Som daglig leder i buildingSMART Norge ser jeg store muligheter, men også noen bekymringer knyttet til strategiens fokus, forteller Steen Sunesen. Foto: Steen Sunesen
Sist oppdatert: 03-10-2024 Pressemelding 

Savner fokus på BAE-næringen

Ny Nasjonal Digitaliseringsstrategi - Et skritt i riktig retning, men BAE-næringen fortjener mer oppmerksomhet.

buildingSMART Norge ønsker å gratulere Digitaliseringsdepartementet med lanseringen av den nye nasjonale digitaliseringsstrategien den 26. september.

AF Decom - Partner til Norsk Byggebransje

Som daglig leder i buildingSMART Norge ser jeg store muligheter, men også noen bekymringer knyttet til strategiens fokus, forteller Steen Sunesen.

Strategien setter ambisiøse mål for Norge som digital nasjon, med vekt på viktige områder som sikkerhet, infrastruktur og digital kompetanse. Satsingen på kunstig intelligens og økt datadeling er spesielt lovende.

Det er imidlertid bekymringsfullt at bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen (BAE) ikke er spesifikt nevnt i strategien.

Byggeplasser er travle knutepunkter med høy aktivitet, mange arbeidere, materialer og tunge maskiner i konstant bevegelse. I dette kaoset er det lett at ømfintlig utstyr som heiser blir utsatt for skade.

BAE-sektoren står for betydelige andeler av nasjonens ressursbruk og klimagassutslipp, inkludert 40 % av materialomsetningen, 40 % av samlet energiforbruk og 15 % av samlet klimagassutslipp.

buildingSMART Norge tar ansvar for digitaliseringen av BAE-næringen ved å utvikle og forvalte åpne standarder som kan sikre en mer effektiv og bærekraftig bransje.

Vi jobber aktivt med å samle næringens aktører for å utvikle felles løsninger som kan fremme samarbeid og innovasjon.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

I tillegg er vi opptatt av å fremme bruken av digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM), som er avgjørende for å optimalisere prosesser og redusere kostnader.

For å realisere strategiens mål oppfordrer vi regjeringen til å stille krav om bruk av digitale verktøy i offentlige prosjekter, samt å støtte implementeringen av digitale samhandlingsplattformer.

Det er også viktig å fremme standardisering av digitale leveranser i hele verdikjeden, noe som vil bidra til en mer helhetlig tilnærming til digitalisering i BAE-næringen.

Sammen kan vi gjøre BAE-næringen til et forbilde for digital transformasjon i Norge.