Previous
Next
Gjengen fra Byggopp Vestland omkranser elev ambassadørene i forbindelse med småhus prosjektet. F.v. Karl Strømsnæs, Tom-Erik Midtun, Maret Kerkhof, Hannah Sandvin, Karen Nikoline Fossheim, Kim Botnevik og Bjarte Eik. Foto: Byggfag Odda
Sist oppdatert: 29-03-2023 

Elever reddet byggfag 

Sist vi pratet med elevene Maret Kerkhof og Hannah Sandvin på VG2 tømrerfag i Odda var jentene i startgropen på sitt eget prosjekt, redd byggfag Odda. Nå er det klart: Byggfag Odda er sikret!

De to kreative og engasjerte ungdommene søkte sponsorer som ville bidra til at de kunne besøke ungdomsskolene i kommunen for å fortelle om fag og muligheter. Hvordan har det gått?

-Det ble et utrolig bra. Vi fikk kjemperespons fra næringslivet lokalt, alle svarte raskt og var oppriktig interessert. Vi ble til og med kontaktet av bedrifter som vi ikke hadde kontaktet, som bad om å få sponse oss.

-Initiativet fikk større oppslutning enn forventet og vi fikk inn totalt 27.000 kroner, sier de to stolt.

-Vi brukte hele summen på å kjøpe 25 gensere, 25 t-skjorter og 5 hettegensere, med logo for alle bedriftene som har støttet oss. Alle i klassen og i VG1 fikk en t-skjorte og en genser hver.

- Så var det noen på skolen som var litt sjalu på opplegget vårt som også fikk, ler de.

Tok grep når voksne feilet

Hvordan gikk turnéen deres til ungdomsskolene i kommunen?

-Vi reiste rundt i samarbeid med Byggopp Vestland. Det er såvidt vi vet første gang noen fra byggfag besøker alle skolene i kommunen

-Byggopp fortalte mer om byggfag og byggebransjen generelt, mens vi snakket om skolen, utdanningen og hvordan vi har det i hverdagen.

-Vi ble veldig godt tatt imot, elevene var oppriktig interesserte, hørte etter og det virket som de tok til seg det vi sa.

-Det gjør nok inntrykk hva vi sier som elever forteller om hvordan det faktisk er på skolen, enn når opplæringskontor og lærere informerer.

-Vi lagde en kahoot som vi gjennomførte på alle skolene. Vinneren på hver skole fikk en genser. Det skapte skikkelig begeistring, utrolig kjekt å se så stort engasjement. Inviterte til skolebesøk

-Etter besøkene hos ungdomsskolene, valgte vi i samarbeid med Byggopp Vestland å invitere 10’ende klassingene til et to dagers småhusprosjekt på skolen vår. Der fikk alle bygge hus i miniatyr, støpe gulv og vegger, snekre osv.

-Det var morsomt å se at flere av dem vi hadde møtt ute på ungdomsskolene kom på besøk, de fikk lære mye selv om det var i liten skala - kjempekjekt.

Søknadsfrist 1 mars har passert, hva ble resultatet av all innsats?

Vi kan nesten høre trommevirvelen før svaret kommer….

-Det kom totalt 15 søkere med byggfag Odda som førstevalg, glitrer de om kapp.

-Det var bare glede når læreren vår Bjarte Eik sendte den meldingen. Året før kom det fire søkere, så vi har nesten firedoblet antallet.

-Dette har vært en helt fantastisk reise. Alt vi har gjort har funket så noe må vi ha gjort riktig. Ingenting hadde vært mulig uten læreren vår Bjarte, han har gitt oss mye støtte og er like engasjert som oss, om ikke mer.

-Vi har vært veldig, veldig heldig som har en så engasjert lærer, vi har blitt så glad i han, han er som en onkel for oss, skryter de videre.

-Vi må også takke Byggopp Vestland som har fikset my og rektoren vår Geir Veland som har lagt alt til rette på skolen, og latt oss få lov å gjennomføre prosjektet. Lærer Bjarte Eik har sendt oss meldinger og holdt oss oppdatert underveis.

-Dette markedsføringsprosjektet er helt og holdent en idé fra jentene. Vi er svært stolte av dem og responsen de har fått. Sponsorinntektene lokalt strømmer inn.

-Jeg tror dette blir et løft for bygg og anleggsteknikk i distriktet.

-Jentene har gjort en kjempejobb. Før endelig søknadsfrist (febr-23) var byggfag reddet med 12 søkere som hadde byggfag Odda på førsteplass. Endelig søkertall viser 15 søkere. Helt fantastisk.

SmartDok. Alt i en app

Ny idé, nye muligheter og sikte på langsiktig rekruttering

-Bjarte kom på en idé, så nå har vi startet nytt prosjekt. Vi har fått masse gamle paller, som egentlig skulle kastes. Med fokus på miljøet og gjenbruk skal vi lage fuglekasser av dem med hjelp av barn i lokale barnehager.

-Vi har invitert barna som skal begynne på skolen i høst, fra 7-8 ulike barnehager i Odda, Kinsarvik, Utne m.fl.

-Barnehagelærerne har vært i ekstase og ungene storkoser seg. Flere har spurt når de får komme tilbake, mens andre har sagt det har vært den beste dagen de har opplevd. Det er kjekt å høre.

-De får ta med seg fuglehusene tilbake til barnehagen og har lovet oss å sende bilder når de har malt dem og når det forhåpentligvis flytter inn fugler i dem.

Hva med dere to da, nå er det bare måneder igjen av VG2 - hva er planen?

-Jeg har fått lærlingplass på Skanska i Narvik, etter en bli-kjent-uke i Oslo i august reiser jeg opp og begynner i jobb, forteller Maret.

-Jeg ønsker læretid hos et lokalt firma og venter i spenning på svar på min søknad, forteller Hannah.

Norsk Byggebransje ønsker begge jentene varmt lykke til, maken til fantastiske, kreative og engasjerte ungdommer skal man lete lenge etter.

En super ide har blitt virkelighet og skapt et eventyrlig resultat. Måtte flere elever, skoler og ikke minst voksne la seg inspirere, og rive med!