F.v.: Konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur og direktør Martin T. Holmqvist i Veidekke Asfalt. Foto: Veidekke
Sist oppdatert: 12-12-2023 Pressemelding 

Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen

Takket være et lite industrieventyr ved Veidekkes asfaltfabrikk i Kristiansund er det i høst produsert 3.000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen som energikilde.

Dette er første gang i historien at asfalt produseres uten klimautslipp, og det er utviklet i tett samarbeid med det tyske industrikonsernet Benninghoven og støttet av Enova.

Begynner i feil ende

Asfaltentreprenørene, kundene og myndighetene i Norge har alle satt seg tøffe klimamål. Men det er umulig å få til de nødvendige reduksjonene med dagens satsing som primært er på elektriske kjøretøy og maskiner.

- Disse står for under 20 % av de totale utslippene fra råstoffer, produksjon og utlegging av asfalt i Norge.

- Bruk av hydrogen i fabrikkene kan alene spare 40 % av de totale utslippene, og naturen skiller ikke mellom direkte og indirekte utslipp, sier direktør Martin Holmqvist i Veidekke Asfalt.

SmartDok forenkler HMS og Sikkerhet

Hydrogen er fremtiden i Europa

Tyskland og store EU-land ser at hydrogen er det mest realistiske utslippsfrie energialterna­tivet for blant annet asfaltproduksjon. Og hydrogen kan produseres av vindturbiner også når det blåser for fullt, av solcelleparker om sommeren og vannkraft under nedbørstoppene.

- Derfor er det så stor interesse fra andre land for at vi i høst har produsert asfalt med hydrogen i Kristiansund, forteller konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur.

Vestviken er en entreprenør fra Drammen med fokus på totalentrepriser i samspill med profesjonelle byggherrer.

Trenger kloke og modige politikere

Tiden går raskt mot 2030, og det kreves stort mot og nytenkning for å kutte klimautslippene så det monner. Vi er helt avhengige av tydelige føringer og prioriteringer både fra politisk hold og fra våre kunder for å våre felles klimaforpliktelser.

- Vi har nå bevist at det er mulig å produ­sere kun med hydrogen, og kan benytte det i store volumer ved våre 25 asfalt­fabrikker om det blir fullskala industriell produksjon og distribusjon av hydrogen i Norge, avslutter Larsen.

Produksjon av asfalt er en betydelig kilde til utslipp med ca. 400.000 tonn CO2 i Norge hvert år. En asfaltfabrikk krever så mye energi at elektrisitet ikke kan brukes i produksjonen, alterna­tivene har hittil vært gass, propan, diesel, biodiesel og trepellets som alle har sine klima­utslipp.

I tillegg har EU vedtatt strengere krav til bruk av skog og er tydelige på at bruken av trevirke og pellets til energiformål skal begrenses (Fornybardirektivet) fra 2027.