Korona-oppussing har avdekket bygningsskader
Høy oppussingsaktivitet etter korona-nedstengningen har avdekket flere bygningsskader. Foto: iStock
Sist oppdatert: 07-04-2022

Korona-oppussing har avdekket bygningsskader

Norsk Hussopp Forsikring har opplevd en økning i saker om bygningsskader de siste par årene.

– Vi har visst at det finnes mange bygningsskader i norske hus og hytter, og korona-oppussing har avdekket mange av disse, sier skadesjef Svein Stormoen.

– Etter korona-nedstengningen våren 2020 har mange vært mer hjemme og en god del nordmenn har brukt tiden til å pusse opp. I tillegg er det mange som pusser opp hvis de kjøper hytte eller brukt bolig, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, i en melding.

Prognosesenteret registrerte at mer enn 790 000 husholdninger pusset opp innvendig i 2020, en økning på 133 000 sammenlignet med året før. I 2021 økte det til rundt 830 000.

Ifølge Prognosesenteret var det også rekordhøy omsetning av fritidsboliger både i 2020 og 2021.

Alt du trenger på et sted – elektriker, rørlegger og ventilasjonshjelp

Råte avdekkes under oppussing
– Høy oppussingsaktivitet har avdekket flere bygningsskader, som råteskader og skader fra skadedyr. Vi har over lengre tid visst at det finnes flere bygningsskader i norske hus og hytter enn det innrapporterte tall har vist.

-Vi har derfor ventet på at det skulle komme et hopp i slike saker. Som følge av korona-oppussing har det nå skjedd, sier skadesjefen.

Råteskader utvikler seg når det er fukt i boligen over lengre tid. Det kan skyldes vannlekkasje, konstruksjonsfeil, mangelfull drenering, dårlig ventilasjon, kondens eller høy luftfuktighet. Slike skader er skjulte og oppdages typisk når man skal bytte et vindu, et gulv eller enn vegg.

Flest råteskader i bjelkelag
Norsk Hussopp Forsikring har fått inn flest råtesaker som gjelder råte i bjelkelag.

– Råteskadene i bjelkelag er ofte dyre å utbedre fordi det er bærende konstruksjon, og et omfattende arbeid siden dette ofte er skjult under andre materialer, sier Stormoen.

Yttervegg og tak er også utsatt for råteskader.
– Der tak- eller veggflater brytes, er det økt risiko for fuktinntrengning og påfølgende råteskader. Dette kommer ofte etter vinterens frost og temperatursvingninger, når takrenner sprenges i stykker av kulden, eller det blir åpninger rundt beslag, ved piper eller luftekanaler, forteller Stormoen.

Viktig å forebygge i hytter
Skader i hus og hytter fra skadedyr, blant annet stokkmaur, er også blitt avdekket i korona-oppussinger. Tegn på stokkmaur kan være spor av gnagespon, krafsing i veggene, døde maur, stier utenfra som leder inn i huset og sverming innendørs.

Teknisk totalentreprenør som skaper smarte og bærekraftige bygg hvor folk trives

– Det er vanskelig å forebygge angrep fra stokkmaur, men det hjelper å holde utearealet ryddig. Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren, og et belte av grus rundt grunnmuren er lurt.

-Siden det kan ta lenger tid før man oppdager tegn på stokkmaur på hytta, er det spesielt viktig å være obs på tegn og gjøre det man kan for å forebygge der, sier skadesjefen.

Flere meldinger om gnagere
Mus og rotter er også i økende grad oppdaget i både hus og hytter. De kommer seg inn langs hull i bakken, åpninger i underkant av kledningen, gjennom ventiler, luftekanaler og rørgjennomføringer.

– Gnagerne kan komme seg inn på de utroligste måter og mus trenger kun en åpning på 6 mm for å presse seg inn. Når de først er inne kan de gjøre stor skade, for eksempel gnage på slangen til en vaskemaskin eller isolasjonen på ledninger. Det kan videre føre til vannlekkasje eller brann, sier Stormoen.