“På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt... 🎵” Men vet du hvem som også elsker en bit av julegodtet? Rottene i kloakken!
I tillegg til å forårsake tette rør, kan matfettrester i avløpet tiltrekke seg rotter. Ingen ønsker disse skadedyrene som gjester i juletiden. Foto: Pixabay
Sist oppdatert: 15-12-2023 Pressemelding  

Unngå uventede julegjester – ikke kast julemat i toalettet!

“På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt..., men vet du hvem som også elsker en bit av julegodtet? Rottene i kloakken!

Julefeiringen er en tid for kos og god mat, men den kan også bringe med seg et kjent (rør)problem: Tette rør. Sindre Pettersen, rørlegger i Nilsson, advarer: Å kaste julemat i do kan føre til både tette rør og uventede julegjester!

Pettersen påpeker at et vanlig problem rørleggere møter i juletiden, er tette rør forårsaket av matfett som skylles ned i toaletter og vasker.

- Selv om dine egne rør kanskje ikke tetter seg umiddelbart, kan fettet akkumuleres i det offentlige løpsnettet og skape større problemer.

- Dette understreker viktigheten av ansvarlig avfallshåndtering, spesielt i en tid hvor matforbruket er høyt, sier Pettersen.

Teknisk totalentreprenør som skaper smarte og bærekraftige bygg hvor folk trives

I tillegg til å forårsake tette rør, kan matfettrester i avløpet tiltrekke seg rotter. Ingen ønsker disse skadedyrene som gjester i juletiden.

-  Det er derfor viktig å tenke på hvordan man disposerer matrester, sier Pettersen.

Hva kan man gjøre med rester av ribbefett og andre flytende matrester?

- Det enkleste er å ta en tom melkekartong eller lignende, og helle matfettet i den. Når det har stivnet, kan du kaste det hele i restavfallet, sier Pettersen.

For de som ønsker å være ekstra forsiktige, foreslår Pettersen å bruke avløpsrens eller avløpsåpner.

Dette kan hjelpe til med å løse opp eventuelle fettrester som allerede har havnet i rørene, og dermed forhindre blokkeringer.

- Det handler ikke bare om å unngå tette rør, men også om å forhindre at hjemmene våre blir attraktive for rotter på matjakt, avslutter Pettersen.

Do-vett-reglene:

  • Dette kan være i do: Bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!
  • Dette skal ikke kastes i do: Våtservietter, q-tips og fett skal ikke i do! Det tetter igjen kloakkrørene.
  • Kjøp bøtte: Kjøp en liten søppelbøtte til badet, som du kan bruke til våtservietter, q-tips og annet søppel som ikke skal i do.
  • Fjern fettet: Stivnet fett skal i søppelbøtta eller sammen med matavfallet.

(Kilde: Dovett.no) Les mer om do-vett-reglene her