Byggenæringen har stort behov for flere fagarbeidere
Byggenæringens Landsforening (BNL) årlige spørreundesøkelse "Byggenæringens fremtidsbarometer" viser at halvparten av bedriftene i undersøkelsen (45 prosent) svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere. Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL. Foto BNL

Stort behov for flere fagarbeidere

BNLs årlige medlemsundersøkelse bekrefter at nesten halvparten av bedriftene i byggenæringen har problemer med å få tak i fagarbeidere. I enkelte bransjer er det enda vanskeligere.

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig spørreundersøkelsen "Byggenæringens fremtidsbarometer" hvor det blandt annet stilles spørsmål om bedriftenes kompetansebehov. 

Gode muligheter for jobb
Halvparten av bedriftene i undersøkelsen (45 prosent) svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

– Undersøkelsen bekrefter Kompetansebehovsutvalget (KBU) rapport som også peker på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft er spesielt stor i byggenæringen, sier Leegaard.. 

Leeggard mener at stor etterspørsel etter kompetanse vil gi jobbutsikter til de av landets 16-åringer som velger bygg- og anleggsteknikk.

Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak i eksisterende og prosjekterte bygninger.

1. mars som er fristen for videregående opplæring
– Det er også store forskjeller mellom bransjene. Hele åtte av ti bedrifter innen ventilasjon- og blikkenslagere, anleggsgartnere og takentreprenørene svarer at de sliter med å få tak i fagfolk.

Lærlinger
67 prosent av bedriftene som har svart på undersøkelsen klarer å få tak i lærlinger. Her er det imidlertid også store variasjoner innen ulike fag.

– Det er spesielt de mindre fagene også her som sliter med å få tak i lærlinger, men 86 prosent av rørleggerbedriftene melder at de får tak i lærlinger.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser også at bedrifter i byggenæringen flinkest i klassen til å ta inn lærlinger. – Ved utgangen av 2019 hadde 86 prosent av søkerne som gikk bygg og anleggsteknikk fått seg læreplass.

Næring i stor endring
– Byggenæringen trenger ungdom og ikke minst flere jenter til å velge bygg- og anleggsteknikk. For ungdom som er interessert i ny teknologi og bidra til å få ned klimautslippene, er også byggenæringen et godt alternativ. Det skjer veldig mye spennende innen 3D-modellering, VR, drone og robotteknologi og ikke minst big data som vil løfte næringen i årene fremover, samtidig vil næringen også være en viktig medspiller for å få ned klimautslippene fremover, sier han.

Krøderen Elektro

Mange veier videre
Det er viktig å påpeke at selv om vi trenger spesielt fagarbeidere, er det også mange utviklingsmuligheter videre etter man har tatt et fag- eller svennebrev.

– Et fag eller svennebrev er et svært godt utgangspunkt for de som bestemmer seg til å bli ingeniør eller starte egen bedrift som mester. Vi ser også at de som kommer inn i næringen får god mulighet til å ta mye ansvar og utvikle seg. Det finnes få kjedelige dager på jobb i denne næringen, avslutter Leegaard.

Om undersøkelsen: 
Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.

  • Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 3300 bedriftsledere
  • Over 700 bedrifter har svart.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 7. januar til 24. januar 2020
  • Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene

Hele undersøkelsen Byggenæringens Fremtidsbarometer 2020, vil bli lansert i mars