaten når hvert fag kun får et par ukers oppmerksomhet.
Master eller Mester?
Møtet mellom to håndverks damer i dette intervjuet bidrar til en engasjert samtale om et skolesystem som bør endres. Vi er skjønt enige om at dagens system fra 1.-10. klasse legger for stor fokus på teori.
Praktiske ferdigheter må få mer plass, for matematikk kan læres i naturen og håndverksyrker kan bli en naturlig del av barns liv fra veldig tidlig alder.
-Det finnes en barnehage i Sola der ungene får leke med rørdeler og murskjeen har en naturlig plass i sandkassa, tenk om flere våget å tenke nytt, sier Anderson
-Det er mange elementer i denne debatten, vi som foreldre må også snakke positivt til barna våre om yrkesfag.
Har yrket tilfredsstilt forventningene?
-Absolutt, etter 14 år er jeg fortsatt like forelsket i faget mitt. Ingen dag er den andre lik. Selv om jeg kanskje flislegger bad mange uker i strekk, er hver jobb unik. Det er en gave å ha en så variert arbeidsdag.
-Faget er i stadig utvikling med tanke på verktøy, fremgangsmåter og design.
-For ikke å snakke om alle menneskene jeg får treffe. Når kunden tar kontakt med oss har de et ønske om forandring. Det å få bidra til å oppfylle deres ønsker og drømmer er utrolig givende.
Hva har Norges Hyggeligste Håndverker betydd for deg
-Jeg får fortsatt henvendelser basert på kåringen i 2019, det er kjempegøy. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om kåringen før en av mine kunder nominerte meg, men den følelsen var ubeskrivelig.
-Det er et SÅ bra arrangement! Det er stadig flere som kjenner til kåringen og som engasjerer seg på vegne av norske håndverkere. Det at Norges Hyggeligste Håndverker løfter de positive historiene og alle dyktige, stolte og hyggelige håndverkere landet rundt er fantastisk bra.
Bransjen har en jobb å gjøre
-Å blir kåret til Norges hyggeligste handler like mye om personlighet som faglig kunnskap. Men det er vel naturlig å tro at ingen nominerer en håndverker som har gjort en dårlig jobb, uansett hvor hyggelige de måtte være, smiler hun.
-Personlig håper jeg kåringen også skal bidra til å rette søkelyset mot seriøse, dyktige håndverkere. Når jeg ser på egen bransje opplever jeg at det er for lett å starte firma som murer i dag.
-Hvem som helst kan starte opp, for murer er ikke en beskyttet tittel. Det er bare å gi pris på en jobb og gå i gang. Går det galt, slår du firma konkurs, blir kvitt problemet og kan starte opp nytt firma.
-Nå setter jeg det veldig på spissen, men vi har en jobb å gjøre for bransjen, håndverkerne og ikke minst forbrukerne som kjøper våre tjenester.
-Elektriker og rørbransjen vært flinkere, de har bedre regler og krav til godkjenninger for å kunne levere tjenester og starte firma. Det burde være krav om fagbrev også som murer, tømrer og maler for å få starte et firma.
-I dag er det f.eks kun krav om uavhengig kontroll av bad i nybygg. Det kravet burde bli stilt hver gang et bad renoveres.
-Det vil kunne sile ut useriøse aktører, bidratt til at de som ikke har papirene i orden får det på plass og løftet alle stolte, dyktige, seriøse håndverkere som bygger et bad for at det skal holde mange tiår. Ikke bare ut garantitiden
-Våre kunder får alltid tilbud om en uavhengig kontroll før vi legger siste hånd på jobben. Da får de en nøytral protokoll i tillegg til dokumentasjon fra oss som kan følge huset i dets levetid.
-Dette burde bransjen selv bidra til, gjennom fellesskap, laug og forbund, og ikke sitte å vente på politiske beslutninger.
Velg fagfolk! Therese 5 beste tips til deg som skal renovere badet:
- Google litt rundt å se hvilken stil du liker
- Se etter møbler, farger, fliser, før en befaring
- Sjekk opp referanser til firmaet før du tar dem inn på en befaring
- Spør etter fagbrev og erfaring
- Ta inn 2 stk firma på befaring max 3 stk.
Hva vil du si til ungdom som skal velge utdanning fremover, mester eller master?
-Håndverksyrkene gir deg en trygg fremtid, Norge trenger oss. Du kan ta utdannelse med lønn under læretid og slippe å slite med store studielån.
-Er du kreativ har du mulighet til å skape noe for andre, du får brukt energien til noe positivt og er du opptatt av trening og vil holde deg i god fysisk form får du mye gratis i håndverksyrkene.
-Som håndverker får du treffe masse ulike mennesker, du får bruke din personlighet i tillegg til faglig kompetanse. Du får en variert arbeidsdag - med muligheter og utfordringer som gjør at du vokser som fagperson og menneske.
-Å er du riktig heldig blir du nominert til å bli Norges Hyggeligste Håndverker lengre fra. Den erfaringen har vært utelukkende positiv, det er magisk å få så mye skryt og ros.
-Jeg ønsker alle nominerte lykke til i årets kåring. Samtidig som jeg utfordrer Norsk Byggebransjes lesere om å nominere hyggelige og dyktige håndverkere! Avslutter Anderson.