Elin Moer Brænne, i Rørentreprenørenes opplæringskontor i Vestfold og rørleggerlærling Julie. Foto: Norsk Byggebransje
Sist oppdatert: 07-10-2024

En dag med fremtidens håndverkere

Snakk om å ha verdens beste jobb! Vi ble invitert med på rekrutteringsdag ved Gjennestad videregående skole i Stokke, av Rørentreprenørenes Opplæringskontor i Vestfold en tidlig oktoberdag.

Dagen arrangeres i samarbeid mellom syv opplæringskontor og fire videregående skoler innen bygg- og anleggsfagene i fylket. Busslaster med 10. klassinger ble kjørt inn for å få se alle mulighetene yrkesfag kan by på.

Foto: Norsk Byggebransje

- I dag tar vi imot 1 058 elever fra 10. klasse sammen med ca 40 rådgivere, forteller en engasjert og entusiastisk Elin Moer Brænne, daglig leder i Rørentreprenørenes lokale opplæringskontor og rørleggermester.

- Vi er fire videregående skolene i Vestfold som har VG1 bygg- og anleggsteknikk, med ulike tilbud på VG2. Det er f.eks kun Færder som har rørleggerfag.

Vertskapet for rekrutteringsdagen går på omgang mellom de fire skolene.

- Vi hadde tidligere et samarbeid med en ekstern partner, men takket være det gode samarbeidet oss imellom bestemte vi oss for å i år arrangere rekrutteringsdagen selv.

De fire skolene som samarbeider er:

Gjennestad videregående skole er vertskap i 2024. Arrangementet skjer årlig og går på omgang mellom skolene. De tre andre er Færder videregående skoleRe videregående skole og Thor Heyerdahl videregående

- Nytt for i år er at anleggsgartnerfaget er blitt en del av bygg- og anlegg.

Dermed er vi syv opplæringskontor, i tillegg til de fire videregående skolene, som arrangerer dagen. 

  1. Rørentreprenørenes Opplæringskontor – Vestfold
  2. Opplæringskontoret for Tømrerfag – Vestfold
  3. Opplæringskontor for håndverksfag – Vestfold'
  4. SOA – Opplæringskontoret for opplæring i anleggsgartnerfaget
  5. Treringen
  6. OKAB – opplæringskontoret til anlegg- og bergfagene
  7. BYGGOPP

- Vi har felles møter en gang i måneden hele året gjennom hvor vi planlegger alt fra småhusbygging, rekruttering, foreldreinformasjon, faginformasjon til elever, lærere og foreldre, samt praktiske dager som denne.

En engasjert og entusiastisk Elin Moer Brænne, daglig leder i Rørentreprenørenes lokale opplæringskontor og rørleggermester, var strålende fornøyd med dagen. Foto: Norsk Byggebransje

Hvordan gjennomføres dette i praksis, når 1 058 elever kommer samtidig?

- Alle linjer har hver sin stand hvor de får presentere sitt fag. Elevene besøker hver stand i fem minutters intervaller.

- Etter at elevene har gått runden, møtes de inn i gymsalen hvor de får mer teoretisk informasjon om de ulike fagene, samtidig som de kan snakke med opplæringskontoret og ulike bedrifter som også deltar.

- Halvparten av de besøkende er interesserte i fagene, mens de andre er mer opptatt av det sosiale.

Kai Raundalen, koordinator bygg/anlegg Gjennestad skole sier til Norsk Byggebransje:

- Vi er meget fornøyd. Det er godt oppmøte og været er med oss i dag. Dette er et flott initiativ, men vi må tenke større!

- Vi må framsnakke yrkesfagene ytterligere og vise at dette er gøy.

- Uansett om de som er med oss i dag velger bygg og anlegg eller ikke, skal de oppleve at dette er en morsom, og givende dag bare for at de har vært her.

Vinn-Vinn

- Dette samarbeidet er til det beste for skoler, fag og bransjer. Vi ser at spesielt de skolene som står for arrangementet får økt antall søkere påfølgende år.

- Færder videregående skole, som stod for rekrutteringsdagen i fjor, fikk faktisk 100 søkere totalt etter at de stod for arrangementet, konstaterer Moer Brænne.

Gry Enger ved Vear ungdomsskole sier til Norsk Byggebransje:

- Dette er et kjempefint opplegg og et flott bransjearrangement. Vi har med oss hele 10. klassetrinnet fra Vear ungdomsskole.

- Halvparten er interessert i yrkesfag. Generelt sett er det overvekt av gutter, men vi ser at stadig flere jenter velger elektro.

- Samtidig vet vi at møtet med elever fra andre skoler og pølsefesten etter omvisningen er en av høydepunktene for mange, ler hun.

Stian Adde Johannessen (t.v.) og John Skinner fra Ahlsell Norge. Foto: Norsk Byggebransje

Rekrutteringsdagen kan gjennomføres takket være god hjelp fra sponsorer

Vi fikk en prat med Stian Adde Johannessen og John Skinner, fra Ahlsell Norge, som har vært sponsor de tre siste årene.

- Vi er her for å fremsnakke yrkesfag og få flere ungdommer til å velge bygg- og anlegg.

- Byggenæringen mangler mye folk og vi, som en større aktør i bransjen, ser det som vårt ansvar å bidra til at dager som dette blir vellykket, forteller de to.

Kan du si noe om resultatet av en dag som dette?

-Felles mål i dag er å rekruttere til VG1. Vi vet at dagen har spesielt god effekt for skolen som arrangerer dagen.

- Vi tenker at alle elevene som er med i dag har fått sett og opplevd både skole, medelever og muligheter innen bygg- og anlegg. Det skaper trygghet og bidrar til økt søkertall, det stemmer uten unntak hvert eneste år.

- Neste jobb starter når elevene har startet på VG1. Da er jobben vår å prate om våre spesifikke fag, min fokus er da utelukkende rørfag.

- Dagen er en arena for ungdom og elevene er storfornøyd. Se på Julia og Jakob, de to rørleggerlærlingene som er med oss i dag. Begge to startet karrieren på en dag som dette.

- Her i Vestfold har vi plass til 40 lærlinger årlig, pr nå har vi 32 stykker. På landsbasis er det nå 950 rørleggerlærlinger, vårt mål er 1 200 lærlinger i 2025.

Foto: Norsk Byggebransje

Hva er de viktigste oppdragene for opplæringskontorene?

- Å følge opp lærlingene i hver bedrift, passe på at de har det bra og får den opplæringen de skal

- Fordelen her i Vestfold er størrelsen, vi har 114 lærlinger pr nå. Vi kjenner dem godt, de kjenner seg sett og hørt - det er alltid kort vei til å spørre om råd og hjelp

- Alle som er nysgjerrige på yrkesfag kan ta kontakt med sitt lokale opplæringskontor, uansett hvor i Norge.

Hvilke resultater ønsker dere etter dagen i dag?

- Positiv omtale om bygg og anlegg, som gjør at flere våger å velge VG1. Når de først kommer dit finnes det uendelig mange muligheter, både til karriere og videreutdanning.

- Det er det vi vil vise frem i dag.

- Hos oss ser vi at nærmere halvparten kommer senere. 60% av våre lærlinger er i 20-30 årene.

- Noen følger at de valgte feil eller angrer på at de “fulgte strømmen” tidligere i livet. Mens andre følger sin drøm om karriereskifte.

- Det er ingen skam å snu i tide, svennebrev og fagbrev kan både unge og voksne sikre seg, smiler hun.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Hva er den største fordelen med dager som dette?

- Samholdet mellom oss som jobber for å rekruttere til bygg og anlegg. Her er det fokus på samarbeid, uten konkurranse oss i mellom.

- Vi er gode på å se hver enkelt elev og sørge for å finne de beste løsningene for at alle skal kunne få lærlingplass.

- Det at Vestfold trekkes frem som et eksempel på hvor bra samarbeid kan fungere i praksis er vi stolt av, avslutter Moer Brænne.