Previous
Next
Den nye helelektriske semitraileren fra Volvo markerer starten på en ny og enda mer miljøvennlig byggevaredistribusjon i Norge. Nå er infrastrukturen på plass hos oss. I løpet av det neste drøye året vil mange nye store helelektriske nyttekjøretøy komme, sier logistikkdirektør Gard Erik Dahl i Optimera. Foto: Optimera
Sist oppdatert: 04-07-2023 Pressemelding 

Optimera med storsatsing på bærekraftig transport

Optimera er i full gang med å ferdigstille sin egen hurtigladeinfrastruktur over store deler av landet.

Nå varsler Norges største byggevareaktør en storsatsing med 40-50 nye større elektriske lastebiler og andre tyngre nullutslippskjøretøy de neste par årene.

Optimera har akkurat tatt i bruk sitt helt nye flaggskip, den opptil 40 tonn store helelektriske semitraileren Volvo FH Electric.

Med en investering på mer enn 10 millioner kroner har Optimera utviklet og bygd egne 184 kW-hurtigladere fordelt på seks av de regionale lagrene og ved det store nye sentrallageret på Vestby.

Utenfor forsyningslageret i Oslo går selskapet nå også i gang med byggingen av sin egen trafostasjon for å få tilstrekkelig kapasitet og rask nok ladning til sin hurtigvoksende helelektriske transportflåte.

125 000 byggeplassleveringer hvert år

- Vi er helt avhengig av gode, raske og tilgjengelige ladeløsninger for å kunne levere den logistikken kundene våre skal ha. Det offentlige tilgjengelige ladenettet er per dags dato ikke godt nok egnet.

- Derfor bygger vi det selv. Den nye helelektriske semitraileren fra Volvo markerer starten på en ny og enda mer miljøvennlig byggevaredistribusjon i Norge.

Brenden & Co Stilasutleie - Jordal Amfi

- Nå er infrastrukturen på plass hos oss. I løpet av det neste drøye året vil mange nye store helelektriske nyttekjøretøy komme, sier logistikkdirektør Gard Erik Dahl i Optimera.

Optimera er Norges største byggevareaktør med en markedsandel på nærmere 25 prosent. Årlig har selskapet 125 000 leveringer til byggeplasser fra sine 10 logistikklagre spredd utover hele Norge.

Flere biler på vei

Den nye semitraileren fra Volvo vil primært bli brukt til transport av byggevarer i Oslo-regionen, og har med sitt batteri på hele 540 kW en oppgitt elektrisk rekkevidde på 300 km.

Fra før av har Optimera allerede ni større elektriske kranbiler som kjører fra forsyningslagre rundt i Norge.

Tre nye er satt i bestilling, og skal ifølge Dahl være på plass i løpet av 2023. Flere elektriske større semitrailere skal vurderes når selskapet har gjort seg erfaringer fra den praktiske bruken av den nye Volvo FH Electric.

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Ikke kostnadseffektivt å stå i ladekø

Hurtigladerne skal gjøre det enkelt å lade elektriske kjøretøy mens de lastes opp med nye varer. Dette kommer i tillegg til at de elektriske lastebilene også blir ladet fra vanlige 22 kW depotladere over natten.

Det betyr at bilene kan være lengre i kontinuerlig drift, enn om de skulle ha belaget seg på offentlig tilgjengelige hurtigladeløsninger.

- Det er ladekapasiteten som er akilleshælen her. For de nære leveransene kan vi nå benytte oss av egne ladekapasiteter for å unngå at bilene våre blir stående i ladekø.

- Samtidig er vi fremover også helt avhengige av en offentlig tilrettelagt ladeinfrastruktur – for å kunne benytte elektrisk transport også for de lengre rutene, sier Optimeras logistikkdirektør.

Karbonnøytral i 2030: Skal kun kjøpe nullutslippslastebiler fra neste år

Fra 2024 vil Optimera slutte å gjøre avtaler med transportører på nyinnkjøpte kranbiler som ikke er elektriske. Per i dag har de drøyt 100 kranbiler som utgjør selskapets kjerneflåte. Målet deres er å være helt karbonnøytrale i 2030.

- Dette er store investeringer for oss, men vi er hundre prosent forpliktet til å nå målet om å ha en karbonnøytral virksomhet innen 2030.

- Da kan vi ikke fase inn nye tyngre kjøretøy som bruker fossilt drivstoff. Kravet om elektriske drivlinjer vil gjelde alle våre kjøretøy så fort nødvendig ladeinfrastruktur er på plass og det rent praktisk kan gjennomføres, sier Dahl.

Fakta om Optimera Volvo FH Electric:

  • Vogntogvekt: Opptil 44 tonn
  • Ytelse: 490 kW (66 hk)
  • Nominell batterikapasitet: 540 kWh
  • Ladetid (fulladet): 2,5 timer (DC, 250 kW), 9,5 timer (AC, 43 kW)
  • Rekkevidde: Opptil 300 km (4x2 trekkvogn)