Stopp tyven! Raskt, enkelt og effektiv
-Vi har brukt Intellitys løsning siden tidlig 2021. Når vi skulle velge operatør var det viktigste for oss at det skulle være enkelt å montere og demontere og at vi fikk tett oppfølging fra leverandøren. Butrint Shabanaj, avdelingsleder i Bravida. Foto: Norsk Byggebransje 
Sist oppdatert: 24-09-2021 - Annonsørinnhold 

Stopp tyven! Raskt, enkelt og effektiv

Hvert eneste år forsvinner det verdier for flerfoldige millioner fra norske byggeplasser. Innbrudd og tyveri utenfor arbeidstid er en stor utfordring for bransjen. 

Tap av verktøy og verdier skaper frustrasjon, økte kostnader og i blant forsinkelser. Skremmende ofte orker ikke byggherre eller entreprenør å ta merarbeidet et forsikringsoppgjør skaper. 

Det norske selskapet Intellity vil bidra til å løse problemet ved hjelp av moderne teknologi. Vi har fått snakke med noen av deres kunder.
 
Erik André Hølmo, anleggsleder Veidekke i Oslo. Du har jobbet som anleggsleder på ulike byggeplasser de siste 8 årene. Er problemet med tyveri egentlig så stort?
 
-Det er ingen hemmelighet at verktøy forsvinner, gjerne via mennesker som jobber på plass. Det varierer fra byggeplass til byggeplass, selv har jeg vært heldig og sluppet unna innbrudd på byggeplass utenom arbeidstid hvor det har blitt stjålet noe. 
 
-Jeg er usikker på hvordan det er sentralt i Oslo, men vet det har vært et problem for eksempel på større veiprosjekter at GPS installasjoner på gravemaskiner er spesielt populære å få fatt i. De koster fort 300.000 kr pr maskin… 
 
-Vi var så vidt jeg vet en av de første til å teste Intellitys nye løsning. I Kværnerbyen har vi hatt noen uønskede besøk, men de ble raskt fanget opp av kamera, som aktiveres av bevegelse og varsler den døgnbemannede sentralen som igjen reagerer. 
 
-Hvert av de 4 kameraene har egen høyttaler og personell på vaktsentralen beordrer med en bestemt stemme personene om å forlate. Det har blitt kanskje 7-8 vekterutrykninger i løpet av en 2 års periode, 1 gang ble politi med hund kalt ut av vekteren for å søke gjennom bygget.
 
-Vi valgte Intellity av flere årsaker, blant annet basert på veldig bra kvalitet på bilder og film. Den er så god at vi har et veldig bra grunnlag dersom noe skjer som vi må gå videre med. For eksempel registreringsnummer eller firmanavn på biler og farger på klær.
 
-Jeg vet ikke om vi er foran andre, men digitale løsninger er raske og krever mindre ressurser. Det er økonomisk lønnsomt.

-En byggeplass på 40.000 kvadratmeter er stor for at et vekterfirma å skal kunne ha oversikt over. Med kameraovervåking ser vi mer, overvåker lengre og kan tilkalle menneskelige ressurser når det trengs.
 
-Intellity er lite ressurskrevende, lett å montere og kostnadseffektivt. Jeg kan trygt anbefale dem til flere, avslutter Hølmo.
 
Daglig leder Eigil Heltne i Intellity, dere får svært positiv omtale fra deres kunder. Kunnskap, bransjeerfaring og lønnsom investering er gjengangere. Hva gjør dere annerledes i et marked med mange tilbydere?
 
-Vi leverer en løsning som er helt vedlikeholdsfri og har mange års levetid.

-Det gjør at investeringskostnaden er lav i forhold til mange andre løsninger og det er en forutsigbar investering når man slipper å tenke på vedlikehold og service. I tillegg er den 100% «plug and play» og kunden monterer den enkelt selv.
 
Kameraovervåking utendørs og innomhus
Vi forstår at mange i byggebransjen opplever rullerende tyverier både på og utenfor arbeidstid som et problem, men blir problemet mindre med kameraovervåking også innomhus? Har dere erfaring med det, kan det dokumenteres?
 
-Utover i prosjektet så flytter mange av verdiene seg inn i bygget, både i form av materialer og verktøy som tidligere har blitt oppbevart i containere, men også alt av innredning, møbler osv. 
 
-Det vi ser er at tyvene følger med på dette, ofte basert på innsideinformasjon som gjør at de går direkte dit verdiene oppbevares.

-Etter hvert som bygget tar form og kommer nærmere ferdigstillelse er det også kritisk å kunne avverge hærverk og andre uønskede hendelser som kan skape enorme kostnader, og forsinkelser for prosjektet, forteller Heltne. 
 
Føler byggherre, entreprenører og underentreprenører at de blir overvåket på jobb, eller oppleves kameraovervåking trygt?
 
-Vi får ofte spørsmål om kameraene filmer i arbeidstid, det gjør de ikke. Kameraene er alltid på i og med at de alltid er strømsatt, men de er ikke aktive hos alarmstasjon før det tidsrommet vi har avtalt med kunde. 
 
-Løsningen vår er relativt enkel, men det som gjør den så effektiv er at vi bruker programvaren til Bosch i kameraene. Slik digitaliserer vi sikkerheten på byggeplassen og effektiviserer vaktholdet. 
 
-Under pandemien har antall henvendelser fra entreprenører og byggherrer økt betraktelig. De vil  sikre verdier uten behov for å ha personell til stede. Det er vår styrke.
 
-Jeg tror at nøkkelen er effektivitet til lavkost. Denne løsningen har kommet for å bli og stadig flere ser mulighetene i de tjenester vi tilbyr. Vi bidrar gjerne med informasjon, nye tanker og de beste løsningene for din byggeplass, avslutter Heltne.  
 
Butrint Shabanaj, avdelingsleder i Bravida. Hva er din erfaring med tyveri på byggeplass?
 
-Med 12 års erfaring som utførende eller prosjektleder på ulike byggeplasser kan jeg bekrefte at tyverier er et problem som økonomisk belaster en bunnlinjen med allerede små marginer.
 
-Jeg har selv opplevd tyveri av verktøy på 3-4 byggeplasser. Total forsvant verdier for i overkant av 300.000 fra våre containere uten at vi regner med tapt produksjonstid.
 
-Forsikringsselskapene beregner en egenandel pr. anmeldt sak. Det gjør at en del velger bort det merarbeidet det er å involvere forsikringsselskap.  
 
-Utfordringen er at ingen tror verktøyene er å finne igjen, politiet har begrenset med ressurser og for dem som stjeler er det lite sannsynlig at det får konsekvenser. 
 
-Vi har brukt Intellitys løsning siden tidlig 2021. Når vi skulle velge operatør var det viktigste for oss at det skulle være enkelt å montere og demontere og at vi fikk tett oppfølging fra leverandøren.
 
-Vi er ufattelig fornøyd. Det var enkelt å komme i gang og tok veldig kort tid å sette opp, deretter fikset Intellity kalibrering av kamera og oppkobling mot alarmstasjon.

-Alt vi gjorde var å sette opp hardware som vi kan plukke ned og ta med oss til neste byggeplass. Engangsinvesteringen er kanon.
 
-Viktigste årsaken til at vi bruker Intellity er at uønskede besøk skal skremmes unna. Når vi har montert kamera tar vaktsentralen tar seg av resten og vi kan trygt fokusere på jobben vi skal utføre.
 
-Vi vil få en melding om morgenen om at noen har prøvd å bryte seg inn i f.eks en container, men ble skremt vekk av myndige operatører som snakker til dem i 120db.

I stedet for å komme til byggeplassen og finne ut at vi ikke har verktøy som vi kan jobbe med, avslutter Shabanaj.