Eckholm tok svennebrevet i malerfaget i fjor og er nå godt i gang med å utdanne seg til malermester. Til daglig jobber han hos sin far i bedriften Malermester Eckholm. Far og sønn er tredje og fjerne generasjons- malermestre. Foto: Malermestrenes Landsforbund
Sist oppdatert: 19-08-2024 Pressemelding 

Nordisk Mester i dekorasjonsmaling

Jonas Eckholm, 26 år fra Fetsund ble Nordisk Mester i dekorasjonsmaling i helgen.

Fra 14 til 16. august ble det avholdt Nordisk Mesterskap i dekorasjonsmaling på Reykjavik, Island.

Fem unge utøvere fra alle de nordiske landene var samlet for å konkurrere om hvem som er Nordens beste dekorasjonsmaler.

Jonas Eckholm fra Fetsund i Lillestrøm vant Norgesmesterskap i dekorasjonsmaling i fjor og representerte Norge i mesterskapet.

Eckholm tok svennebrevet i malerfaget i fjor og er nå godt i gang med å utdanne seg til malermester.

Til daglig jobber han hos sin far i bedriften Malermester Eckholm. Far og sønn er tredje og fjerne generasjons- malermestre. 

Temaet for årets konkurranse var "Ice & Fire".  Oppgavene ble tilsendt utøverne i juni, og Eckholm har trent målrettet på teknikker og hurtighet siden.

Han har fått god hjelp fra malermester Roger Studsrud som har vært coach og dommer under konkurransen. Elementene i konkurransen som utøverne måtte utføre besto blant annet i å male dør og listverk i 90 glans, i farger de valgte selv.  

De skulle henge tapet som de fikk delt ut. De hadde en svært krevende sjablongoppgave med bilde av en vulkan skulle forstørres fra et bilde og gjengis med korrekte mål på veggen og til slutt hadde de en såkalt "Frihåndsoppgave" der de valgte et eget motiv.   

Jonas Eckholm og stolt coach Roger Studsrud. Foto: Malermestrenes Landsforbund

Utøverne blir målt på nøyaktighet og presisjon, og blir trukket for feil og mangler som renner, furer, og manglende dekk på malingen.  

Fargene de valgte skulle matche tapetet, og de skulle også skape god harmoni i rommet. Hoveddommeren fra Island fortalte at det var en krevende oppgave å bedømme, og han måtte sågar reise tilbake til konkurranse-arenaen for å måle en ekstra gang.

En av utøverne hadde faktisk alle målepunktene helt korrekt, mens Eckholm hadde 0,2 mm feil. Allikevel stemte alt annet så bra, at det holdt til seier.

Som frihåndsmotiv valgte vår norske utøver å male en isbjørn. Eckholm  hadde lenge et mål om å bli profesjonell ishockeyspiller, som en skulderskade dessverre satte en brå stopp for.

Da han så at temaet for konkurransen var "Ice & Fire", måtte det bli noe som var knyttet til hans lange ishockey karriere, tenkte han. Ettersom Norges Ishockeyforbund har en isbjørn i sin logo, falt tankene på et tilsvarende motiv.

Jubelen sto i taket da Eckholm ble annonsert som vinner under festmiddagen lørdag kveld.

Alle de nordiske utøverne hadde trent mye og konkurransen var tøff, så dette kom overraskende på og var utrolig moro.

De siste årene har vi i Malermestrenes Landsforbund arrangert både regionmesterskap, Norgesmesterskap og deltatt i Nordiske og Europeiske Mesterskap med våre norske utøvere.

Slike konkurranser er svært viktig for bransjen for å utvikle kompetansen, skape yrkesstolthet, vise frem bredden i faget og øke rekrutteringen til bransjen.

Det er viktig å få vist frem at det er dyktige norske ungdommer som satser på dette faget, som er engasjerte og motiverte og gjør en strålende jobb.