- Det startet i 2009. Jeg jobbet for den verdenskjente ingeniøren og arkitekten Santiago Calatrava i Valencia i Spania. I dag er vi 10 i Oslo, 30 i Valencia og én i Athen, forteller sivilingeniør og partner, Gaute Mo. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsen
Sist oppdatert: 06-07-2023 - Bransjeprat

Frihet er viktig for kreative sjeler

Degree of Freedom er et arkitekturorientert, fleksibelt og internasjonalt ingeniørfirma med kontorer i Oslo, Valencia og Athen, med store ambisjoner. Vi tok en bransjeprat med sivilingeniør og partner, Gaute Mo.

Degree of freedom, hva er historien bak navnevalget deres?

- Degree of freedom er et teknisk uttrykk fra fysikken, og som vi bruker i våre statistiske beregninger. Frihetsgrad, degree of freedom på engelsk, beskriver oss godt som de åpne og kreative sjelene vi er, i tillegg liker vi at navnet inneholder ordet frihet, forteller Mo.

Finansparken Bjergsted. Foto: Sindre Ellingsen

Firmaet er spesialister innen anleggs- og konstruksjonsteknikk med kontor i Oslo, Athen og Valencia.

- Det startet i 2009. Jeg jobbet for den verdenskjente ingeniøren og arkitekten Santiago Calatrava i Valencia i Spania.

- Jeg jobbet der i to år og var involvert i spennende prosjekter som Samuel Beckett Bridge i Dublin og Transportation Hub på Ground Zero i New York. I 2009 forlot jeg Calatrava for å starte egne selskaper i Oslo og Valencia.

- Deretter, i 2011 stengte Calatrava sitt spanske kontor og dermed var det plutselig mange særdeles dyktige tidligere kollegaer der som var ledige og på utkikk etter nye muligheter, smiler Mo.

- Dermed ble vi ti stykker over natta, med fem på kontoret i Oslo og dem i Valencia. I dag er vi 10 i Oslo, 30 i Valencia og én i Athen.

- Vi jobber med oppdrag i mange ulike deler av verden, men Norge, Sverige, Danmark og Spania er hovedmarkedene.

- Vi fokuserer på at arkitektene skal like å jobbe med oss gjennom å prøve å forstå hva de ønsker å oppnå.

Finansparken Bjergsted. Foto: Sindre Ellingsen

- Arkitektene ønsker mer enn et «ja» eller «nei». Ved å forstå intensjonen kan vi foreslå alternativer som svarer på intensjonen.

- Vi har interessen, tverrfaglig forståelse og evner å se helheten. Det er viktig å hjelpe arkitekten å gjennomføre ideen fra skisse til ferdig bygg, iht. byggherrens intensjoner og rammer.

Dere har bidratt til en rekke prestisjetunge og innovative internasjonale prosjekter. Alt fra store trebygg, til skoler, vertikaldelte hus, kontorbygg, bruer og kirker. Hvilke prosjekt er dere mest stolte av?

- I 2019 vant Finansparken Bjergsted, Sparebank1 SR-banks nye hovedkontor i Stavanger, Årets Bygg og Årets Trebyggeri. Det prosjektet har åpnet mange dører for oss, også utenfor Norge.

- Vi har også prosjektert Bybrua i Drammen. I parallelloppdraget i 2018 stilte vi med to team av 14 søknader og ble valgt ut med to av tre til oppdraget.

Finansparken Bjergsted. Foto: Sindre Ellingsen

- Deretter vant vi tilbudskonkurransen for selve prosjekteringsoppdraget i konkurranse med alle de store ingeniørselskapene i Norge, i samarbeid med Norconsult m.fl.

- Oppdraget er i størrelsesorden ti ganger så stort som vårt nest største oppdrag og vi er veldig stolte av å ha vært med og samarbeidet med Drammen kommune har vært fantastisk.

- Kunstsiloen i Kristiansand må også nevnes. Bygget er opprinnelig fra 1930-tallet og transformasjonsprosjektet vil med sine 3300 kvadratmeter bli et kulturbygg som vil vekke engasjement både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Konstruksjonsteknisk er bygget veldig komplekst.

- Ny metrostasjon i Alicante, høyhus i tre i Berlin og mange fine gangbruer i Norge og Sverige. Det er rett og slett vanskelig å stoppe, for vi har mye vi er stolte av.

Vi oppfatter at dere er langt fremme i skoene når det kommer til teknologi, bærekraft, miljø. Stemmer det?

- Vi fikk nok en «flying start» med tanke på bærekraft takket være mange prosjekter i tre. Vi var heldig som kom oss inn i markedet tidlig, det har bidratt til at vi har fått være med på en stor utvikling i vårt fag.

Bybrua i Drammen: Foto: Saaha Knight Architects

- Personlig snakker jeg vel så mye om sosial bærekraft, spesielt internt for folkene våre. De skal ha det fint rundt seg, de skal trives og kjenne seg godt behandlet.

- Vi implementerer den skandinaviske tankegangen også på kontoret i Spania. Vi har mye fokus på sosial omgang og hygge, fleksibel arbeidstid og ansvar for eget arbeid, det bygger sterke team og er uvanlig i Spania.

Dere har bl.a bidratt til Lambertseterhjemmet. Hvor et av målene var energipositivt bygg, som skal bli miljøsertifisert til minimum BREEAM-NOR Excellent.

-Vårt mål er alltid å få jobbe med gode prosjekter.

- På Lambertseterhjemmet var vi konstruksjonsingeniører gjennom alle faser av prosjektet som hadde høye miljøambisjoner med plusshus og BREEAM Excellent klassifisering i fokus

- Prosjektet lyktes gjennom godt samspill mellom byggherre, totalentreprenør, underentreprenører og prosjekterende under gjennomføringen.

Hva liker dere best, rehabilitering eller nybygg?

- Nybygg er enklere, svarer han. Da sitter vi på all informasjon fra start og da blir resultatet best.

- Rehabilitering er utrolig spennende også, men mer krevende. Vi har flere rehabiliterings- og transformasjonsprosjekter nå, blant annet med rehabilitering av bygninger fra 1800-tallet.

- Selvsagt er det morsomt når vi lykkes, men det byr på helt andre utfordringer enn når vi bygger nytt.

Bybrua i Drammen - Landinge. Foto: Saaha Knight Architects

Bærekraft, miljø og klima er på alles lepper i dag. Hva er - etter din mening - de største  hindrene/utfordringene for å lykkes? Hva bør vi gjøre mer eller mindre av?

- For vår del er det viktigste materialvalg. Riktig materialbruk er avgjørende for bærekraft, mens validering og økonomi er de største utfordringene for å lykkes. Det beste vi kan gjøre er å gi kundene gode råd gjennom hele prosessen.

- Våre ambisjoner og utførte oppdrag gjør at vi får stadig flere henvendelser og gode tilbakemeldinger. Noe av det hyggeligste er de kundene som kommer tilbake med nye oppdrag.

Hva er drømmeoppdraget deres?

-Et prosjekt av arkitektonisk betydning, hvor som helst i verden, hvor vi konkurrerer med alle de beste i bransjen, avslutter Moe.