Norsk Eiendom - Korona
Thor Olaf Askjer, adm. direktør i Norsk Eiendom, sier de får mange spørsmål om hvordan korona epidemien vil påvirke vårt arbeidsliv og vår bransjes forretningsdrift. Foto Norsk Eiendom

Norsk Eiendoms korona råd

Korona viruset brer om seg i Norge og Europa. Mange er naturlig nok bekymret for hvordan epidemien vil påvirke eiendomsmarkedet i Norge. Hva om en leietaker får problemer grunnet smitte blant ansatte? Hva skjer på aktive byggeplasser med mange ansatte?

Spørsmålene er mange og Norsk Eiendom har opplevd en kraftig økning i forespørsler fra sine medlemmer. Nå har Bransjeforeningen svart på spørsmål knyttet til byggearbeider, leieforhold, Permittering, sykepenger, karantene med mer 

Vi er inne i en krevende tid. Vi i Norsk Eiendom får mange spørsmål om hvordan epidemien vil påvirke vårt arbeidsliv og vår bransjes forretningsdrift. Hva om en leietager får en ansatt med smitte eller på et kjøpesenter? Hva bør vi gjøre internt i egen virksomhet og på byggeplassen? Her Norsk Eiendoms råd knyttet til byggearbeider, leieforhold og øvrig forretningsvirksomhet, slik situasjonen er nå.

Hedmark Elementmontasje AS|Klimahuset - Botaniske Hage

Byggearbeider
Dersom en entreprenør beroper seg epidemien som grunnlag for at han ikke kan holde den kontraktsfestede fremdrift, må entreprenørene varsle force majeure (ekstraordinær hendelse eller omstendigheter utenfor partenes kontroll). Det må vurderes konkret om epidemien er årsak til forsinkelsen, og hva entreprenøren kan gjøre for å løse problemene som har oppstått.

I en force majeure-situasjon har entreprenøren rett til fristforlengelse, men hver av partene dekker forøvrig sine egne merkostnader så lenge situasjonen varer. I tilfeller der forsinkelser i byggearbeider hindrer muligheten for overlevering til leietager, gjelder samme force majeure-vilkår. Det er viktig å overholde varslingsreglene. Vi anbefaler å søke juridisk råd i alle slike tilfeller.

Andre leveranser
Et tilbud som er utformet og akseptert etter at epidemien var kjent, vil i utgangspunktet ikke omfattes av force majeure da tilbyder forventes å være kjent med situasjonen.

Opplysningsplikt og GDPR
Det er grunn til å minne om GDPR-reglene også gjelder i en krisesituasjon. Men det kan oppstå situasjoner internt i en bedrift der leder må vurdere hvorvidt hensyn til påkrevet smittevern må veies høyere enn personvernet til den eller de personer som er satt i karantene eller er smittet.

I tilfeller der ansatte hos våre leietagere er satt i karantene eller er smittet, kan man som utleier ikke opplyse hvem dette er. Men det vil være hensiktsmessig å gå i dialog med leietageren det gjelder, for å vurdere smittevern for øvrige leietagere i bygget.

Reduksjon av husleie
Vi har fått henvendelser fra handels aktører om det er et rettslig grunnlag for at leietager kan kreve leiereduksjon som følge av den ekstraordinære og uforutsette situasjonen. Etter vår oppfatning finnes ikke et slikt grunnlag. Vi har fått utarbeidet en juridisk vurdering av dette forholdet. Notatet gjøres tilgjengelig for medlemmene på forespørsel.

Hvorvidt den enkelte utleier mener at det – alle forhold tatt i betraktning – er mulig og ønskelig å tilby redusert leie, må bli opp til den enkeltes vurdering. Dersom en leietager ber om en re-forhandling utenom hva kontrakten gir adgang til, må situasjonen vurderes i hvert enkelt tilfelle. Både leietager og utleier rammes hver på sin måte – antagelig med noe variasjon i tidspunkt for når det verste slår inn.

Sig. Halvorsen

Endring av fellesutgifter
Fellesutgifter er per definisjon betaling for varer og tjenester utleier kjøper for leietagers regning. I den aktuelle situasjonen vil man måtte revurdere behovene og hvordan tiltakene skal prioriteres. På enkelte området vil det være behov for økt innsats – som for eksempel renhold og smittevern. På andre områder vil aktiviteten gå ned, og utleier oppfordres til å være kostnadskritisk i samråd med leietager.

Fristforlengelse for levering av bolig
På samme måte som Corona-situasjonen kan gi grunnlag for gyldig force majeure-varsel fra entreprenørene, vil vi kunne måtte videreføre force majeure-varsel til boligkjøperne. Varselet må forankres til Bustadsoppforingsløva og til den konkrete eiendommen det gjelder. Varselet må være begrunnet i en mest mulig konkret beskrivelse av hva ved situasjonen som vil føre til forsinkelse.

Møter, kurs og konferanse
Norsk Eiendom arrangerer og deltar i svært mange møter, kurs og konferanser. Selv om myndighetene så langt ikke har innført forbud mot møter med moderat deltagelse, vil det i praksis være svært vanskelig å gjennomføre flere av disse. Dette fordi mange arbeidsgivere har innført strengere regler der hjemmekontor og videomøter inntil videre er hovedregelen. Vær også oppmerksom på at enkelte kommuner har innført strengere krav til arrangementer enn rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Norsk Eiendom vil forsøke å avholde noen kurs og møter som webinar, der deltagerne kan følge undervisningen hjemmefra eller fra sine egne kontorer. Vi vil anmode at møter begrenses til de strengt nødvendige eller at de gjøres telefon- eller nettbaserte.

Permittering, sykepenger, reise råd og karantene
Vi viser også til råd som er gitt av NHO, som vi opplever som balanserte og godt begrunnet. Der finner man informasjon om permittering, sykepenger, reise råd og karantene. Siden blir oppdatert daglig og viser lenker videre til Folkehelseinstituttet (FHI), Utenriksdepartementet, Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) og Datatilsynet.
NHO har også en side med nyhetssaker, med spørsmål og svar på situasjoner som kan oppstå.