Previous
Next
-Jeg har ikke gått samme vei som andre, men er veldig glad for at jeg gjorde det på denne måten. For min del valgte jeg å gå som privatist i 5 år. Da ble jeg ansatt som hjelpemedarbeider og fikk bedre betalt enn lærlingelønn. Foto: privat
Sist oppdatert: 25-07-2021

Ringen er sluttet - Fra kokk til snekker

Kristian Bjerke, eller carpenterbjerke som han kaller seg på Instagram, byttet ut matlaging med snekring når han omsider fulgte guttedrømmen.

-Som liten gutt kan jeg huske hvor spennende det var når min far, som er tømrer, bygde hus til familien. Det var da drømmen ble skapt for meg, men min far mente at yrket sliter på kroppen og ville ikke at jeg skulle følge i hans fotspor.

-Så da ble det slik, for vi har respekt for våre foreldre.

-I forbindelse med førstegangstjenesten valgte jeg å bli lærling og tok utdannelse som institusjonskokk i Stavanger. Etter to år som lærling og med fagbrev i hånden flyttet jeg hjem til Moss.

-Fortsatt med en drøm å bli tømrer, men det var vanskelig å få jobb som tømrer den gang og far stod på sitt. Han skaffet meg jobb innen glass & aluminium.

-Det begynte med montering av aluminium på større byggeprosjekt, før jeg steg i gradene og fikk gjøre mer detaljarbeid med glass.

-Vi samarbeidet med mange yrkesgrupper gjennom de fire årene. Vissheten om at det var tømrer jeg ville bli vokste, parallelt med behovet for å trosse faren min, ler han godt.

Boligmappa - Lisens

Hva gjorde utslaget?
-2015 da kjente jeg at NÅ må jeg. Jeg sendte søknader til ulike bedrifter og fikk napp hos Knut Helgesen og sønner. Det ble et fantastisk år, som bare forsterket tryggheten om at dette var rett for meg.

-For min del valgte jeg å gå som privatist i 5 år. Da ble jeg ansatt som hjelpemedarbeider og fikk bedre betalt enn lærlingelønn.

-Ikke det viktigste, men selvfølgelig er det et viktig aspekt når man er voksen med familie, bolig og alt det medfører.

-Så kom kona mi og sa at hun ville flytte hjem til Sørlandet. Konemor sier man ikke i mot, så selvfølgelig fulgte jeg med på lasset, smiler han.

-I Kristiansand fikk jeg jobb hos Keas der jeg var i 2 år. Et større firma med mange ulike profesjoner, det var veldig greit å få jobbe sammen med tømrere, elektrikere og malere.

-Det var lett å få ny kunnskap og jeg tror det gav meg større forståelse og faglig respekt for våre ulike håndverk.

-Keas jobbet kun med rehabilitering. Personlig savnet jeg kombinasjon av rehabilitering og nybygg. Derfor valgte jeg å avslutte tiden som privatist hos FT Bygg, der jeg fikk fast ansettelse når jeg tok fagbrevet i 2020.

-Her er vi i overkant av 20 ansatte, bare tømrere. Vår arbeidsgiver er helt topp, jeg kunne ikke bedt om en bedre sjef! Kollegene er knall og vi fortsetter å lære opp neste generasjon med to lærlinger på plass og nye som kommer inn etter sommeren.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Jeg har ikke gått samme vei som andre, men er veldig glad for at jeg gjorde det på denne måten.

-Jeg har fått lære av mange flotte håndverkere underveis og føler selv at jeg har fått en bred utdanning gjennom ulike bedrifter, og arbeidsoppgaver.

Du fremmer faget aktiv i sosiale medier, hvorfor det?
-Jeg vil vise hvordan vi har det på jobb. Vi kan alle bidra til å vise ungdommen at dette er en vei å gå gjennom å vise ærlige hverdagsøyeblikk som forhåpentligvis inspirerer, uten å male noe glansbilde.

-Jeg vil også vise familie og venner i Moss hva jeg driver med. Som verktøy-freak finner jeg også mange likesinnede i sosiale medier, det er flott.

Hvilke råd vil du gi til ungdom i alle aldre som drømmer om å bli tømrer?
1: Følg drømmen og magefølelsen
2: Søk opp bedrifter du vil jobbe for, fortell din historie og at du vil lære faget
3: Finn rett arbeidsgiver som vil gi deg plass og har tid til å lære deg opp

Vit at du går til et yrke der du er sikret jobb, får være mye ute, får jobbe med kroppen og lære masse underveis. Stor variasjon i arbeidsdagene med mye frihet er også et stort pluss.

-Jeg gjorde det og i dag er faren min stolt av meg, og ringen er sluttet for nå skal jeg selv bygge hus til min familie, avslutter Bjerke.

Kristian Bjerke er også nominert i årets kåring av Norges Hyggeligste Håndverker.

Byggern - Vi gjør det enkelt å være proff

Slik blir du tømrer

Modell 2 + 2 år = 2 år på skole og 2 år i bedrift
År 1: Vg1 Bygg og anleggsteknikk
År 2: Vg2 Tømrerfaget
År 3 og 4: Opplæring i bedrift – tømrerlærling

Modell 1 + 3 år = 1 år på skole og 3 år i bedrift
År 1: Vg1 Bygg og anleggsteknikk
År 2, 3 og 4: Opplæring i bedrift – tømrerlærling

Teoridelen gjennomføres før du kan gå opp til svenneprøve. Det vil si at hele eller deler av teorien på Vg2 Tømrerfaget må tas i løpet av læretiden.

Modell 0 + 4 år = 4 år i bedrift
År 1, 2, 3 og 4: Opplæring i bedrift – tømrerlærling
Teoridelen gjennomføres før du kan gå opp til svenneprøve. Det vil si at hele eller deler av teorien på Vg1 Bygg og Anleggsteknikk og Vg2 Tømrerfaget må tas i løpet av læretiden.

Vekslingsmodellen tilbys i enkelte fylker/skoler, og er et utdanningsprogram som gjør at du kommer raskt ut i praksis. Les mer på Blitomrer