Larvik fyller 350 år -markeres med engasjement, fellesskap og ambisjoner
Kommunalsjef for verdiskaping og stedsutvikling, Hilde Bøkestad og Varaordfører Rune Høiseth, har store planene klare for både 350 års jubileet og Larviks videre utvikling. Foto: Larvik kommune

350 åring med klare ambisjoner 
 
Larvik har stolte tradisjoner som strekker seg mer enn 10.000 år tilbake. I jubileumsåret 2021 markeres det at det er 350 år siden byen fikk status som kjøpstad. Den gang telte befolkningen ca 1 000 personer, men i dag er folketallet vokst til over 47.000. 

Kommunen har også vokst i areal, med kommunesammenslåing først i 1988 med kommunene Brunlanes, Hedrum, Stavern og Tjølling, før også Lardal kommune ble en del av fellesskapet i 2018. 

-Med et kommuneareal på over 800 km² er vi store i Vestfold-målestokk, sier varaordfører Rune Høiseth til Norsk Byggebransje.

Steni utvider garanti på fasadeplater til 60 år

Kunnskap, inkludering og stolthet
Varaordfører i Larvik kommune, Rune Høiseth, har lang politisk erfaring, også som ordfører i tidligere Lardal kommune og 8 år som ordfører i Larvik kommune. Han er stolt leder av byjubileumskomitéen.

-Byjubileet skal markeres gjennom hele 2021, men hovedmarkeringer skjer 29. september som er Larvik bys stiftelsesdato. Vi vil skape en bred plattform for våre innbyggere og næringsliv, med fokus på medborgerskap og samskaping.

-Fra kommunens side er planen å dele opp markeringen i tidsepoker på 50 år for å formidle og skape stolthet rundt nettopp vår historie. Det planlegges en digital kalender på kommunens nettside der alle skal ha tilgang til hva som kommer.  

Hvilke planer har dere for jubileumsåret?
-Det er avsatt rundt 9 millioner kroner til tilskuddsordningen som skal gå til arrangementer, aktiviteter og tiltak som kan bidra til å fremme Larvik som lokalsamfunn (søknadsfrist 15. september, red.anm.).

-Vi vil at flest mulig skal engasjere seg og har oppfordret både lokale lag, foreninger og organisasjoner, i tillegg til private og profesjonelle aktører samt næringsaktører, til å søke. 

PK SERVICE AS - Din Elektriker Trondheim

Brennende engasjement for næringslivet
-Selv om markeringen er lokal, vil vi også rette søkelyset mot kommunen nasjonalt og internasjonalt.
Larvik by er et viktig og naturlig knutepunkt i Vestfold med nærhet til alt.

-Med kommune- og fylkessammenslåing ser vi at stadig flere bedrifter velger Larvik som samlokaliseringspunkt. Veidekke, Stålbygg og Jotron er tre eksempler på det, konstaterer Rune Høiseth.

Knutepunktet er mer enn transport
-Vi er takknemlige for Stortingets investeringer, der flere milliarder er investert i samferdsel i vår region. Faktisk mer her enn på hele E18. Med miljøtunnel, Farrisbrua og Midtpunkt Larvik ønsker vi å ta en regional posisjon, og har solide og ambisiøse næringsplaner. 

Hilde Bøkestad, kommunalsjef for verdiskaping og stedsutvikling er også med i vår samtale og de to utfyller hverandre stadig, med stolthet og engasjement. 

-Larvik by er et viktig og naturlig knutepunkt mellom sjø- og landtransport. Larvik havn har alltid vært et knutepunkt, og med de investeringer som er gjort innen samferdsel de siste årene har vi f.eks. kommet mye nærmere Porsgrunn og gjort store innsparinger i reisetid.

-Med Farrisbrua og miljøtunnelen har vi en god plassering til hovedveinettet. Vi ønsker å utvikle en kunnskapsakse - en byport - rundt Bergløkka der vi har et stort utviklingsområdet. Abax og Jotron er to bedrifter som har etablert seg her allerede, og kommunen har store ambisjoner for fremtiden. 

Con Form - Best på råbygg

Ressurser og muligheter
Vi er en kommune med veldig store naturressurser. Noen av de største trelastbedriftene i Norge er lokalisert i Larvik, som f.eks Fritzøe Engro AS og Bergene Holm AS. Vi har Lundhs AS, som produserer Larvikitt, og deres hovedkontor ble tildelt Larvik kommunes byggeskikkpris for 2019 

-Tenk så flott å kunne bruke lokale ressurser fremfor å bestille fra f.eks Kina, med de miljøbelastninger det medfører, fortsetter Bøkestad.

Du er - så vidt vi vet - Norges eneste kommunalsjef for verdiskaping og stedsutvikling. Hva legger dere i verdier i denne sammenheng?

-God stedsutvikling fremmer verdiskaping og næringsutvikling. I Larvik er vi opptatt av å bygge verdier i et sosialt, økonomisk og miljømessig perspektiv. Kommunen går foran, men verdiene skaper vi i fellesskap.

I tråd med satsingen «kommune 3.0», hva skal dere få til i fellesskap i dag?
-Byjubileet skal være i tråd med de syv utpekte bærekraftsmål for Larvikssamfunnet. Om vi ser på byggenæringen, var vi tidlig ute med opprette en tilsynsfunksjon i forhold til byggesaksoppfølgning, både for næringsliv og privatmarkedet. Vi vil bidra til en sunn byggebransje der vi som kommune tar samfunnsansvar og bidrar til å bevisstgjøre alle parter. Derfor engasjerte vi oss tidlig i prosjektet tett på.

-Det handler ikke om at vi har større utfordringer i Larvik enn andre steder, men et oppriktig engasjement for å øke seriøsiteten og jobber for en sunn byggebransje. Her er samarbeid et sentralt stikkord og veldig verdifullt.
Larvik vil redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen

HR Prosjekt AS

Rune Høiseth legger til at Larvik kommune var rask med å adoptere Skiensmodellen, en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen, som Skien kommune innførte i 2014.

-Vi skal ta samfunnsansvar og bevisstgjøre både små, mellomstore og store bedrifter. 

Hilde Bøkestad fortsetter: -Vi var også tidlig ute med å bruke innkjøpsordningene i kommunen til å sette fokus på mer enn bare økonomi. Det skal lønne seg for bedrifter som vil samarbeide med kommunen å ta sosialt ansvar, fokusere på miljø, klima og bærekraft, ta inn lærlinger, osv.

Med innkjøpsleder Torstein Åkra i spissen har vi fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt for kommunens ansvar som profesjonell innkjøper. 

At det finnes planer og ambisjoner langt utover kommunens første 350 år er det ikke tvil om. Vi prater næringsklynger, kunnskapssentre, logistikk og transport med en kommunal ledelse som er fast bestemt på å ta en solid regional posisjon. 

Vil bidra til at Larvik fortsetter å vokse de neste 350 årene
Carlsen Fritzøe har lange og stolte tradisjoner å se tilbake på innen norsk industri, byggenæring, jern- og skogbruk gjennom flere hundre år. Selve byggevarehuset ble etablert i Larvik på 80-tallet, forteller Per Skinmo, Daglig leder i Carlsen Fritzøe Larvik til Norsk Byggebransje.

SV Asfalt AS - Graving, Asfalt og steinlegging |Ørjen

Kommunens ledelse skryter av den lokale byggenæringen, hva er det mest positive for dere med Larvik som utgangspunkt?  

-Det må jeg si er geografi. Vi har en beliggenhet som gir oss fysiske fordeler som få andre i Norge har. Larvik er det nye fylket, Vestfold og Telemarks naturlige midtpunkt. Vi har også fortsatt mye ubebygde jomfrumark som gir utrolige muligheter til vekst.

-Her ønsker vi i Carlsen Fritzøe å være en positiv pådriver som bidrar til at ting skjer og at Larvik kommune fortsetter å vokse de neste 350 årene.

Stolt leverandør til det lokale proffmarkedet
-Sammen med Carlsen Fritzøe i Stavern har vi ca 80% markedsandel av proffmarkedet i nærområdet, så vi er nok involvert i de aller fleste lokale prosjektene. Det sier jeg ikke for å skryte altså, vi er stolte over ethvert prosjekt vi får bidra til, skyter han inn, før han prater videre om næringsliv og byggenæringen lokalt. 

-Det skapes og utvikles utrolig mye bra i Larvik for tiden. De lokale byggherrene har masse spennende på gang, bra prosjekter med kjempehøy kvalitet. Det er nesten umulig å dra fram noen få spontant på telefon. Vi ser at det ene "flaggskipet" etter det andre vokser fram.