Europris Sentrallager Moss|Norges største lagerbygg
Det nye sentrallageret i Moss Næringspark. Foto: Arkitektene Astrup og Hellern

Europris sentrallager

Det er nesten 3 år siden en av Norges største butikkjeder, Europris, besluttet å bygge et nytt høyteknologisk sentrallager i Moss. Sentrallageret, som i høysesongen vil ha rundt 250 ansatte, ser Europris samle fem lager i Fredrikstad i et stort nytt lager som skal betjene alle kjedens butikker.

Valget om å legge det nye sentrallageret til Moss Næringspark var en totalvurdering ut fra prosjektkostnader, rasjonell utforming av bygget og nærhet til både havn og Europris sin butikk. Det nye sentrallageret, som står ferdig sommeren 2019, vil bli Norges tredje største lagerbygg og det største lagerbygget som noen gang er satt opp i ett byggetrinn her til lands. Den totale bygningsmassen strekker seg over 60,000 m2 og vil bestå av et tradisjonelt lager på ca. 46,500 m2, samt et høydelager på 10,000 m2 med en takhøyde på 32 meter. I tillegg vil Europris’ nye sentrallager bestå av kontorer og serviceareal på 3,000 m2.

A-Bygg Entreprenør Europris sentrallager
Arkitektene Astrup og Hellern| Europris Sentrallager

10,000 m2 styet av roboter

Høydelageret på 32 meter overstiger dagens reguleringsplan med hele 12 meter, men Europris har gjennom en god og langsiktig dialog med Moss Kommune fått tillatelse til å øke høyden betydelig, slik at de kan utvikle det som trolig er Norges mest teknologiske lagerbygg.

Høydelageret dekker 10,000 m2, men takket være kostnadsbesparende teknologi vil det 32 meter høye lageret kunne lagre like mye varer som et tradisjonelt lager på 30,000 m2 vil kunne. Denne delen av sentrallageret til Europris vil i sin helhet styres av roboter, som sørger for å transportere varer til og fra et plukk-nivå hvor de ansatte tar over.

Fabritus Gruppen AS
Det er Fabritius Gruppen AS, et heleid datterselskap av Gjelsten Holding, som er eier og byggherre av Norges mest teknologiske lagerbygg, som i sin helhet vil bli leid ut til Europris-kjeden. Hovedentreprenør for det 60,000 m2 store sentrallager har vært det Oslo-baserte selskapet A Bygg Entreprenør AS. A Bygg Entreprenør har lang erfaring med større prosjekter og har solid kompetanse innen teknisk anlegg. Innen de har rukket å overlevere Europris sitt nye lager, er de allerede i gang med et nytt stort prosjekt for Møller Eiendom, som skal bygge et nytt bilanlegg for Bilia på Ski.

Aktører:
Norges tredje største lagerbygg er tegnet av Arkitektene Astrup og Hellern. Arkitektkontoret er et av få i Norge som har en historie som strekker seg mer enn 100 år tilbake i tid. Deres lange historie og dyktige medarbeidere har gjort Astrup og Hellern arkitekter til en av Norges mest erfarne arkitektkontor med spesialkompetanse innen prosjektutvikling av komplekse industrianlegg, kontorer og næringsbygg.