Even og Karstein Johan ble Nordnorske Mestere i byggfag
Det er 11. gang arrangerer NESO NordNorsk Mesterskap (NNM) for lærlinger i byggfag. Årets finale ble avviklet i tilknytning til NESOs høstmøte i Bodø 15. – 17. oktober. Foto: NESO
Sist oppdatert: 19-10-2021

I tømrerfag ble Even Solheim fra Kivijervi Entreprenør i Finnmark Nordnorsk Mester, mens Karstein Johan Larsen fra Øksnes Entreprenør stakk av med mestertittelen i betongfaget.

Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO) arrangerte fredag landsdelsmesterskapet i byggfag for lærlinger i Bodø.

Ledet fra start til mål
Begge de to vinnerne hadde et godt grunnlag før den teoretiske utspørringen. Even fikk full pott med ti poeng av ti mulige i den praktiske delen, mens Karstein Johan hadde åtte poeng.

Dermed hadde begge 2 poengs ledelse mot nærmeste konkurrent og beholdt ledelsen helt
inn. De seks finalistene måtte først løse en praktisk prøve.

Tømrerne bygde en modul til et gulv (fra bindingsverk til ferdig kledning) med et utvendig hjørne, mens finalistene i betongfaget fikk i oppgave å bygge og armere en forskaling til en betongsøyle.

Fant flyten
– Dette var veldig artig! Jeg kom godt i gang og fant raskt flyten. Det var litt krevende, men jeg følte jeg klarte å løse den praktiske oppgaven greit, sier Even Solheim, fersk Nordnorsk

Mester i Tømrerfaget.
– Jeg var litt nervøs før vi fikk oppgaven. Men etterpå senket jeg skuldrene og tok det rolig. Det er jo ingen grunn til å stresse. Da gjør man bare flere feil, Karstein Johan Larsen, nybakt Nordnorsk Mester i Betongfaget

Seier i debuten
Resultatet i finalen ble ekstra artig for de to bedriftene, som aldri tidligere har vunnet i konkurransen. Øksnes Entreprenør vant sågar på første forsøk.

– Det er klart at det gjør det ekstra artig, smiler Karstein Johan Larsen.

Alle de seks finalistene i NNM for lærlinger i byggfag er sikret en velfortjent pengepremie på 3.000 kroner fra NESO, mens de to mesterne stikker av med kr 15.000,- hver.

Mesterskapet er en stor begivenhet både for lærlingene, bedriftene og bransjen, og den første konkurransen etter gjenåpningen av Norge var tøffere enn noen gang.

Knivskarp konkurranse
Lærlinger fra Nordland, Troms og Finnmark har gjennom fylkesvise konkurranser kjempet om å få representere sitt fylke. Til sammen har 20 entreprenørbedrifter nominert over 50 lærlinger til å konkurrere om en plass i den prestisjefylte «superfinalen».

– Dette har vi gledet oss til lenge og det ble som forventet en jevn og artig batalje i finalen. Vi gratulerer til vinnerne, bedriftene og alle deltakerne våre.

-Konkurransen viser med all tydelighet at landsdelen kan skilte med særdeles dyktige og engasjerte lærlinger i byggfagene, sier prosjektansvarlig for NNM for lærlinger og seniorrådgiver i NESO, Remi Hanssen.

Vil heve statusen til yrkesfag
Konkurransens formål er å styrke rekrutteringen til byggfagene i landsdelen og heve statusen til yrkesfag generelt.

– Byggebransjen og landsdelen har stort behov for fagarbeidere. Gjennom denne konkurransen trekker vi frem lærlingene våre og ønsker på den måten å motivere flere unge til å se alle mulighetene yrkesfag og ikke minst et fagbrev innen byggfag kan by på, sier Hanssen.