Kommunalsjef for helse og omsorg i Sokndal kommune, Sigmund Hadland og Stein Øyvind Gudbrandsen, Novaform. Foto: Novaform
Sist oppdatert: 23-10-2024 Pressemelding

Sparte millioner med «Novaform-modellen» 

En forenklet tilnærming til prosjekteringen av nye omsorgsboliger gir Sokndal kommune i Rogaland besparelser i millionklassen.

- Min jobb er å sikre oss mest mulig for felleskapets midler.

- Etter å ha testet Novaform-modellen i et tidligere prosjekt, var resultatet helt tydelig, dette reduserer kostnader og gir oss rimeligere omsorgs- og avlastningsboliger, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Sokndal kommune, Sigmund Hadland.

Skarpnes solcelletak - Bestill gratis tak sjekke her

Hoppet over ett ledd

I fjor ferdigstilte Sokndal kommune et prosjekt med fem omsorgsboliger. Stein Øyvind Gudbrandsen fra Novaform er innleid som prosjekt- byggeleder.

Han var med i prosjektet fra innledende runder til prosjektering og gjennomføring.

- Jeg foreslo en forenklet prosjekteringsprosess, der vi overlot prosjektering og teknisk tegning av boligene til utførende entreprenør.

- Vanligvis er det arkitekter som håndterer dette, men i dette tilfellet valgte vi altså å utfordre entreprenør på dette, sier Gudbrandsen.

Prosessen var dermed at Novaform og kommunen definerte behov og deretter utarbeidet et romprogram. En innleid tegner laget en skisse basert på dette.

- Vi opplever ofte at det er en del justeringer og stans i prosjektene fordi arkitektens tegninger og den tekniske prosjekteringen ikke alltid henger helt sammen.

- Ved at entreprenøren selv tegner ut prosjektet unngår vi dette.

- De sitter selv på kunnskapen og erfaringen om vet hva som fungerer og ikke. Dermed får vi også en mer effektiv og feilfri byggeprosess, forteller Gudbrandsen, som legger til:

- Samtidig sikrer vi god kvalitet og at kommunens behov tilfredsstilles.

Effektiv og rimelig

Hadland fra Sokndal kommune forteller at de også sparer tid og penger ved å ikke arrangere utlysninger og arkitektkonkurranser, noe som ofte er kostbare prosesser.

- Vi vil ha fine og funksjonelle bygg som tilfredsstiller de behovene vi som kommune har, og det gjør disse byggene.

- Det er vanskelig å være konkret på hvor mye vi totalt sparer, men at det er millionbeløp er det ingen tvil om, slår Hadland fast.

Derfor var han ikke i tvil da kommunen for rundt et år siden gikk i gang med et større prosjekt av samme type. De er nå godt i gang med byggingen av seks omsorgsboliger, fire avlastningsboliger og en personalbase.

Modellen var den samme denne gangen som forrige.

- Dette er en god modell som passer oss godt. Vi har hånden på rattet samtidig som entreprenør får lov til påvirke prosjektet i en tidlig fase.

- Alt ligger dermed til rette for besparelser. Vi kommer derfor til å bruke denne modellen også i fremtidige prosjekter, forteller Hadland.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Sikrer fremdrift og kostnadskontroll

Han skryter av samarbeidet med Novaform og forteller at dette er fjerde gangen kommunen samarbeider med selskapet.

- Samarbeidet er kjempegodt. De sikrer god fremdrift, har god kostnadskontroll og ivaretar våre prosjekter på en god måte, sier Hadland.

Kontoret i Sokndal er ett av Novaform sine kontorer sør i Rogaland. Selskapet er godt representert i regionen og har kontorer både i Eigersund og Dalane.

- Dette er en viktig region for oss, sier leder for kontorene i Eigersund, Dalane og i Sokndal, Anders Salte.

Et prosjekt han trekker frem som de har vært involvert i, er rehabiliteringen av Egersund bru. Her er Kristian Haga kontrollingeniør/byggeleder.

- Broen er gammel og ble bygget uten membran. Dette gjør at de armeringen i broen har rustet.

- Vi jobber nå med rehabiliteringen av broen, noe som vil forlenge levetiden til broen med mange år, sier Haga, som forteller at prosjektet ferdigstilles i løpet av fjerde kvartal 2024.