1. desember er røykvarslerens dag 

Hvert eneste år opplever brannvesenet over hele landet utrykninger til hjem og boliger hvor røykvarsleren enten ikke fungerer, eller ikke er montert i det hele tatt. Vinteren er høytid for boligbranner i Norge og statistisk sett er det i julemåneden desember det brenner aller mest. 

Bruk av stearinlys, elektriske ovner og fyring i peisen er alle viktige årsaker til boligbranner i Norge og uten en fungerende røykvarsler, utsetter man seg selv og familien for unødvendig fare.

1. desember er ikke bare starten på advent og juletiden, men også røykvarslerens dag. Så når du setter fram adventsstaken og henger opp kransen på ytterdørene, bør du samtidig sjekke røykvarslere i alle etasjer. For ja, du skal ha en røykvarsler i alle etasjer og gjerne i alle rom. En rimeligere boligforsikring er det faktisk ikke mulig å investere i. 

Hvordan sjekke at røykvarsler fungerer? 

  1. Ta ned røykvarsleren fra taket
  2. Fjern batteriStøvsug røykvarsleren på svak styrke for å fjerne støv og løse partikler
  3. Sett i nytt batteri
  4. Test varsleren med en røykkilde, f.eks. testspray, røykstikker, sigarett
  5. Monter røykvarsleren i taket igjen

Om du ikke har røykvarslere montert allerede, kan du kjøpe godkjente varslere på en lang rekke butikker som du sikkert skal innom før jul uansett. I tillegg til de aller fleste byggevarehus, vil du også kunne kjøpe dem på steder som Biltema, Jula, elektroforretninger og selv større matvarebutikker. 

Ikke bare er det lett å få tak i røykvarslere, men det er utrolig lett å montere dem også. Skruer følger som regel meste med når du kjøper røykvarsler og alt du trenger er et lite skrujern. Om du ikke kan eller vil sette skruer i taket, finnes det en rekke løsninger med dobbeltsidig tape du kan bruke. 

Viktig fakta om røykvarsler

  • Det er som regel røyken som dreper under en brann og det livsviktig at den fanges opp på et så tidlig tidspunkt som mulig
  • Riktig plassering av røykvarslere avgjør hvor tidlig røyken blir fanget opp 
  • Røykvarslere skal monteres i taket, 50 cm ut fra vegg og 1 meter ned fra høyeste punkt i skråtak
  • Røykvarslere skal ikke monteres i nærheten av lufteluker eller ventilasjon
  • Det skal minimum være én røykvarsler i hver etasje
  • For økt sikkerhet, bør det monteres røykvarslere i oppholdsrom, gang, soverom og alle tekniske rom
  • Seriekoblede røykvarslere bidrar til at en eventuell røykutvikling varsles til alle røykvarslere i boligen med én gang. Det øker muligheten for at alle hører den og kommer seg trygt ut
  • Lys i testknappen på røykvarsleren forteller deg bare at det er batteriet i varsleren. Det sier ingenting om at den faktisk fungerer. Det er derfor viktig at du også tester den med en røykkilde som testspray, røykstikker eller andre ting du har tilgjengelig som skaper røyk
  • Forskrift 19. juni 2017 nr. 840 om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) (TEK17) § 11-12 tar for seg tiltak for å påvirke rømnings- og redningstider. Om røykvarslere i boliger sier forskriften at de må dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og tekniske rom. Det må være minst én røykvarsler pr. etasje

For mer informasjon om brannsikkerhet i hjemmet, kan du besøke Norsk brannvernforeningLovdata, If brannsikkerhet, og Brandskyddsmålarna for deg som skal bygge nytt.