Peterson Fabrikk Halden
Foto: SG Arkitekter 

Peterson Fabrikk

Peterson Fabrikk har en lang historie som en av de ledende produsentene av emballasje i Norden. Selskapet har i dag over 600 ansatte fordelt på fabrikker i Sarpsborg, Sykkylven, Norrköping og Bäckefors i Sverige, samt Randers i Danmark. 

Etter lang tids planlegging og en byggeperiode på 16 måneder, sto deres nye fabrikk i Halden klar høsten 2019. Anlegget, som skal overta all produksjon fra fabrikken i Sarpsborg, blir Europas mest moderne bølgepappfabrikk. Den nye fabrikken er basert på «Greenfield»-tenkning, noe som innebærer at man starter fra null og bygger et helt nytt anlegg basert på den aller siste teknologien som er tilgjengelig. Den nye fabrikken, som strekker seg over 29,000 m2, vil i tillegg til en topp moderne produksjonshall, også inneholde lager og distribusjonssentral. All virksomhet ved anlegget i Sarpsborg sentrum vil bli overført til det nye anlegget.

T. Håkonsen Eftf AS|tak og fasade.
GK AS|Norske Byggeprosjekter

Den fjerde industrielle revolusjonen
Den nye fabrikken blir et flaggskip blant Petersons fabrikker. De er 100% digitaliserte, og med smarte og integrerte løsninger, vil det sikre effektivitet, leveringssikkerhet og raskere leveringstider for deres kunder. Fabrikken i Halden er Petersons første steg inn den fjerde industrielle revolusjon, hvor internett, automatisering og robotisering smelter sammen med virksomheters eksisterende produksjon og produkter. 

Ny teknologi vil blant annet tillate at Petersons produkter i langt større grad kan tilpasses den enkelte kundes behov og er et viktig steg for at den tradisjonsrike bedriften skal kunne opprettholde status som en ledende leverandør i Norden og verden forøvrig. Ny teknologi og et topp moderne høydelager vil også bidra til at den totale produksjonen kan økes betydelig. 

Største investering noensinne
Den teknologiske revolusjonen stopper dog ikke med produksjon og lager. Peterson har også valgt å tenke nytt når det kommer til oppvarming og energikilde i den nye fabrikken. Flere måneder inn i byggeperioden ble det nemlig bestemt av man ønsker å satse på et eget biogassanlegg som energikilde. Sammen med byggekostnader og investering i ny teknologi, vil den nye fabrikken få en prislapp på nærmere 500 millioner kroner, som er den største enkeltinvesteringen i selskapets historie. 

Borg Bygg AS|  Tak og fasadearbeid

41 meters helautomatisert lager
Petersons nye flaggskip er satt opp i betongfundamenter til fjell, med stålkonstruksjon og fasader i sandwichelementer. Totalentreprenør for fabrikken har vært Betongbygg AS, som har hatt med seg blant andre AK mekaniske på stålkonstruksjon, GK Elektro på elektro og
Rygge baserte T. Håkonsen Eftf AS som har levert tak, mens fasade er utført av Borg Bygg AS. Med over 25 års erfaring har selskapet bygd seg opp et solid rykte som en løsningsorientert leverandør og installatør av tak og fasader over hele Norge. 

Det er SG Arkitekter, en av Østfolds største rendyrkede arktitektkontor, som har tegnet det nye bygget, som blant annet vil inneholde et av Norges høyeste helautomatiserte lager på 41 meter. Det er nesten 10 meter høyere enn det nye sentrallageret til Europris, som sto klart i Moss tidligere i 2019. 

Borg-Bygg AS som har stått for takarbeidet på den nye fabrikken, har de seneste årene utført tak og fasadearbeidene på en rekke kjente bygg over hele Norge. Bedriften har i dag 46 ansatte innen fagfelt som blikkenslager, snekker, produksjons og ingeniørerer.

Fra sine moderne lokaler i Tomteveien på Lisleby, har de Sør-Norge og da spesielt Østfold som sitt primærområde, men de tar også på se krevende oppdrag landet over

Store investeringer med nye eiere
Peterson fabrikk har en lang og stolt historie i Østfold og Dan Johannessen, Administrerende direktør i Peterson, var tydelig stolt da de nye planene ble presentert. Investering i ny fabrikk og teknologi ble kjent like kort tid etter at VPK Packaging og Klingele kjøpte Peterson-konsernet tilbake i 2017. I tillegg til ny fabrikk i Halden, kunne de annonsere et betydelig investeringsprogram for hele Norden, som bekrefter deres langsiktige strategi for det skandinaviske markedet.