Nyheten om fabrikken ble lansert på Oslo børs onsdag 10. mars. Nå har administrerende direktør Tore Enger og Teco 2030 bestemt at fabrikken vil etableres i Narvik og ikke på Østlandet, slik planen først var. Foto: Teco/ Thomas Brun NTB/Kommunikasjon
Sist oppdatert: 11-03-2021

Teco etablerer fabrikk i Narvik 

Det norske selskapet Teco 2030 ble børsnotert sist høst og har som mål å bli en betydelig aktør innen produksjon av hydrogen-brenselceller for skip. Planen var lenge å etablere fabrikk på Østlandet, men nå melder Fremover, at det i stedet er Narvik som får fabrikken og opptil 500 nye arbeidsplasser. 

Flere konkurrerte om etableringen
I hydrogen-brenselceller reagerer hydrogen med oksygen og lager vann. Energien som frigjøres blir omdannet til elektrisitet. Denne kan igjen drive en elektromotor, slik som i elbiler og større elektriske kjøretøy, ferger og skip.

I en børsmelding så sent som den 17. februar gjorde Teco 2030 det kjent at selskapet tar sikte på å bygge en «giga hydrogen-brenselcellefabrikk i Norge».

Nå skal det blåses liv i de tidligere fabrikklokalene til Scancell (til venstre i bildet). Foto: Fritz Hansen

-Vår ambisjon er å bygge et avansert innovasjonssenter kombinert md en giga fabrikk, noe som betyr at vi vil produsere brenselceller med en kapasitet på 1200 megawatt, eller 1,2 gigawatt, per år.

I en børsmeldingen, som kom så sent som for bare tre uker siden, gikk det tydelig frem at det primære målet var å etablere den nye fabrikken anlegget på Østlandet, sannsynligvis i fylkene Viken, Vestfold eller Telemark. Istedet ble det altså Narvik.

– Etter at det ble kjent at vi planla en fabrikk i Norge, har vi fått nærmere 30 seriøse henvendelser om mulige lokaliseringer. Vi setter pris på interessen og alle innspillingene, men det tidligere Rec-bygget er svært avansert og perfekt for oss. Det bidro til at valget falt på Narvik, uttaler Tore Enger, administrerende direktør i Teco 2030. 

Jernbane og havn
Det som skal ha slått ut til fordel for Narvik beskrives overfor Fremover som logistikkfordeler som jernbane og havn, samt at det var gryteferdige lokaler i Sivas Scancell-bygg.