-Vi er alltid nysgjerrige på kandidater som søker til oss, hvem er de, hva kan de, hva ønsker de seg og kan de være en god match for oss osv. Søknaden fra Line kom litt utenfor sesong, men det var flere årsaker til at vi valgte å satse på henne, sier Daglig leder Ole Christian Skarby. Foto: Hako Elektro AS
Sist oppdatert 02-12-2022
Firmabilen ble avgjørende for Lines yrkesvalg
Line Årup Torbjørnsen er voksenlærling i elektrikerfaget hos HAKO Elektro AS. Vi fikk møte den trivelige damen sammen med sjefen Ole Christian Skarby på kontoret i Oslo.
-På ungdomsskolen visste jeg ikke hva jeg ville utdanne meg til. Yrkesfag var nevnt, men jeg var ikke klar for det. Da ble det enkelt å velge studiespesialisering, forteller hun.
-Deretter startet jeg på et studie innen reiseliv. Det var ikke rett for meg, og tilfeldigheter førte til at jeg utdannet meg til dyrepleier. Det jobbet jeg med i fire år.
-Absolutt en fin jobb, men en uforutsigbar arbeidsdag med mye stress og lav lønn gjorde at jeg var klar til å prøve noe nytt.
-Jeg visste at jeg måtte ha et fysisk yrke, kontorjobb passer meg ikke. Derfor valgte jeg å ta kontakt med en privat yrkesveileder for å få informasjon om ulike fag.
-Muligheten til å velge et praktisk yrke med utdanning som voksenlærling visste de ingenting om. Det måtte jeg finne ut av selv, egentlig trist for det jo nettopp denne kompetansen man forventer av en yrkesveileder.
-Elektriker yrket tiltrakk meg fordi jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan det elektriske henger sammen og hvordan alt fungerer.
-Jeg falt for muligheten til å kunne kombinere utdanning med jobb, slippe studielån og tjene penger under utdanning. Jeg hadde lagt merke til HAKO Elektros firmabiler flere ganger i nærområdet og valgte å ta en titt på hjemmesiden deres.
-Førsteinntrykket var seriøst og jeg ønsket meg til en litt større bedrift hvor jeg kunne bli del av et større kollegialt arbeidsmiljø med mulighet til å lære fra flere.
-Jeg tok sjansen, sendte inn en søknad og ble innkalt til intervju. De skulle egentlig ikke ta inn flere lærlinger, men jeg fikk karret meg til en plass, smiler hun bredt.
-Nå har jeg startet et utdanningsløp som for meg vil ta 4 år, siden jeg får godskrevet 6 måneder fra tidligere studiespesialisering.
Daglig leder Ole Christian Skarby skyter inn:
-Vi er alltid nysgjerrige på kandidater som søker til oss, hvem er de, hva kan de, hva ønsker de seg og kan de være en god match for oss osv.
-Søknaden fra Line kom litt utenfor sesong, men det var flere årsaker til at vi valgte å satse på henne.
-Vi hadde akkurat lagt bak oss den verste Covid perioden, der vi hadde tatt inn færre lærlinger enn normalt for å være sikre på at vi kunne gjennomføre det ansvaret vi tar på oss med lærlinger.
-Vi har generelt veldig positive erfaringer med voksenlærlinger, man er mer moden når man er litt eldre og har erfaring fra arbeidslivet. Det er heller ingen hemmelighet at vi ønsker flere kvinner inn i bedriften og bransjen.
-Kombinasjonen av at Line gjorde et godt inntrykk, har et vinnende vesen og et oppriktig ønske om å lære gjorde at vi tok sjansen. Det har vi ikke angret på, forteller han.
-Å ansette en voksenlæring gir oss mulighet til å forme og lære opp fremtidens elektrikere i vår ånd og vår bedriftskultur. Så er det opp til oss å gi en fullverdig opplæring.
-Vi har et veldig fint samarbeid med opplæringskontoret via NELFO i Oslo. Mitt inntrykk er at de er meget profesjonelle med rådgivere og lærekrefter som vet hva de driver med.
-Satt på spissen sikrer de den teoretiske opplæringen mens vi står for den praktiske, sier Skarby.
-Jeg har gjennomført diverse kurs med opplæringskontoret til nå, varme arbeider, verktøy, arbeid i høyden for å nevne noe, sier Årup Torbjørnsen. Det har vært godt å komme til opplæringskontoret sammen med ca 20 lærlinger fra ulike bedrifter i Oslo.
-Over nyttår starter jeg på skolen, med 1-2 samlinger på 2 uker hver vår og høst termin. Det er kjekt, da får jeg masse tid til praktisk læring ute på jobb.
-Parallelt med skole og praktisk jobb får man en opplæringsbok, forteller Skarby. Der står alt man skal gjennom i løpet av læretiden. Antall timer og tema fylles ut løpende slik at vi alltid har oversikt.
-Når Line har nok timer innen brannvarsling, innbruddsalarm, kabling, fiberskjøting, sluttkontroller osv. nærmer hun seg eksamensklar.
-Hun får også en årlig samtale med opplæringskontoret som stemmer av, både praktisk læring og at hun har det bra på jobb. Det er godt med en nøytral tredjeart som finnes der for begge parter, konstaterer han.
Har det tilfredsstilt dine forventninger så langt?
-Ja definitivt, dette er mitt yrke. Jeg har bare jobbet på to prosjekter til nå, først rehabilitering av et kontorbygg der vi fikk rive ned alt og bygge opp igjen.
-Neste prosjekt var ute, hvor jeg fikk jobbe med sikkerhetsinstallasjoner rundt atomreaktoren på Kjeller.
-HAKO Elektro jobber i hovedsak mot proffmarkedet, men jeg ser fram til å få prøve meg på andre oppgaver også, service, forsikring ærender m.m.
Hvordan er det å jobbe med bare gutter?
-Det er gøy! Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men ble positivt overrasket. Jeg ble skikkelig godt mottatt, ikke bare blant egne kolleger, men også ute på byggeplass.
-Ingen er instruert til å ta bedre vare på Line enn andre kolleger, forteller Skarby. Vi er 40 ansatte ute på felt og inne på kontoret. Vi har fokus på et godt arbeidsmiljø, hvor alle skal forvente å bli behandlet med respekt.
-Mobbing, trakasserier eller seksuelle trakasserier er absolutt ikke akseptert, verken internt eller ute på oppdrag.
-Alle vet at jeg forventer at ansatte sier ifra om de opplever noe selv, eller observerer at andre ikke behandles bra.
-Line har jobbet med tre av våre elektrikerbaser til nå, Erlend Engebretsen Smith, Christopher Egeberg og Matias Sundgot Slagsvold.
-De skryter alle tre av henne, hun viser interesse og tar initiativ. Hun tør å stille spørsmål og våger å prøve, så de er veldig fornøyde.
Hva vil du si til ungdommer og unge voksne som drømmer om å bli elektriker?
-Bare gjør det! Det er opp til deg selv, ta kontakt med bedrifter, opplæringskontor og vis initiativ!
-Hadde jeg visst at opplegget var så bra, hadde jeg gjort dette mye tidligere. Det er gøy å lære gjennom praktisk tilnærming og gull verdt å ta utdanning uten studielån. Jeg som har vært i arbeidslivet noen år gikk bare ned noen få kroner pr time i lønn og klarer meg fint økonomisk.
-Enn så lenge har jeg ikke opplevd at noen arbeidsoppgaver har vært for fysisk tunge, men jeg merker at jeg spiser mer med en fysisk krevende jobb, ler hun. Da er det nydelig å få lunsjpause til (nesten) samme tid hver dag. Jeg har arbeidstid 07.00-15.30 mandag til torsdag, på fredag tar vi helg kl 1230, det er luksus.
Hva gjør du når du har tatt fagprøven?
-Det får tiden vise, men jeg regner jo med å fortsette å jobbe i Hako om de vil ha meg. Jeg trives iallefall veldig godt så langt, avslutter Årup Torbjørnsen.