- Våre oppdragsgivere innen proffmarkedet er stort sett byggherrer og vi blir gjerne involvert allerede i samspillsfasen helt fra begynnelsen av prosjektet. Vi er involvert i både byggets struktur, areal og det tekniske. Foto: Pil Interiørarkitektur & Design AS. Fv. Nicole Eckhardt, Tine Haaland Paulsen og Tine Evju Hauger.
Sist oppdatert: 31-05-2023 Bransjeprat
Alle prosjekt har sin egen historie
Interiørarkitektur handler om menneskene. Hvem skal benytte arealene og hvordan? Hva ønsker de å uttrykke og hvordan vil de best trives?
Det forteller partnerne Tine Evju Hauger, Tine Haaland-Paulsen og Nicole Haugerud-Eckhardt i Pil Interiørarkitektur & Design AS til Norsk Byggebransje.
- Vi tre hadde jobbet sammen i 13 år, da Tine Haaland-Paulsen og Nicole Haugerud-Eckhardt startet i nye jobber hos andre arbeidsgivere. Det var da vi innså at vi savnet å jobbe sammen.
- Vi så stor nytte i våre ulikheter og forskjellige kompetanser, samtidig som vi hadde like verdier og trivdes godt sammen. Det var grunnlaget for at Pil Interiørarkitektur & Design AS ble etablert i 2015.
- Vi hadde troen på oss som en trio og at vi kunne utfylle hverandre, og heie hverandre fram, ler de alle tre. Siden den gang har vi blitt en flott familie med åtte interiørarkitekter som samlet har bred kompetanse og lang erfaring.
Interiørarkitektur - hvordan skiller det seg fra interiørdesign?
-Slik vi ser på det, er det først og fremst det strukturelle. Vi er inkludert i hele prosessen, fra å lage nye romfordelinger og flyt i lokalene, er involvert i tekniske løsninger, definerer materialer og overflater, utarbeider spesialdesign av løst og fast inventar, i tillegg til det estetiske uttrykket i sluttfasen.
-I utlandet er interiørarkitekt faktisk en beskyttet tittel, men ikke i Norge. Kanskje, eller skal vi si forhåpentligvis, kommer det til å endre seg.
Som arkitekt jobber man med utforming av bygg- og anlegg, infrastruktur og bymiljø, med fokus på byggteknikk, estetikk og funksjonalitet. Som interiørarkitekt planlegger og tegner man innvendige rom i bygninger, både ved nybygg og rehabilitering / oppussing av eldre bygg.
Foto: Pil Interiørarkitektur & Design AS
Trioen jobber med både privat- og proffmarkedet, og tar for seg alt fra boliger til kontor-, nærings- og kulturbygg.
Det hersker ingen tvil om at det er mange hensyn å ta i hvert prosjekt. Fokus på materialer, farger og funksjonaliteter. Vindusflater, glassfronter, himlinger og gridsystemer. Sosiale soner, formelt og uformelt, lun atmosfære, skjermede arbeidsplasser i åpent kontorfellesskap. Akustikk, miljø og lys.
- Våre oppdragsgivere innen proffmarkedet er stort sett byggherrer og vi blir gjerne involvert allerede i samspillsfasen helt fra begynnelsen av prosjektet. Vi er involvert i både byggets struktur, areal og det tekniske.
- Når alt det bygningsmessige er bestemt, får vi oftest også jobbe for sluttkunden (leietakeren) og bistå dem med alt de trenger av løst inventar, skilting, profilering, planter, gardiner og dekor.
- Vi liker det best når vi er først til bords og sist fra festen, smiler de.
- Vi blir invitert med på mye spennende og det å skape helhetlige konsepter er veldig givende, og gøy. Bygget blir mer helhetlig når vi får sitte med på begge sider av bordet og jobbe både for byggherre, og sluttkunde (leietaker)
NAF bygget. Foto: Pil Interiørarkitektur & Design AS.
Hvilke prosjekter er dere mest stolte over?
-Det er veldig vanskelig å si, for vi er jo stolte av alle våre prosjekter, konstaterer de. Det er som å velge en favoritt blant sine barn. Skal vi trekke frem noen prosjekter er det IF Skadeforsikring sitt hovedkontor. Designet ble i etterkant en standard for alle deres kontorer i hele Skandinavia.
- NAF huset i Oslo som ble ferdigstilt 2018, bør også nevnes. Der var vi med på en total forvandling av bygget, fra et lukket kontorbygg, til åpne og fleksible arealer som enkelt kan endres, og tilpasses nye behov.
- Hausmanns Hus, Wergelandsveien 7, Indeks Huset på Solli Plass, vi kan fortsette lenge, forklarer de. Hvert prosjekt er unikt på sin egen måte.
- Det viktigste for oss er å etablere et godt samarbeid med oppdragsgiver, definere prosjektets ambisjon og behov, sette pilens retning, og navigere dem gjennom hele prosessen
- Vi designer, utvikler og prosjekterer rom og interiør etter kundens ønsker, behov, visjoner og budsjett.
NAF bygget. Foto: Pil Interiørarkitektur & Design AS.
Hvilket prosjekt har vært det mest utfordrende til nå?
- Det er nok Hausmanns Hus. Der utførte vi i første omgang et mulighetsstudie, på hvordan bygget kunne endres fra et lukket og uoversiktlig kontorbygg, til nye og åpne lokaler, tilrettelagt for fremtidens kontor.
- Bygget hadde et utvendig åpent gårdsrom, med tykke murvegger og små vinduer. Vi fjernet de tette veggene, klimatiserte gårdsrommet med glasstak, og designet nye innvendige glassfasader, trapper og balkonger i atriet.
- Atriet og 1.ettasjen er nå langt mer åpen og tilgjengelig, og fremstår som hjertet i bygget, med personalrestaurant, cafe og møtte senter, hvor vi også designet alt fra spesialdesign av fast inventar til møblering, planter, gardiner og dekor.
- Vi var også ansvarlige for design av øvrige kontorarealer og har definert alt fra glassfronter, overflater, materialer og farger, samt skiltprogram.
- Vi var også involvert i prosjekteringen av belysning og tekniske føringer, for å sørge for en helhet i bygget.
- Når leietakere etterhvert kom på banen, var vi også ansvarlig interiørarkitekt for uttegning og interiørprosjektering for alle leietakere.
- Interiørarkitekter blir mer og mer anerkjent for kunnskapen og innsikten vi har rundt hvordan bygg kan fungere optimalt både visuelt og funksjonelt. Vi jobber med alle fag og er heldig som har dyktige fagfolk med oss, der vi spiller hverandre gode.
NAF bygget. Foto: Pil Interiørarkitektur & Design AS.
Hva er drømmeprosjektet fremover? Drøm stort og tenk høyt
- Interessant spørsmål, vi elsker gode samarbeid og drømmer om store rehabiliteringsprosjekter, hvor vi kan tenke kreativ på byggets struktur og forvandle lite funksjonelle arealer til arealer som dekker dagens og framtidens behov, og ikke minst, tanken på ombruk og bærekraft.
- Det er spesielt spennende i disse tider, hvor ombruk står sterkt i fokus, om man må løse oppgaver på nye og mer kreative måter.
- Vi ønsker oss også mer av det vi jobber med nå, som er brukshus. Haldens gamle skofabrikk har blitt kommunens nye storstue og sosiale samlingspunkt.
- Bygget var gjennom en stor rehabilitering og inneholder nå bibliotek, kino, Frivilligsentralen, Edderkoppen, Ungdomshuset og Familiens Hus i tillegg til omsorgsboliger på toppen.
- Vi ønsker oss også mer av det vi jobber med nå, samt mer retail, servering og kultur. Det var veldig gøy å jobbe med Halden Bibliotek og samfunnshus. Haldens gamle skofabrikk har blitt kommunens nye storstue og sosiale samlingspunkt.
- Bygget var gjennom en stor rehabilitering og inneholder nå bibliotek, cafe, kino, Frivilligsentralen, Edderkoppen, Ungdomshuset og Familiens Hus i tillegg til omsorgsboliger på toppen.
- Vi elsker jobben vår og er takknemlig for å få jobbe med mange dyktige mennesker.
- Åtte år etter oppstarten har vi vært Gasellebedrift 3 ganger og jobber nå for å bli miljøsertifisert, avslutter de tre sprudlende damene.